Wat veroorzaakt gedempt gehoor?

Middenoorontsteking

Als uw oor verstopt en gedempt aanvoelt, heeft u mogelijk last van middenoorontsteking, wat ook wel bekendstaat als otitis media. U kunt mogelijk vloeistof uit het oor zien druipen en het oor kan ook gevoelig aanvoelen. In ernstigere gevallen kan het misselijkheid en braken veroorzaken. Middenoorontsteking kan zowel kinderen als volwassen treffen, maar komt vaker voor bij kinderen.
Ongeveer 80% van de kinderen ervaart zelfs een middenoorontsteking voordat ze de driejarige leeftijd bereiken. Middenoorontsteking houdt gebruikelijk slechts 2 tot 3 dagen aan (zelfs zonder medicatie), maar in sommige gevallen kan het wekenlang aanhouden.

Middenoorontstekingen beginnen meestal omdat een patiënt eerder een infectie van het ademhalingsstelsel heeft gehad. Naarmate de vloeistof naar buiten probeert te stromen, veroorzaakt dit een ophoping achter het trommelvlies, wat tot een perfecte voedingsbodem voor bacteriën leidt. Dit veroorzaakt uiteindelijk de infectie, de bijbehorende pijn en het gedempte gehoor.
Sinusinfectie/verkoudheid

Een aantal van de meestvoorkomende oorzaken van gedempt gehoor zijn verkoudheid en sinusinfectie. Elk jaar ervaren ongeveer 30 miljoen mensen sinusinfecties en zelfs nog meer mensen ervaren verkoudheid. Het verschil tussen deze twee ligt meestal in de duur waarop de symptomen aanhouden. Een verkoudheid duurt gebruikelijk ongeveer 10 dagen, terwijl een sinusinfectie wekenlang kan aanhouden. 


De exacte oorzaak is de blokkering van een klein buisje dat vanuit het midden van uw oor naar uw neus loopt. Hoewel een verkoudheid vervelend is, hoeft deze niet direct te worden behandeld door een arts. Als symptomen echter wekenlang aanhouden, is het verstandig een afspraak in te plannen. Om irritatie te voorkomen, kunt u overwegen een decongestivum en een luchtbevochtiger te gebruiken. U dient ook het roken te vermijden, aangezien dit de neus verder kan irriteren.
Ziekte van Menière

De ziekte van Menière is vrij zeldzaam met minder dan 200.000 gevallen per jaar, maar is tevens een van de ernstigere oorzaken van gedempt gehoor in één oor. De ziekte van Menière ontwikkelt zich doorgaans bij patiënten tussen de 40 en 60 jaar, en gehoorverlies kan permanent zijn, omdat de ziekte zelf jarenlang kan aanhouden.
Tot symptomen kunnen duizeligheid (een draaierig gevoel), gedempt gehoor en zelfs oorsuizen (tinnitus) behoren. Als u vermoedt dat u aan de ziekte van Menière lijdt, dient u onmiddellijk medische hulp in te schakelen. Om het verergeren van uw toestand te voorkomen, mag u geen tabaksproducten gebruiken. Uw arts kan u voor de behandeling geneesmiddelen voor bewegingsziekte of misselijkheid voorschrijven.
Presbyacusis

Presbyacusis is leeftijdsgerelateerd gehoorverlies en zorgt dat cruciale zenuwhaarcellen beginnen te eroderen. Presbyacusis is gewoonlijk een vorm van sensorineuraal gehoorverlies (aandoening van het binnenoor of de gehoorzenuw) en tot vroegtijdige symptomen behoren geen spraak met hoge tonen kunnen horen en geluiden als het fluiten van vogels die gedempt klinken.
 


Hoewel presbyacusis in veel gevallen gehoorverlies in beide oren veroorzaakt, kan het zich ook in slechts één oor voordoen. Het is een van de meestvoorkomende oorzaken van gehoorverlies bij ouderen en ongeveer 40-50% van volwassenen boven de 75 leidt hieraan. U kunt de aanvang van presbyacusis voorkomen door uw gehoor gedurende uw leven met behulp van oordopjes te beschermen, vooral als u tijdens uw werk wordt blootgesteld aan harde geluiden.
Gelukkig heeft de vooruitgang in technologie het voor senioren mogelijk gemaakt om met het gehoorverlies om te kunnen gaan met behulp van hoortoestellen. Een jaarlijkse gehoortest kan helpen voorspellen of u de aanvang van presbyacusis ervaart. Indien u een of meer van de symptomen ervaart, kunt u een afspraak met uw huisarts maken.

Oorverstopping

Oorverstopping vindt plaats wanneer een object (zoals een insect of water) in de gehoorgang blijft vastzitten. Oorverstopping is het meest gebruikelijk bij kinderen en kan veelal thuis worden behandeld. Tot symptomen behoren onmiddellijk gedempt gehoor in één oor en er zou geen bloed of afscheiding uit het oor moeten lopen.

Als het water betreft, dient u het kind te vertellen om diens hoofd te kantelen, zodat het water met behulp van zwaartekracht kan worden verwijderd. Als het een mug of ander insect betreft, hebt u mogelijk hulp nodig om deze te verwijderen. Druk het object niet dieper in het oor, maar als u er zeker van bent dat het een insect is (er zou geen afscheiding of bloed uit het oor moeten komen), dan kunt u overwegen olie te gebruiken om het te verwijderen. 

Hoe kunt u een gedempt gehoor verhelpen?

Een gedempt gehoor kan in de meeste gevallen eenvoudig worden verholpen uit zichzelf, of met een decongestivum of olie, maar duidt soms ernstigere problemen aan. Onderzoek waarom u niet uit één oor kunt horen en behandel het oor op basis van de resultaten. Indien uw probleem aanhoudt, kan een medisch specialist u hierbij helpen.