In dit artikel

Symptomen van pulsatiele tinnitus

Hoewel de geluiden die gepaard gaan met beide vormen van tinnitus per persoon kunnen verschillen, is het hoofdsymptoom van de pulsatiele vorm van deze aandoening gesuis in één of beide oren. Je kan ook geluiden horen die kunnen worden beschreven als:
 • Gezoem
 • Geknars
 • Gesis
 • Gefluit
Dit zijn echter niet de enige geluiden die je kan ervaren met pulserend oorsuizen. Je kan ook een bonzend of pompend geluid horen op de maat van je hartslag (een gevolg van bloed dat door je lichaam stroomt).

Oorzaken van pulsatiele tinnitus

vrouw heeft last van pulserend oorsuizen
Normale tinnitus heeft doorgaans geen identificeerbare oorzaak, maar bij pulsatiele tinnitus is dat vaak wel zo (hoewel het nog altijd lastig kan zijn deze te achterhalen).
 
Veel gevallen worden veroorzaakt door een verandering in de bloedstroom via de bloedvaten in en nabij het oor (rondom het hoofd of de hals), of een verandering in je bewustwording hiervan.
Deze verandering kan om verschillende redenen plaatsvinden, zoals:
 
 • Een toename van de bloedstroom in je lichaam
Dit kan gebeuren als gevolg van zwangerschap, sporten, bepaalde geneesmiddelen of anemie (een ernstig ijzertekort).
 • Bloedvaten met een ongebruikelijke vorm
Bloedvaten met een ongebruikelijke vorm kunnen zorgen dat je bloed sneller stroomt, wat meer ruis veroorzaakt dan traagstromend bloed.
 • Bloedvatverstopping
Atherosclerose is een aandoening waarbij vetophopingen de bloedvaten verstoppen, waardoor het bloed er niet goed doorheen kan stromen.

Je bewustwording van de bloedstroom in en rondom je oren kan worden veroorzaakt door toestanden die je oren verstoppen, waardoor je interne geluiden versterkt worden. Denk onder andere aan een geperforeerd trommelvlies en aangetast oorsmeer.
 
Andere veelvoorkomende oorzaken van pulsatiele tinnitus zijn, onder andere:

 • Hoge bloeddruk
 • Thyreotoxicose, waarbij de schildklier overactief is
 • Verstopping van de slagaders
 • Verandering van bewustwording, veroorzaakt door factoren zoals geleidingsverlies
 • Hoofd- of halstumoren

Je kan ook symptomen van pulsatiele tinnitus ervaren als je aan een aandoening lijdt die tot verhoogde druk in je hoofd leidt (gekenmerkt door hoofdpijn en problemen met je gezichtsvermogen, evenals pulsatiele tinnitus).
Als je tekenen ervaart die kunnen duiden op pulsatiele tinnitus, schakel dan zo snel mogelijk medische hulp in, zodat je onderzocht kan worden en er een diagnose kan worden gesteld.

Diagnose van pulsatiele tinnitus

Het is belangrijk om je symptomen te laten evalueren door je huisarts.
Deze zal aanvankelijk een controle van je symptomen en medische geschiedenis uitvoeren, zoals vaststellen welke andere symptomen je ervaart. De huisarts zal ook je oren en hals onderzoeken om te controleren hoe goed je bloed stroomt.
Je arts kan ook aanvullende tests inplannen om de aard van je aandoening vast te stellen. Deze kunnen bestaan uit:

 • Een gehoorcontrole
 • Bloedtest
 • MRI
 • CT-scan
 • Angiogram (om te controleren hoe goed je bloedvaten functioneren)
 • Echografie

Als je arts pulsatiele tinnitus kan detecteren met niets anders dan een stethoscoop op je hals of schedel, dan wordt er vastgesteld dat je objectieve pulsatiele tinnitus hebt. Zo niet, dan wordt de aandoening geclassificeerd als subjectieve pulsatiele tinnitus.
Je arts of hoorspecialist kan je doorverwijzen naar een kno-arts (keel, neus, oor) om mogelijke oorzaken te achterhalen.

vrouw heeft moeite met slapen door pulsatiele tinnitus

Behandeling van pulsatiele tinnitus

oude man is geïrriteerd door pulserend oorsuizen

In de meeste gevallen wordt pulsatiele tinnitus behandeld door de onderliggende oorzaak aan te pakken.
 
Als dit bijvoorbeeld wordt veroorzaakt door een hoge bloeddruk of een aandoening die betrekking heeft op een slag(ader), dan kan pulserend oorsuizen worden behandeld met een combinatie van medicatie en een verandering van de levensstijl. Hiertoe kunnen behoren:

 • Regelmatig sporten
 • Stoppen met roken
 • Stress verminderen
 • Overschakelen op een natriumarm dieet

Sommige onderliggende oorzaken kunnen mogelijks worden opgelost met medicatie of een chirurgische ingreep, maar je arts en kno-arts kunnen je adviseren over de meest gepaste vervolgstappen.
 
Wanneer er geen onderliggende oorzaak is (of een die niet geïdentificeerd kan worden), richt de behandeling van pulsatiele tinnitus zich op het beheersen van de aandoening. Dit betekent dat de hersenen getraind moeten worden in het negeren van tinnitusgeluid. Door dit te doen, kan je de impact ervan op je dagelijks leven beperken. Tot de opties behoren:

Veelgestelde vragen

Kan pulsatiele tinnitus gevaarlijk zijn?

Pulsatiele tinnitus is op zichzelf gewoonlijk niet gevaarlijk, maar voor sommige mensen die hieraan lijden, kunnen de symptomen irritant zijn. Een medische of hoorspecialist kan je adviseren over effectieve behandelingen om deze te beperken.
Het is mogelijk dat de pulsatiele tinnitus veroorzaakt wordt door een onderliggende aandoening, dus zorg dat je zo snel mogelijk contact opneemt met je huisarts of een hoorspecialist zodra je symptomen ervaart. Na een aantal tests kan de specialist je op die manier correct adviseren.
 

Gaat pulsatiele tinnitus vanzelf weg?

Pulsatiele tinnitus kan verdwijnen, maar dit verschilt per persoon en is volledig afhankelijk van de onderliggende oorzaak.

Het optreden van pulsatiele tinnitus, zoals tijdens het sporten waarbij de bloeddruk toeneemt, neemt gewoonlijk af zodra het lichaam zich weer reguleert. 

Hoe kan ik pulsatiele tinnitus verhelpen?

Pulsatiele tinnitus kan soms volledig worden verholpen door de onderliggende oorzaak te behandelen. Mensen die aan een hoge bloeddruk lijden, kunnen bijvoorbeeld baat hebben bij een natriumarm dieet en regelmatig sporten om hun symptomen te bedwingen.
Het is echter altijd belangrijk om je arts om advies te vragen over de beste manier om je pulsatiele tinnitus te behandelen of beheersen.
 

Bestaat er een verband tussen pulsatiele tinnitus en stress?
 

Hoewel er geen bewijs bestaat dat tinnitus wordt veroorzaakt door stress, kan stress bestaande tinnitus verergeren. Nieuw onderzoek heeft een verband tussen stress en pulsatiele tinnitus gesuggereerd, voornamelijk na een periode van aanzienlijke stress.

Indien dit het geval is, kan je een toename van symptomen voelen terwijl je onder veel stress staat. Onthoud dat je zowel veel aandacht moet besteden aan je mentale gezondheid als je fysieke welzijn; dit kan de impact van pulserend oorsuizen op je dagelijks leven helpen verzachten.

Is pulsatiele tinnitus permanent?

Tenzij er een onderliggende oorzaak is die kan worden behandeld, of de tinnitus het gevolg is van bijvoorbeeld overmatig sporten, is pulsatiele tinnitus gewoonlijk permanent. Tinnitus verdwijnt zelden vanzelf, maar dit kan per persoon verschillen.

Er zijn echter manieren waarop de aandoening kan worden beheerst. Veel mensen die hieraan lijden, ondervinden dat (onder andere) geluidstherapie, ontspanningstherapie of cognitieve gedragstherapie (CGT) hun symptomen helpen verzachten.
 

Kan pulsatiele tinnitus worden genezen?

Ervan uitgaande dat er een onderliggende oorzaak voor je pulsatiele tinnitus is en dat de behandeling van die oorzaak effectief is, kan pulsatiele tinnitus worden genezen naarmate de oorzaak wordt genezen.

Er zijn gevallen waarbij geen oorzaak kan worden vastgesteld, waarna de behandeling overgaat op het beheersen van de aandoening, in plaats van deze te genezen. Er zijn vele manieren om dit te doen, waaronder Tinnitus Retraining Therapy (TRT), mindfulness en geluidstherapie.

Is pulsatiele tinnitus erfelijk?

Uit recent onderzoek blijkt bewijs dat sommige vormen van tinnitus erfelijk zijn en dat je genetische aanleg kan hebben om deze te ontwikkelen. Er is echter sterk bewijs dat omgevingsfactoren ook een rol spelen.

Kan pulsatiele tinnitus afwisselend zijn?
 

Ja. De geluiden die gepaard gaan met pulsatiele tinnitus (zoals gepomp, gefluit en gesuis) zijn niet altijd constant, maar kunnen komen en gaan. 

Dit is voornamelijk het geval als de aandoening wordt veroorzaakt door sporten, omdat de symptomen zullen afnemen zodra de bloeddruk zich herstelt.

Pulsatiele tinnitus is gewoonlijk geen reden tot zorgen. Sommige gevallen kunnen echter wijzen op potentieel ernstige gezondheidsproblemen, dus is het cruciaal dat je zich zo snel mogelijk laat onderzoeken door je huisarts of een opgeleide audioloog.