Soorten en oorzaken, symptomen en hoe u het kunt verlichten.

Labyrintitis kan snel opkomen, bijna plotseling. Het tast het gehoor en soms uw gezichtsvermogen aan. Het kan u licht in het hoofd maken, u uit balans brengen en een misselijke duizeligheid veroorzaken. Het maakt alle beweging moeilijk, zelfs het lopen in een rechte lijn.

Gelukkig is het gewoonlijk een tijdelijke aandoening en de effecten op de lange termijn (zoals gehoorverlies) zijn over het algemeen zeldzaam. Maar hoe meer u erover weet, hoe gemakkelijker het is om ermee om te gaan en het te behandelen.
Hieronder staan een aantal veelgestelde vragen over labyrintitis en de infectie die het veroorzaakt — met inbegrip van symptomen, geneeswijzen en behandelingen, consequenties, effecten en nog veel meer.

Wat is labyrintitis?

Labyrintitis wordt veroorzaakt door infecties in het midden- of binnenoor

Het begint met de ontsteking van de vestibulaire zenuw — een aandoening die bekend staat als vestibular neuritis. Er zijn twee van die zenuwen in uw binnenoren en beide zenden signalen naar de hersenen. Deze signalen tasten uw evenwicht aan, uw lichaamscontrole en hoe u zich door een ruimte navigeert.
Het labyrint bevindt zich in het middenoor en bevat een aantal gevoelige gangen, buisjes en blaasjes die met vloeistof gevuld zijn. De vloeistof beweegt zich elke keer dat het hoofd zich beweegt; deze vertelt uw hersenen waar u zich bevindt en hoe u zich beweegt. De gangen zijn ook verbonden met de cochlea, wat zich in de buurt van het trommelvlies bevindt. Deze zendt geluidsgolfsignalen naar de hersenen die vertalen wat u hoort.

Wanneer middenoorinfecties optreden, raken de gangen in het vestibulaire systeem ontstoken en dit tast beide groepen signalen aan — beweging en geluid.

Verlies van evenwicht gebeurt wanneer één oor signalen naar de hersenen zendt die verschillend zijn van het tegenovergestelde oor. Deze verwarring heeft duizeligheid tot gevolg, in het bijzonder wanneer u uw hoofd plotseling beweegt. Labyrintitishoofdpijn komt ook vaak voor en deze kan tevens duizeligheid tot gevolg hebben — het gevoel dat beweegt wanneer u zich eigenlijk helemaal niet beweegt.

Wat zijn de symptomen van labyrintitis?

Zowel vestibulaire neuritis als labyrintitis zijn normaal gesproken tijdelijk en nemen na een paar weken af. Soms houden ze echter langer aan.

Vestibulaire neuritis komt vaker voor, maar binnenoorvirussymptomen zijn te vergelijken met labyrintitis. Beide kunnen u duizelig en misselijk maken. In het algemeen tast vestibulaire neuritis uw evenwicht en beweging aan, terwijl labyrintitis zowel uw evenwicht als uw gehoor aantast.

De meest voorkomende symptomen zijn gehoorverlies, druk en pijn in uw oren, vloeistof die uit uw oor lekt, moeite met concentreren, lichte hoofdpijn, een licht zwevend gevoel, wazig zicht, instabiliteit, evenwichtsverlies, een verandering in de manier waarop u loopt en duizeligheid. Het kan heel lastig zijn om in een rechte lijn te lopen. Sommige mensen kunnen niet rechtop blijven staan. Anderen vallen flauw.

Deze symptomen worden vaak begeleid door een verhoging (van de infectie), misselijkheid en overgeven (van het draaien), een algemeen gevoel van misselijkheid en suizen in uw oren (bekend als tinnitus). 

Wanneer zich deze symptomen tot slot tegelijkertijd voordoen, hebben veel mensen last van labyrintitisangst.

Wat veroorzaakt labyrintitis?

Labyrintitis wordt veroorzaakt door een virale of bacteriële infectie die zich in het oor uitspreidt. Het kan veroorzaakt worden door virale infecties in de neus, mond, borst en bovenste luchtwegen. Het is niet besmettelijk en u kunt het niet oplopen of overbrengen. De verspreiding van een verkoudheid of de griep kan het echter veroorzaken.
Leeftijd is zeker een bijdragende factor. De meeste gevallen van virale labyrintitis komen bij volwassenen voor in de leeftijd van 30-60. Maar labyrintitis kan zeker op elke leeftijd voorkomen. Mannen en vrouwen worden op dezelfde manier getroffen.

Roken, alcohol en stress kunnen ook uw vatbaarheid vergroten. Mensen met auto-immune aandoeningen hebben er vaker last van.

Moet ik mij over labyrintitis bezorgd maken?

Het goede nieuws is dat labyrintitis normaal gesproken eenmalig voorkomt. 

Hoewel het gedurende een aantal dagen intens kan zijn, verslechtert het zelden in een chronische aandoening en bij de meeste mensen komt hun gewone gehoor en evenwicht snel terug.

De meeste mensen kunnen zelfs thuis behandeld worden. Als u dus een paar dagen in bed blijft, tijdens de beginfase, zal het ergste voorbijgaan en zal ook de labyrintitisstress afnemen.

Maar als een virale labyrintitisbehandeling genegeerd wordt, kan dat complicaties en effecten op de lange termijn tot gevolg hebben. Maar nogmaals, deze zijn zeldzaam. Af en toe kan labyrintitis schade toebrengen aan de getroffen oren. Als bijvoorbeeld de cochlea beschadigd wordt, hebt u misschien een implantaat nodig.

Permanent gehoorverlies komt vaker voor als resultaat van een verwante aandoening, bacteriële labyrintitis. Dit is verschillend van het labyrintitisvirus en moet met antibiotica behandeld worden.

Sommige mensen hebben jaren last van duizeligheid. Dit is bekend als chronische labyrintitis. (Acute labyrintitis is de tijdelijke aandoening).

Kan labyrintitis vermeden worden?

Labyrintitis is het gevolg van een virale infectie, zoals een verkoudheid of de griep. Er bestaat geen bekende manier om het te voorkomen. Wat labyrintitis veroorzaakt, blijft een veelvoorkomend iets.

Wanneer moet ik naar een arts gaan voor labyrintitis?

Als u labyrintitissymptomen hebt, is het belangrijk om een arts te raadplegen om de oorza(a)k(en) vast te stellen. Zoals reeds opgemerkt zijn er meerdere vormen en veel verwante aandoeningen.

De symptomen kunnen ook plotseling beginnen, maar hoe eerder u een arts raadpleegt hoe beter.

U moet zeker bellen en een afspraak maken als uw symptomen in een paar dagen niet verbeteren of slechter worden of als u nieuwe symptomen ontwikkelt.
Als u wakker wordt en last hebt van een vorm van gehoorverlies, moet u onmiddellijk naar de arts gaan. U kunt ook een keel-neus-oorarts raadplegen.

Bij ernstigere symptomen moet u onmiddellijk medische hulp inroepen. Dit houdt onder meer dubbelzien, koorts en zwakte, flauwvallen en stuiptrekkingen in. Nogmaals, deze kunnen verband houden en gekoppeld zijn aan andere aandoeningen.

Hoe wordt labyrintitis behandeld?

De behandeling van labyrintitis houdt gewoonlijk een combinatie in van medicatie, rust en oefening in. 

Tiid is ook een belangrijke kuur van labyrintitis. De symptomen worden over het algemeen binnen 1-6 weken beter en veel mensen herstellen volledig binnen twee maanden.

Uw arts zal u medicatie voorschrijven voor labyrintitis, evenals ontstekingsremmende middelen zoals cortison. U moet ook zelf thuis medicatie, tabletten tegen reisziekte, kalmeringsmiddelen of antihistaminica nemen.

Het is belangrijk om uit te rusten, maar fysiotherapie en speciale, gerichte oefeningen zullen ook helpen. Een specialist (zoals een fysiotherapeut) kan u instructies geven bij dit type behandeling. Het houdt vaak oefeningen in gericht op oogbeweging, coördinatie, evenwicht en kracht.

Wat helpt bij labyrintitis?

Na verloop van tijd zal labyrintitis over het algemeen vanzelf verbeteren. Bovendien zijn er enkele eenvoudige dingen die u kunt doen om de symptomen te verlichten.
 • Vermijd plotselinge bewegingen.
 • Concentreer u op vaste, onbeweeglijke voorwerpen. Probeer niet van de ene naar de andere kant te schuiven.
 • Vermijd fel licht en oorverdovend lawaai.
 • Elke groep van flikkerend licht kan lastig zijn (inclusief tv's).
 • Blijf uit de buurt van hoogtes (en ladders).
 • Als u zich ongemakkelijk voelt, ga dan zitten, doe uw ogen dicht en zit stil.
 • Vermijd om te rijden en machines te bedienen.
 • Verwijder dingen op de grond waarover u kunt struikelen.
 • Maak uw badkamer slipvrij.
 • Als u zich duizelig voelt, ga dan in een donkere kamer liggen en doe uw ogen dicht.
 • Zorg dat u voldoende drinkt en uitrust. Uitputting vergroot de effecten.
 • Vermijd alcohol. Het zal de effecten alleen maar erger maken.
 • Blijf uit de buurt van reizen per vliegtuig. Drukveranderingen kunnen extra ongemak veroorzaken.
 • Begin met lopen zodra u in staat bent; activiteit is het beste geneesmiddel. 
 • Start met korte perioden en neem voor de zekerheid iemand met u mee voor ondersteuning.
 • Maar probeer niet te snel te bewegen. Het kan uw evenwicht doen verliezen.
 • Nogmaals, oefen met u te richten op één ding in plaats van om u heen te kijken.
 • Zet ook een zonnebril op.

Kan labyrintitis zich opnieuw voordoen?

De meeste mensen genezen helemaal van labyrintitis, alhoewel het niet ongewoon is als het weken en soms maanden duurt. 

Sommige mensen hebben last van herhalingen, alhoewel voornamelijk in veel mildere vormen. Veel mensen hebben dingen gemeld zoals lichte duizeligheid wanneer ze hun hoofd schudden. Duizeligheid kan ook voorkomen in een aantal uitdagende situaties en omgevingen.

Fysiotherapie is over het algemeen de beste manier om uw aandoening te verbeteren.