Overzicht

De typische symptomen van een verstopt oor zijn:


Als u ooit al eens last had van te veel oorsmeer, dan weet u hoe slecht u zich daardoor kan voelen. Geen wonder dus dat veel mensen naar huismiddeltjes grijpen als oorkaarsen, wattenstaafjes of oorreinigers van de drogist om dit probleem op te lossen. Maar hoe kunt u uw oren op de juiste manier schoonmaken? Mag u wattenstaafjes gebruiken om oorsmeer te verwijderen? Kunnen wattenstaafjes de gehoorgang beschadigen? Zijn oorkaarsen niet gevaarlijk? Allemaal goede vragen. Lees hier alles wat u moet weten over het schoonmaken van uw oren.

Welke functie heeft oorsmeer?

Voordat we dieper ingaan op het veilig verwijderen van overtollig oorsmeer, is het eerst belangrijk te begrijpen wat oorsmeer is. Oorsmeer – ook cerumen genoemd – is praktischer dan u waarschijnlijk denkt. Het is natuurlijk en absoluut gezond dat uw lichaam dit aanmaakt, zodat het enkele belangrijke functies kan vervullen. Deze kleverige, wasachtige substantie ontvangt maar weinig dank voor al het goeds dat het doet.
Zo sluit het bijvoorbeeld kleine stukjes vuil, huidschilfers en stof in en filtert ze weg van het trommelvlies en het binnenoor. Dit is een zelf-reinigende, beschermende functie. Oorsmeer zorgt ook dat uw gehoorgang gesmeerd wordt, zodat deze niet uitdroogt en gaat jeuken.

Hoe maak ik thuis mijn oren het best schoon?

Het is heel gewoon om af en toe teveel oorsmeer te hebben. Wanneer uw gehoorgang helemaal verstopt is, moet u niet zelf proberen het oorsmeer weg te krijgen. In dit geval kunt u het best een audicien, huisarts of NKO-specialist raadplegen. Als de verstopping slechts gedeeltelijk is en de oorholte maar licht vervuild id, kunt u de volgende methode proberen.

Stap 1
Laat warm water of een zoutoplossing in uw gehoorgang lopen. Hiervoor kunt u een set voor oorspoelingen gebruiken. Doe dit alleen als u weet dat uw trommelvlies intact is en er geen tekenen van perforatie zijn, zoals oorpijn, pus of uitvloeiing met bloed. Na een paar minuten zal het lauwe water uw oorsmeer zacht maken, zodat het door het buitenoor kan weglopen. Dit is heel gemakkelijk met een kleine warme waterstraal in uw gehoorgang tijdens het douchen.

Stap 2
Dep de ooropening en de vloeistof heel voorzichtig in met een schone doek. Wees voorzichtig met het gebruik van warm water. Het water mag nooit te warm zijn, alleen lauw (handwarm).

Nog een tip: u kunt oud oorsmeer uit de gehoorgang werken door te kauwen en uw kaken te bewegen. Zodra oorsmeer de weg naar de ooropening heeft gevonden, kan het opdrogen en naar buiten vallen. U kunt het ook met een doek of een katoenen bolletje van de oorschelp afvegen.

Als u een bijzonder nauwe gehoorgang hebt, of overmatig veel oorsmeer, kunt u waarschijnlijk het best een audicien bezoeken. Een specialist kan veilig proppen uit uw oor verwijderen om uw gehoor te beschermen. Negeer de tekenen van een verstopt oor niet, want dan kan zich oorsmeer ophopen in de gehoorgang. Op de lange duur zou dit kunnen leiden tot gehoorverlies.

Raadpleeg indien nodig altijd een arts en laat een specialist overtollig oorsmeer professioneel voor u verwijderen. De opbouw van uw oren is onvoorstelbaar fijn en overtollig oorsmeer kan uw trommelvlies beschadigen. Zelfs als er geen sprake is van een gescheurd trommelvlies, adviseren wij u uw NKO-arts te raadplegen, want soms kan een medische ingreep noodzakelijk zijn. Wie een gehoorapparaat draagt of regelmatig zwemt kan ook extra verzorging van de gehoorgang nodig hebben om infecties te vermijden.

Wat kan ik beter niet doen als ik mijn oren schoonmaak?

Op het gebied van oren schoonmaken bestaan er heel wat misvattingen. Niet elke methode is veilig of betrouwbaar om oorsmeer te verwijderen.

Wattenstaafjes

Hoewel veel mensen gebruikmaken van wattenstaafjes om hun oren schoon te maken, betekent dit nog niet dat ze veilig zijn. Het is nooit een goed idee om een voorwerp in uw gehoorgang te steken. Wees extra voorzichtig als u in het verleden aan uw oren bent geopereerd, bij een gescheurd trommelvlies, bij oorpijn of uitvloeiing uit het oor.

Oorkaarsen

Oorkaarsen zijn een andere populaire methode om zelf oren schoon te maken. Hoewel velen de doeltreffendheid ervan aanprijzen, raden wij het niet aan. Momenteel zijn oorkaarsen een echte rage. Jammer genoeg is het risico op letsel door hete was vrij groot, wat kan leiden tot permanente beschadiging van de gehoorgang.

Samenvatting

Samenvattend zijn dit de algemene aanwijzingen om zo veilig en effectief mogelijk uw oren schoon te maken:
  1. vraag indien mogelijk uw huisarts om oorsmeer te verwijderen.
  2. spoel uw gehoorgang met warm (maar geen heet) water.
  3. maak de buitenranden van uw ooropening voorzichtig schoon met een vochtig doekje.
  4. steek nooit een wattenstaafje in uw gehoorgang.

U heeft uw oren gekuist en toch blijft u last ondervinden?

Test uw gehoor in 30 minuten met een volledige vrijblijvende hoortest in één van onze hoorcentra. Vind nu het hoorcentrum in uw buurt.