De meeste mensen doen jarenlang niets om hun slechter wordende gehoor aan te pakken. Ze stellen het bezoek aan een audicien of een beroep op hoorapparaten steeds weer uit. De reden dat de dringendheid van de problemen vaak niet wordt waargenomen is dat gehoorverlies meestal pas in de loop der jaren ernstiger wordt. De eerste tekenen zijn meestal nauwelijks waarneembaar.
 
Als u vermoedt dat u gehoorverlies hebt, is het eerste wat u moet doen een afspraak maken met een audicien.
Dit is een belangrijke stap, want alleen een deskundige kan een nauwkeurige diagnose stellen en de mate van uw gehoorverlies bepalen. Als u al langere tijd last hebt van gehoorverlies, is de kans groot dat u een gehoorapparaat nodig hebt om uw hoorvermogen te verbeteren.
 
Hoewel er verschillende soorten gehoorverlies zijn, kunnen audiciens vaak een oplossing bieden. Hieronder noemen we de meest voorkomende types gehoorverlies.
Conductief gehoorverlies
Door deze vorm van gehoorverlies kan geluid moeilijk uw binnenoor bereiken. In deze toestand kan geluid niet goed door het buiten- en middenoor komen. Het kan zijn dat u moeite hebt om zachte geluiden te horen, terwijl tegelijkertijd luidere geluiden gedempt klinken. Conductief gehoorverlies kan diverse oorzaken hebben, zoals vloeistof in uw middenoor, oorontsteking, otitis media, een slecht functionerende buis van Eustachius of een geperforeerd trommelvlies.
Sensorineuraal gehoorverlies (SNHL)
Sensorineuraal gehoorverlies treedt op door beschadiging van het binnenoor. Het kan behoorlijk moeilijk zijn om zachte geluiden te horen, maar ook luidere geluiden zullen niet duidelijk zijn. De voornaamste oorzaken hiervan zijn bepaalde aandoeningen, medicijnen die toxisch zijn voor uw gehoor, ouder worden, hoofdtrauma’s, enz. Bij ernstig gehoorverlies kan uw arts een cochleair implantaat aanbevelen.
Gecombineerd gehoorverlies
Dit probleem wordt veroorzaakt door beschadiging van uw buiten- of middenoor en uw binnenoor. Alle oorzaken die te maken hebben met conductief gehoorverlies of SNHL kunnen leiden tot gecombineerd gehoorverlies.
Doordat doofheid uitwerking heeft op alle facetten van uw leven, is het essentieel om een audicien te raadplegen. Afhankelijk van uw specifieke situatie kan uw arts een gehoorapparaat aanbevelen om weer beter te kunnen horen. Uw arts kan samen met u werken aan het herstel van uw gehoor en de nodige therapie aanbevelen.

Naast het raadplegen van een specialist zijn er nog talloze dingen die u kunt doen om uw gehoor te verbeteren.

Puzzels oplossen

Uw hersenen zijn een ongelooflijk onderdeel van uw lichaam. Ze spelen een sleutelrol bij de verwerking van geluid dat uw oren waarnemen. Net zoals uw spieren hebben ze regelmatige oefening nodig om in vorm te blijven.

Het oplossen van puzzels is een leuke manier om uw hersenen in topvorm te houden en degeneratie te voorkomen. Een paar voorbeelden hiervan zijn kruiswoordraadsels, het zoeken naar woorden en sudoku. Het belangrijkst is hierbij de regelmaat, ten minste één keer per week, maar bij voorkeur dagelijks.

Kaartspelen

Een kaart- of bordspel met vrienden en familie is ook een onderhoudende manier om scherp te blijven en het contact met uw geliefden te onderhouden. Sociale activiteiten zijn bijzonder nuttig om een isolement te vermijden. Veel mensen worden angstig en depressief en hebben daardoor minder kans om deel te nemen aan sociale interacties naarmate hun gehoor verder achteruitgaat.

Yoga voor het gehoor

Yoga biedt talrijke voordelen voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid. Wist u bijvoorbeeld dat specifieke yogahoudingen ook uw gehoor kunnen ondersteunen? Yoga verbetert uw gehoor door de bloedsomloop in uw hersenen en oren te versterken. Een betere bloedsomloop versterkt het functioneren van uw zenuwen en helpt om uw cellen te ontslakken.

De beste yogahoudingen om uw bloedsomloop te verbeteren, zijn de boom, cobra, driehoek en kameel. Onderzoek heeft aangetoond dat yoga zelfs de symptomen van tinnitus kan verminderen. Begin regelmatig yoga te doen en uw angst en stress zullen waarschijnlijk verminderen.

Dagelijks oefenen

Dagelijkse beweging is essentieel, niet alleen voor gezonde oren, maar om optimaal lichamelijk en geestelijk gezond te blijven. Wie elke dag actief is, verhoogt het welzijn op veel verschillende manieren. U hoeft niet elke dag een halve marathon te lopen om te profiteren van de gezondheidsvoordelen van training. Kies een lichamelijke activiteit waaraan u plezier beleeft, zoals wandelen, joggen, zwemmen, yoga of tuinieren. Al deze activiteiten verbeteren de bloedsomloop in uw lichaam. Doe wat u leuk vindt, maar essentieel is dat u doorzet en deze lichamelijke activiteit onderdeel maakt van uw dagelijkse routine.

Lichamelijke activiteiten kunnen wonderen verrichten voor de bloedsomloop naar uw binnenoor. Het "horende gedeelte" van het binnenoor, de zogenoemde cochlea, profiteert enorm van de verbeterde doorbloeding. De cochlea is een cruciaal bestanddeel van uw auditief systeem, omdat hij geluidstrillingen omzet in zenuwimpulsen.

Maak u echter geen zorgen als u niet van sporten houdt. Zelfs een relatief geringe training (twee keer per week) kan al positieve effecten hebben op uw gehoor. Vermijd tijdens het bewegen wel een hoofdtelefoon of luide muziek, want die zorgen ervoor dat uw oorhaartjes kunnen beschadigd raken. De haartjes die u verliest, zijn onvervangbaar.
De beste manier om te meten of uw muziek te luid is, is als anderen de muziek in uw headset ook kunnen horen.

Doe aan meditatie

Meditatie is een vertrouwde oefening waarvan tal van onderzoeken de vele voordelen voor uw gezondheid onderbouwen. Veel mensen vinden het verrassend te horen dat hiermee zelfs het gehoor kan verbeterd worden. Wanneer u in een stille ruimte bent en uw aandacht naar binnen richt, ondersteunt u uw lichaam om uw bloeddruk en bloedsomloop te reguleren en andere lichamelijke processen te normaliseren. Meditatie kan stress aanzienlijk verminderen en daarmee de potentiële negatieve effecten op al uw fysieke systemen.

Deze eenvoudige maar krachtige oefening zorgt voor intense ontspanning en verbetert de doorbloeding van uw hersenen. Wanneer u zich concentreert op de geluiden om u heen, of op andere omgevingsgeluiden als tsjilpen van vogels, werkt u onoverkomelijk ook aan uw gehoor. Door geluid te gebruiken voor meditatie zult u zich er tijdens de dag ook veel beter op kunnen concentreren. In de loop van de tijd zal uw onderbewustzijn u helpen om bepaalde zachte geluiden te herkennen die u voordien niet hoorde. Hoewel dit een mentale verbetering van het gehoor kan zijn, is het effect ervan nog steeds sterk.

Meditatie in een park stelt u in staat op te gaan in een heel scala verschillende geluiden. Het doen van diepe ademhalingsoefeningen als onderdeel van uw meditatie zal uw bloed van zuurstof voorzien en uw bloedcirculatie verhogen. Leg afwisselend de focus op de processen in uw lichaam en vervolgens op de geluiden om u heen.

Locatie van geluid

De meeste mensen realiseren zich niet dat hun oren niet als enige een rol spelen in het vermogen om geluid waar te nemen. Ook uw hersenen hebben een grote verantwoordelijkheid bij de verwerking van geluid. U kunt het vermogen van uw hersenen optimaliseren om deze functie uit te voeren door ze te trainen om op geluid te focussen. De bepaling van de locatie van geluid is een effectieve manier om het vermogen van uw hersenen aan te scherpen geluiden te lokaliseren en te interpreteren. Dit type oefening van uw gehoor kent diverse varianten.
  1. Schakel in een bepaalde ruimte muziek in en loop vervolgens rond. Hierbij vestigt u uw aandacht op de subtiele geluidsverschillen terwijl u rondloopt. Probeer de tekst zo goed mogelijk te begrijpen en de verschillende instrumenten in de song te herkennen. Verander af en toe het volume, net als de locatie waar u deze oefening doet.
  2. Schakel een geluidsbron in (bijvoorbeeld een radio) in een deel van de ruimte. Speel muziek op een laag volume. Zet dan een andere geluidsbron aan in een ander deel van dezelfde ruimte. Draai het volume hoger totdat u de muziek uit de twee geluidsbronnen lawaai vindt.
  3. Vraag een vriend of familielid om zinnen uit een boek voor te lezen terwijl hij of zij door de kamer loopt. Doe uw ogen dicht, luister aandachtig, herhaal de zinnen luidop en probeer te herkennen uit welke richting de woorden komen.
Enkele of alle van de bovenstaande oefeningen zijn bruikbaar om uw gehoor te verbeteren. Zorg er wel voor dat u ze regelmatig doet om resultaat te boeken. Mocht u problemen met gehoorverlies hebben, zorg dan dat u een gehoortest doet. Een gehoortest door een audicien is essentieel om het type en de ernst van uw gehoorverlies te achterhalen.

De aanschaf van een hoorapparaat kan de beste optie zijn om uw gehoorproblemen op te lossen of te beperken. Met een hoorapparaat kunt u beter horen en helpt u uw hersenen ook de geluiden te herkennen die u zonder hoorapparaat niet meer kunt horen. U moet altijd professionele hulp zoeken als de symptomen erger worden, want onbehandeld gehoorverlies kan een negatieve invloed hebben op uw mentale en fysieke welzijn.
Uitgelezen activiteiten om het gehoor te verbeteren