Wat is een oorontsteking precies?
Een oorontsteking is een infectie aan het middenoor. Het middenoor bestaat grotendeels uit een trommelholte die direct verbonden is met de neus- en keelholte. De trommelholte dient in feite als een soort versterker van het geluid. Bij een oorontsteking is de buis van Eustachius (de verbinding tussen de neus-keelholte en trommelholte) ontstoken. De buis van Eustachius zorgt er normaal gesproken voor dat de luchtdruk in het oor op het juiste niveau blijft.
Hoe ontstaat een oorontsteking?
Door een afwijkend luchtdrukniveau raakt het slijmvlies in het middenoor geïrriteerd en wordt het middenoor vochtig. Dat leidt tot vochtophopingen en de daadwerkelijke oorontsteking. Naast een ontsteking in het middenoor kunt u ook last hebben van een infectie aan het trommelvlies. In de meeste gevallen wordt een trommelvliesontsteking veroorzaakt door een virusinfectie, zoals een neusverkoudheid.
Wat zijn de symptomen van een oorontsteking?
Een oorinfectie heeft duidelijke symptomen, waardoor de infectie eenvoudig is op te merken. De volgende symptomen zijn aanwezig bij een oorinfectie:
- Hevige oorpijn
- Slecht kunnen horen
- Hoge koorts
- Grieperigheid
- Keelpijn
- Hoesten
- Vol gevoel in uw oren
- Loopoor (vocht of bloed)
- Opgezette lymfeklieren in de hals
Ik heb een oorontsteking, wat nu?
In veel gevallen gaat een oorontsteking vanzelf weer over. We adviseren u wel om extra rust te nemen om het herstel te bevorderen. Houdt de oorontsteking een langere periode aan (langer dan twee weken), worden de klachten erger of is er sprake van een loopoor met vocht en bloed? Dan is het verstandig om zo snel mogelijk een afspraak te maken bij uw huisarts.
Als u last hebt van een oorontsteking en u draagt een hoortoestel, dan raden wij u aan om het toestel in deze periode wat minder te dragen. Op deze manier krijgen uw oren een betere kans om te herstellen. Zorg er daarnaast voor dat u uw hoortoestel goed schoonmaakt.