Gehoorschade bij jongeren

Start de online hoortest


Gehoorschade bij jongeren

Veel jongeren ontwikkelen permanente gehoorschade zonder dat ze er zich bewust van zijn. De gevolgen kunnen jaren later, wanneer het proces onomkeerbaar is, pas zichtbaar worden. Het is dus erg belangrijk om gehoorschade bij jongeren te voorkomen. Met een aantal eenvoudige maatregelen en een jaarlijkse check-up van het gehoor kan gehoorschade onder controle gehouden worden.

oorzaken gehoorschade jongeren

Gehoorschade jongeren: hoe ontstaat het?

Veel jongeren begeven zich geregeld naar plaatsen waar er enorm veel decibels hun oren ingestuurd worden. Discotheken en liveoptredens bijvoorbeeld. Maar ook te luide muziek door de koptelefoon beluisteren of repeteren in een band, kan gevolgen hebben voor het gehoor. Gehoorschade ontstaat immers wanneer het oor blootgesteld wordt aan te hoge decibels gedurende een lange periode. Lang is hier uiteraard erg relatief, want zelfs vijf minuten kunnen al behoorlijk wat schade aanrichten.Zo ontstaat gehoorschade vaak al in de jeugd van mensen.

Jongeren met gehoorschade: te voorkomen

Hoe kunnen jongeren permanente gehoorschade voorkomen? Allereerst moet het geluidsniveau teruggebracht worden. Daarnaast kan er actie ondernomen worden zoals het dragen van speciale oordopjes. Als de gehoorschade al werd aangericht en het gehoor duidelijk verzwakt is, dan kan een hoortoestel soelaas bieden. Soms komt gehoorschade bij baby’s ook wel eens voor. Kom zeker eens langs bij Lapperre voor een gehoortest en advies op maat.