Witte ruis is een van de methodes die al lange tijd wordt toegepast om een huilende baby op z’n gemak te stellen. Het wordt ook met groot succes gebruikt om tinnitus, een lastige fluittoon in het oor, te maskeren. Maar wat is witte ruis nu eigenlijk precies en hoe helpt het om te ontspannen?

Wat is witte ruis?

De term "witte ruis" verwijst naar geluiden die worden gebruikt om andere, natuurlijke geluiden in uw omgeving te maskeren. Het is te vergelijken met het geluid van een ventilator in de slaapkamer, de airconditioning of van een radio die is afgestemd op een ongebruikte frequentie. Met een gelijkmatig vermogen over het hele bereik is het geluid monotoon, wat uw hersenen helpt om hoge tonen of andere onaangename geluiden te negeren.
Om te begrijpen wat witte ruis is, moeten we eerst in detail bekijken uit welke elementen geluidsgolven bestaan:
  • frequentie, die bepaalt hoe snel de gevormde golf per seconde trilt.
  • amplitude, die een indicatie geeft van de afmetingen van de golven.
De namen van de geluidstypes zijn gebaseerd op een analogie met de kleuren van licht. Zo omvat witte ruis alle geluidsfrequenties en bevat wit licht alle frequenties in het zichtbare gamma.

Wie in de stad woont, weet precies hoe hinderlijk het geluid van verkeer kan zijn, vooral als u ‘s avonds wilt gaan slapen. Heeft u al eens een ventilator aangezet om uw eigen achtergrondgeluid te creëren? Witte ruis kan helpen om bepaalde ongewenste geluiden in uw omgeving te elimineren, zodat u beter in slaap kunt vallen.

Mocht u zich afvragen of deze voordelen zijn bewezen, dan is het antwoord daarop: ja. Onderzoek toont aan dat witte ruis vooral erg behulpzaam kan zijn om een baby in slaap te sussen. U kunt verschillende soorten geluidsapparatuur vinden om uw baby te helpen slapen.
 

Witte, roze, bruine en paarse ruis

Misschien vindt u het verrassend te horen dat witte ruis kan worden onderverdeeld in verschillende andere ruiskleuren, afhankelijk van de intensiteit en het frequentiebereik. Enkele voorbeelden zijn
  • roze ruis
  • bruine ruis
  • blauwe ruis
  • paarse ruis enzovoort.
Roze
Roze ruis is hetzelfde als witte ruis, maar met minder hoge frequenties. Het is luider in de lage frequenties van het spectrum en zachter in het hogere bereik. Als u ernaar luistert terwijl u slaapt, kunt u uw geheugen voor de volgende dag verbeteren.
Bruin
Bruine ruis is nog sterker en dieper in het lage bereik, zonder de geluiden op hoge frequentie van roze en witte ruis. Het helpt om te ontspannen, te concentreren en de slaap te verbeteren.
Blauw
Blauwe ruis wordt soms beschouwd als witte ruis op hoge frequentie. Het is een ruiskleur met een spectrale dichtheid die in verhouding staat tot de frequentie. Blauwe ruis wordt luider als de frequentie hoger wordt, maar in een lager tempo dan bij paarse ruis.
Paars
Paarse ruis is een type geluid dat luider wordt op hogere frequenties. Het is vooral handig om bepaalde geluiden op hogere frequenties te blokkeren die samengaan met tinnitus.

Is ontspanning mogelijk met witte ruis?

In de stad is volledige stilte quasi ondenkbaar. Bepaalde geluiden kunnen zelfs heel hinderlijk zijn, gaande van lawaai van een bouwterrein of de muziek van uw buren. Uw gehoor moet zoveel auditieve informatie verwerken dat het moeilijk is om te ontspannen.

Apparatuur voor witte ruis

Wat als u niet in slaap kunt vallen of moeite hebt om u op uw werk of studie te concentreren? Dan kan een apparaat dat witte ruis genereert de ideale oplossing zijn. Zulke apparatuur produceert kalmerende geluiden en helpt om de kwaliteit van uw slaap te verbeteren. Behalve een betere slaap, vermindert het ook stress, verbetert het uw concentratie, verzacht het hoofdpijn of migraine en maskeert het tinnitus. Door de kalmerende eigenschappen wordt witte ruis zelfs gebruikt bij hypnose.

Hoe werkt het?

Er bestaan diverse verklaringen waarom witte ruis werkt. Eén theorie is dat hoe luider de omgeving wordt, hoe minder gevoelig de oren worden. Zo zal een druppelende kraan u overdag vermoedelijk weinig storen. Maar 's nachts, als het om u heen veel rustiger is, kan het heel irritant zijn. Witte ruis verhoogt de drempelwaarde weer waardoor het druppelen of andere geluiden minder opvallen.

Apps voor witte ruis

Een andere theorie gaat er vanuit dat de hersenen altijd op zoek zijn naar (akoestische) prikkels. Het continue geluid neemt de hersenen "in beslag" zonder ze te overbelasten. Daarvoor is het veel te monotoon. Veel mensen melden positieve resultaten met het gebruik van gratis apps voor witte ruis. Bijvoorbeeld de app White Noise Lite, die witte of roze ruis produceert (verkrijgbaar voor Android en Apple).
Deze en andere vergelijkbare apps leveren geweldig werk door verschillende hinderlijke achtergrondgeluiden te elimineren en een aangename omgeving te creëren. De meeste apps bevatten vele ruiskleuren (bruin, wit, roze, enz.), mechanische geluiden als een ventilator of airconditioning, motregen en zware regenbuien, stromend water, strand- en zeegeluiden. Zorg dat u de nieuwste versie downloadt, voor een optimaal resultaat. Schakel de app ‘s nachts in en laat hem op de achtergrond spelen terwijl u gaat slapen.

Witte ruis voor baby’s

Het creëren van witte ruis is erg populair bij ouders van kleine kinderen. De reden voor deze populariteit is dat het eentonige geluid baby’s herinnert aan de moederbuik, wat een kalmerend effect heeft. Al in de 6e maand van de zwangerschap kunnen baby's verschillende subtiele geluiden horen, zoals gedempte tonen, de hartslag van hun moeder of zelfs het eentonige geluid van de baarmoeder.

Als u uw kind wilt kalmeren met witte ruis, zorg er dan altijd voor dat u de geluidsbron niet te hard zet. Een föhn of een stofzuiger kunnen wel 80 decibel (dB) luid zijn. Dat wordt als veel te luid ervaren. Zorg er dus voor dat de afstand tussen uw kind en de geluidsbron groot genoeg is.
Afspraak maken