Wennen aan hoortoestellen

Uw eerste ervaringen zijn essentieel voor een geslaagde aanpassing van uw hoortoestel. We hebben voor u enkele tips op een rijtje gezet zodat u ten volle van uw hoorapparaat kunt genieten.

Content-Image-3.4-how_to_use_hearing_aids.jpg

Aanvaarding

Aanvaard uw gehoorverlies en probeer het niet langer te ontkennen, u bent tenslotte niet de enige persoon met dit probleem.

Aanpassing

Neem een positieve houding aan tegenover uw hoortoestel.

Verwachtingen

Wees realistisch als het aankomt op uw verwachtingen over hoortoestellen.

Gun uzelf een beetje tijd

Net zoals een bril of contactlenzen kan een hoortoestel in het begin een beetje vreemd aanvoelen. Na een korte gewenningsperiode zal dit gevoel verdwijnen.

Actief deelnemen aan gesprekken

Zelfs mensen zonder gehoorverlies ondervinden soms moeite om gesprekken te volgen, vooral wanneer verschillende mensen tegelijk aan het praten zijn. Ga dichter bij de persoon staan die u wilt horen, en richt uw aandacht op hem of haar. Naarmate u meer ervaring opdoet in het gebruik van uw hoortoestel, zult u deze situaties met minder moeite en meer vertrouwen aankunnen.  

Openbare ruimtes bezoeken

Theaters, kerken, congreszalen en dergelijke kunnen het hoorvermogen van hoortoesteldragers behoorlijk op de proef stellen. Zoek een plaats in het gedeelte met de beste akoestiek. Dit is meestal vooraan en in het midden van de ruimte. Zit niet te dicht bij de spreker, maar dicht genoeg om zijn of haar gezicht te zien. Sommige openbare ruimtes zijn uitgerust met speciale technische apparatuur om horen en verstaan gemakkelijker te maken. Vraag ernaar vooraf of bij aankomst.

Televisie- en radioprogramma’s volgen


Soms is het niet mogelijk om elk woord te verstaan. Probeer u in dat geval op de hoofdlijn te concentreren. In deze situaties kan bijkomende luisterapparatuur ook nuttig zijn.

Uw hoortoestel samen met uw telefoontoestel gebruiken

Als hoortoesteldrager beschikt u over een hele waaier van mogelijkheden om telefoongesprekken beter te horen en te verstaan. Uw audioloog kan u vertellen wat voor u de beste oplossing is. Kom voor advies gerust eens langs in een Lapperre hoorcentrum.