Maak optimaal gebruik van je zicht

Het ligt misschien voor de hand, maar ook je zicht is cruciaal in het verkeer - in de meeste gevallen zelfs veel belangrijker dan je gehoor. Probeer gehoorverlies in de mate van het mogelijke op te vangen door extra informatie in te winnen met je ogen. Draag je een bril of lenzen, zorg er dan voor dat je deze telkens bij hebt, eventueel een reservepaar, en hou ze steeds schoon. Voorzie ook altijd een zonnebril en gebruik de zonnekleppen wanneer je met de auto rijdt (of andere zonnewering). Maak tot slot ook optimaal gebruik van je spiegels – vaak kan je er zelfs extra monteren op je voertuig om je gezichtsveld te vergroten en zo meer visuele signalen rondom je op te pikken.

Zorg voor je eigen zichtbaarheid

Het is natuurlijk niet alleen belangrijk om zelf gevaar te vermijden in het verkeer, ook je medeweggebruikers moeten continu alert zijn om alle risico’s tijdig in te kunnen schatten. In dat opzicht is het nuttig om hen zoveel mogelijk info te verschaffen door je eigen zichtbaarheid te vergroten. Je kan bijvoorbeeld een sticker of een bordje bevestigen op je voertuig(en) met daarop het symbool voor slechthorendheid.
herkenningsteken voor doven en slechthorenden
Dit is een internationaal gekend symbool en dus ook zeer handig in het buitenland. Op die manier signaleer je je verminderd gehoor aan andere weggebruikers zodat zij hierop kunnen anticiperen. Voorzie ook voldoende verlichting, zeker wanneer je fietst, wandelt of een ander ‘minder zichtbaar’, vaak niet-gemotoriseerd voertuig gebruikt. Knipperende lichtjes, fluorescerende hesjes of strips, een koplamp – er zijn opties genoeg om je aanwezigheid naar andere weggebruikers toe te signaleren, dus maak er zeker gebruik van.
 

Vang je gehoorverlies op met een hoorapparaat

De belangrijkste tip die het meeste impact heeft, is uiteraard om je gehoorverlies niet gewoon te laten voor wat het is. Plan een gehoortest in, laat je adviseren door een audioloog en kies het meest geschikte hoorapparaat voor jouw hoorprofiel. Op die manier ervaar je de geluiden rondom je terug optimaal, in het verkeer en daarbuiten.

Hoorapparaten met Bluetooth

Een hoorapparaat met Bluetooth-ondersteuning is in deze context zeer interessant. Het laat je toe om te verbinden met andere toestellen die deze technologie ondersteunen om zo externe geluidsbronnen rechtstreeks op je hoorapparaat af te spelen. In de auto kan je op die manier perfect de laatste verkeersberichten, instructies van je navigatiesysteem of diverse geluiden zoals parkeersensoren en andere mededelingen van je wagen horen. Op de fiets kan je partner dan weer een draadloos microfoontje gebruiken dat ook via Bluetooth verbonden is met je hoorapparaat. Zo kan je perfect met elkaar communiceren of verkeersinformatie doorgeven die mogelijks door de mazen van het net is geglipt. Handig!

Hoorapparaten met windruisonderdrukking

Verder zijn er ook hoorapparaten die windruisonderdrukking bevatten. Zeker op de fiets (of te voet wanneer de wind hard waait) is dat zeer nuttig. Door windruis gaat namelijk kostbare informatie verloren, wat in het verkeer soms het verschil betekent tussen iemand (of iets) wel of niet op tijd horen.

Laad je hoorapparaat voldoende op

Zorg dat je hoorapparaat volledig is opgeladen en neem in het geval van verre afstanden (of een reis van meerdere dagen) ook altijd je oplader mee. Het laatste wat je wil, is dat je hoorapparaat midden in het verkeer uitvalt. Heb je een hoorapparaat op batterijen? Neem dan altijd wat extra batterijen mee.

Beperk risico’s door je tijd te nemen

Tot slot nog een gouden tip: neem je tijd in het verkeer. Overhaast niets, laat je niet opjutten door die ongeduldige auto achter je, kijk twee keer vooraleer je een zebrapad oversteekt. Let op je snelheid en geef jezelf voldoende tijd om de risicofactoren in je omgeving op te merken. Zelfs met een verminderd gehoor kan je perfect deelnemen aan het verkeer, zolang je de juiste voorzorgsmaatregelen treft en de kalmte bewaart.
Merk je zelf dat je niet alle verkeerssignalen volledig oppikt? Dan is het een goed idee om een gehoortest te laten afnemen. Maak een gratis afspraak in een Lapperre-hoorcentrum in jouw buurt en laat je adviseren door onze experts.