Oorsuizen

Wat is oorsuizen: kenmerken

Ongeveer 20% van de bevolking heeft last van oorsuizingen en voor 5% van de mensen uit deze groep zijn de oorsuizen ondraaglijk en zelfs pijnlijk. Men hoort een fluittoon in de oren, of gezoem, een constant getik of een lage piep… De beleving van oorsuizen is voor iedereen anders. Iedereen heeft wel eens oorsuizingen. Voor de meeste mensen duurt een oorsuis echter enkele seconden en gaat ze dus quasi onopgemerkt voorbij. Andere mensen ervaren pulserend oorsuizen over langere termijn.

oorsuizingen

Oorsuizingen en duizeligheid

Oorsuizen worden veroorzaakt in de gehoorgang en gaan vaak gepaard met nog andere aandoeningen zoals duizeligheid en hoofdpijn. Oorsuizen door stress is ook een veelvoorkomend probleem. Mensen die last hebben van oorsuizingen, verklaren dat deze verergeren in periodes van stress. Het is dus van groot belang om stressvolle situaties te vermijden als u last heeft van oorruis. 

Oorsuizen: oorzaken

Ruis in de oren kan verschillende oorzaken hebben. Oorsuizen en stress staan in nauw verband met elkaar. Daarnaast kunnen oorsuizingen oorzaken hebben als wondjes aan het trommelvlies of medicijnen. Een andere oorzaak van oorsuizen is lawaai. Als u wordt blootgesteld aan harde geluiden, dan kan er gehoorschade optreden en oorsuizen is daar een symptoom van. Het is belangrijk om deze symptomen van oorsuizen zo vroeg mogelijk te herkennen. Soms kunnen oorsuizingen zelfs onderdeel zijn van tinnitus.

Suizingen oortest

Als u zich zorgen maakt over uw gehoor, dan kunt u bij Lapperre een gehoortest laten afnemen. Onze erkende audiologen zullen de resultaten met u bespreken en u advies op maat bieden. Blijf dus zeker niet zitten met oorsuizen!