Hyperacusis

Wat is hyperacusis?

Hyperacusis is een overgevoeligheid voor externe geluiden. Voor mensen met hyperacusis lijkt het alsof de volumeknop voor elk waargenomen geluid op de hoogste stand staat. Voor hen zijn heel gewone geluiden niet te verdragen: het doortrekken van een toilet, de wasmachine die centrifugeert, spelende kinderen en ga zo nog maar even door. Tinnitus en hyperacusis zijn met elkaar te vergelijken in die zin dat het bij hyperacusis gaat om externe geluiden en bij tinnitus draait het om interne geluiden.

Hyperacusis zorgt voor isolement

Omdat gewone geluiden als pijnlijk en onuitstaanbaar ervaren kunnen worden, is het voor mensen met hyperacusis vaak erg moeilijk om dagelijkse dingen te doen zoals telefoneren, boodschappen doen, stofzuigen, televisie kijken… Hierdoor kunnen zij in een sociaal isolement belanden.

hyperacusis

Hyperacusis genezen

Hyperacusis kan niet genezen worden, maar het kan wel behandeld worden. De meeste mensen zoeken de stilte op als ze willen ontsnappen aan de dagelijkse beslommeringen die hen bezighouden. Voor mensen met hyperacusis is volledige stilte juist een echte nachtmerrie. Het is dus raadzaam om de omgeving te verrijken met geluid. Zonder omgevingslawaai klinkt elk geluid namelijk veel luider. Met een rustig muziekje op de achtergrond wordt het contrast met het stoorgeluid verminderd.

Lapperre helpt u graag verder

Hebt u last van typische hyperacusis symptomen? Vragen over de hyperacusis behandeling? Of u wil een hyperacusis test afleggen? Kom dan zeker langs bij een Lapperre-hoorcentrum. Wij geven u graag advies over het verminderen van uw klachten.