Gevolgen van verkoudheid voor gehoor

Leidt een verkoudheid tot gehoorverlies, dan is dit in de meeste gevallen tijdelijk van aard. Er zijn verschillende manieren waarop verkoudheid tot gehoorverlies kan leiden, zoals een ontsteking van het binnen- of middenoor.

Ontsteking middenoor

Bij een flinke verkoudheid kan er een ontsteking in het middenoor ontstaan. Er ontstaan dan zwellingen rondom de buis van Eustachius, waardoor deze minder goed kan functioneren. De druk in het middenoor zal dalen en als deze onderdruk te lang aanhoudt, vult het oor zich met veel vocht. Dit kan tot gehoorverlies en oorsuizen leiden. In de meeste gevallen verdwijnt het gehoorverlies of oorsuizen zodra de onderdruk wegvalt, maar in een enkel geval zijn de gehoorproblemen blijvend van aard.

Ontsteking binnenoor

Een verkoudheid kan ook een ontsteking in het binnenoor veroorzaken, met zwellingen rond de zenuwen als gevolg. Het gehoorverlies dat ontstaat door de zwelling kan blijvend zijn als deze niet correct wordt behandeld. Gehoorverlies door een beschadiging van de gehoorzenuw wordt sensorineuraal gehoorverlies genoemd. Geluidssignalen worden dan niet meer goed van het binnenoor naar de hersenen getransporteerd.

Is mijn gehoorverlies blijvend of tijdelijk?

Gehoorverlies door een verkoudheid is, zoals eerder gezegd, vrijwel altijd tijdelijk van aard. Heeft u echter ook enkele dagen na uw verkoudheid nog steeds last van gehoorverlies of pijnlijke oren? Dan is het verstandig om een NKO-arts te bezoeken, die naar uw gehoor kan kijken.