Maa-Vri: 8u-18u Zat: 9u-13u 0800 10 888

Bij hyperacusis ben je overgevoelig voor geluid. Het lijkt wel alsof de volumeknop in je oren continu helemaal opengedraaid is. Alledaagse geluiden, zoals spelende kinderen of stromend water uit de kraan, kunnen je plots flink gaan irriteren. Maar … hoe komt dat eigenlijk? En bestaat er een behandeling voor hyperacusis?

Hyperacusis: wat is het precies?

Hyperacusis is Grieks en betekent letterlijk ‘te veel horen’. Bij hyperacusis ben je overgevoelig voor normale geluiden. Je hoort té goed. Het lijkt alsof de volumeknop van die geluiden continu op de hoogste stand staat. 
 
Iedereen beschikt over een geluidstolerantiegrens. Boven deze grens wordt geluid als pijnlijk of onaangenaam ervaren. Bij mensen met hyperacusis is deze grens verlaagd. Gewone geluiden zoals de wc doortrekken, rinkelend bestek en lawaai van spelende kinderen kan je niet meer verdragen, zelfs in die mate dat je oren pijn doen. 
 
Hyperacusis symptomen verschillen van persoon tot persoon: sommige mensen hebben enkel last van bepaalde volumes en toonhoogten, terwijl anderen vrijwel ieder geluid storend vinden. De overgevoeligheid voor geluiden is vaak door met vermoeidheid en stress. 

Hoe ontstaat hyperacusis?

De oorzaak van hyperacusis? Die is vaak moeilijk tot helemaal niet te achterhalen. Hyperacusis is geen ziekte, maar een symptoom. De overgevoeligheid voor geluid kan ontstaan door aandoeningen (ziekte van Lyme, tinnitus, chronische oorpijn, ziekte van Ménière), door akoestisch trauma of door medicijngebruik. De overgevoeligheid ontstaat door een verandering in het auditieve systeem. De geluidssignalen worden door het gehoor versterkt, waardoor ze als onaangenaam worden ervaren. Hyperacusis kan plotseling of geleidelijk ontstaan.

De oorzaken die het meeste voorkomen:
  • Gehoorverlies
  • Hoofdletsels
  • Geluidstrauma’s
  • Oorontstekingen
  • Auto-immuunziektes
  • Stress

Hyperacusis is bijna nooit erfelijk. Meestal is de overgevoeligheid voor geluid het gevolg van de oorzaken hierboven.

Wat zijn de gevolgen van hyperacusis?

Omdat u gewone geluiden als pijnlijk en ondraaglijk ervaart, hebt u het moeilijk om alledaagse dingen te doen: telefoneren, tv-kijken, stofzuigen, boodschappen doen… Enkele van de hyperacusis symptomen: u bedekt uw oren veel, vlucht weg van geluid, ontwijkt openbare ruimtes, zet uw sociale leven stil, zoekt redenen om niet meer te gaan werken… U doet het allemaal om uw gehoor te beschermen.

Omdat het een onzichtbaar probleem is, vindt u vaak geen begrip en steun bij anderen. Chronische vermoeidheidstress en een depressie of andere psychische problemen zijn dan niet ver weg meer.

Is er eigenlijk een verband met tinnitus?

Hyperacusis hangt ook samen met tinnitus en slechthorendheid. Alle drie zijn ze verbonden met lawaai. Bij tinnitus hoor je lawaai terwijl er geen geluid is. Bij hyperacusis versterken je hersenen gewone geluiden tot lawaai. En slechthorendheid is een gevolg van lawaai. Hyperacusis en tinnitus gaan bijna altijd samen. Vaak komt daar ook gehoorverlies bij. Omdat je lawaai hoort waar er geen is, kunnen je oren beginnen te piepen en kan je slechthorend worden. 
 
Hyperacusis wordt gemeten met de uncomfortable loudness test. Die hyperacusis-test bekijkt bij welke frequenties geluiden onaangenaam voor je worden. Zodra je gevoeligheid boven de normale grens ligt, heb je hyperacusis. Je komt meteen ook te weten hoe ernstig de hyperacusis is.

'Omgaan met tinnitus'

Mogelijke behandelingen van hyperacusis

Hyperacusis kunt u niet genezen. Het is een symptoom en kan hierdoor samen met de aandoening verdwijnen. Dit is bijvoorbeeld vaak het geval bij chronische oorpijn. Medisch is er nog niets te doen aan deze overgevoeligheid voor geluid, vaak door stress veroorzaakt. Gehoorbescherming zoals oordopjes helpt om de harde en pijnlijke geluiden te filteren en af te zwakken. Met een hoorapparaat kunt u de geluiden waarvoor u overgevoelig bent dempen tot een niveau dat uw hersenen aankunnen.
 

Raar maar waar: de stilte opzoeken is niet altijd een optie. Voor de ene wel, maar voor de andere is het een echte nachtmerrie. Want zonder omgevingsgeluid klinken andere geluiden nog veel luider. Net zoals u ’s nachts ook meer hoort doordat het stil is. Uw omgeving opvullen met geluid is dan een oplossing. Een rustgevend muziekje of geluid verlaagt het contrast met het storende geluid.

Samen naar een beter gehoor

Herkent u de symptomen van hyperacusis? Hebt u vragen over een mogelijke behandeling? Of wilt u weten of u hyperacusis hebt en een hyperacusis-test afleggen? Kom langs in een van onze hoorcentra.

Maak direct een afspraak

Andere thema's

Wat is tinnitus?
Oorsuizen (Tinnitus): oorzaken en soorten
Een hoorcentrum vinden