Veelvoorkomende oorzaken van oorpijn

Oorpijn is een van de meest veelvoorkomende gezondheidsproblemen die artsen constateren en kan vaak spontaan zowel bij jonge als oude mensen optreden. Oorpijn uit zich meestal van een doffe pijn tot een scherpe, ondraaglijke pijn in één of beide oren en neemt doorgaans vanzelf binnen een of twee weken af. 
Mocht je om de een of andere reden langer dan een paar weken oorpijn hebben, ga dan naar een huisarts om je door te laten verwijzen naar een professionele audioloog.
 
Het is belangrijk om te onthouden dat oorpijn niet altijd met een infectie te maken heeft. Soms hangt de pijn nauw samen met een ziekte of iets wat we ook wel 'weerpijn' (uitstralingspijn) noemen. Weerpijn is echt, maar ontstaat op een andere plek, zoals bij een ontstoken tand.
Dit zijn een paar veelvoorkomende oorzaken van oorpijn:
 • Oorontsteking (acute middenoorontsteking) - komt vaak bij kinderen voor, maar kan ook volwassenen treffen. Als iemand chronisch aan oorontstekingen lijdt, is vaak een chirurgische ingreep nodig in de vorm van buisjes. 
 • 'Lijmoor' - een aandoening waarbij iemand een lijmachtige substantie in het middenoor krijgt. Deze verdwijnt gewoonlijk vanzelf binnen een paar weken. 
 • Oorsmeerproppen of opgebouwd oorsmeer
 • Keel- of sinusinfecties of verkoudheden
 • Een vreemd voorwerp in het oor zoals een wattenstaafje
 • Kaakpijn door een ontstoken tand of door tandenknarsen
 • Koud weer kan bij sommige mensen ook oorpijn veroorzaken
 • Hoogteveranderingen zoals wanneer je vliegt, duikt of in de bergen rijdt
 • Water dat vastzit in het oor of zwemmersoor (otitis externa)

Natuurlijke remedies en huismiddeltjes die oorpijn verlichten

Het goede nieuws voor mensen die oorpijn hebben, is dat er verschillende geweldige huismiddeltjes zijn die ongemak verlichten en irritante pijn stoppen. Vele van deze worden al jaren succesvol toegepast en aangeraden door artsen (en moeders) als eerste stap bij het bestrijden van oorpijn.
 • Gebruik warme of koude kompressen. Sommige mensen wisselen elke 10-15 minuten tussen de twee. Vergeet niet dat je bij het gebruik van warmtepleisters nooit in slaap moet vallen en dat kinderen deze pleisters alleen onder toezicht mogen gebruiken. Bedek het gezicht altijd met een doekje als je er ijs oplegt en nooit rechtstreeks op de huid. Kompressen werken het beste als ze onder het oor worden aangebracht.
 • Voor uitwendige oorontstekingen of drainage moet je een paar druppels van een mengsel van gelijke delen appelazijn en isopropanol in het oor druppelen, een paar minuten wachten, en dan weg laten vloeien. (Ongefilterde) appelazijn heeft bewezen helende en antibacteriële eigenschappen die vele soorten schadelijke bacteriën doodt en de pH van de gehoorgang herstelt. Het verlicht oorpijn niet, maar dankzij de anti-microbiële eigenschappen kan deze methode samen met traditionele behandelingen voor oorontstekingen worden gebruikt.
 • Waterstofperoxide wordt al jaren in commerciële oordruppels gebruikt en aangelengd met gelijke delen water kan het worden gebruikt om oorsmeer geleidelijk af te breken. Breng een paar druppels in het oor aan, laat een paar minuten zitten en draineer – spoel na met schoon water.
 • Om oordruk te verlichten die de pijn veroorzaakt, kun je op kauwgum kauwen of op een snoepje sabbelen. Dit verlaagt de druk die op wordt gebouwd in de buis van Eustachius - deze zit tussen het middenoor en de achterkant van de neus en keel. Dit is met name handig als je te maken hebt met hoogteveranderingen, zoals bij vliegen of rijden in bergen. In dit soort gevallen kan slikken ook helpen.
 • Om oorsmeer te verzachten, kun je warme olijfolie proberen, maar niet warmer dan de lichaamstemperatuur, om te voorkomen dat je de binnenkant van het oor verbrandt. 
 • Verander je slaaphouding door je hoofd en lichaam hoger te leggen in plaats van op je rug of zij te liggen. Zo kun je beter slapen gedurende de tijd die nodig is om de oorpijn te verlichten.
 • Homeopathische kruidenoordruppels zijn bij de plaatselijke drogist of een grote supermarkt te vinden. Deze druppels hebben vaak kruidnagel of lavendel als basis en bevatten veelal gember, een natuurlijk antibacterieel middel.
 • Er zijn altijd vrij verkrijgbare pijnstillers, met name niet-steroïde ontstekingsremmers, te koop die oorpijn kunnen verlichten.

Deze behandelingen, mits met mate gebruikt, kunnen de pijn helpen verlichten. Als je te maken hebt met serieuzere symptomen, is het absoluut noodzakelijk dat je een huisarts of KNO-arts bezoekt. Voor ernstigere aandoeningen kan medisch ingrijpen nodig zijn in de vorm van medicatie, antibiotica of een operatie om buisjes in het oor te plaatsen.
Als je het niet zeker weet, neem dan altijd het zekere voor het onzekere en raadpleeg een KNO-arts. Geleidelijk optredend gehoorverlies kan een teken zijn dat er iets niet klopt en moet snel worden onderzocht. 

Voor de wat gewonere oorpijn en oorongemak zijn deze natuurlijke remedies en huismiddeltjes uitermate doeltreffend!
Heb je een van deze methoden al geprobeerd? Werkten ze? Vertel ons over je ervaringen in de opmerkingen!