Wat is Bluetooth en door welke toestellen wordt het ondersteund?

Bluetooth is een technologie die 2 (of meerdere) apparaten draadloos met elkaar laat communiceren en gegevensuitwisseling tussen deze toestellen mogelijk maakt. Hierdoor kan je bv. een filmpje van je smartphone laten afspelen op je televisie. Op die manier kan je verschillende soorten gegevens uitwisselen tussen apparaten binnen hetzelfde Bluetooth-netwerk (zoals beeld, geluid, tekstdocumenten…). Voor mensen met een verminderd gehoor zijn vooral audiotoepassingen met Bluetooth-ondersteuning interessant, waaronder ook diverse hoorapparaten.
 
Concreet betekent dit dat je met Bluetooth geluid van een externe (digitale) bron rechtstreeks kan laten afspelen op je hoorapparaat. Hiermee bedoelen we bv. je televisie, smartphone, laptop, computer, tablet, het geluidssysteem in je wagen en meer. Uiteraard moeten zowel je hoortoestel als de externe bron beiden Bluetooth ondersteunen. Indien één van de apparaten geen Bluetooth toelaat, dan kan je ook een extra ‘tussenschakel’ aanschaffen om die verbinding alsnog tot stand te brengen. Een voorbeeld hiervan zijn Bluetooth-sticks voor je computer, al zijn er nog verschillende andere tussenoplossingen.

Welke toepassingen zijn er?

Gelukkig wordt Bluetooth echter vaak standaard voorzien op de meeste moderne digitale apparaten. Is dat het geval voor jouw apparatuur en is ook je hoortoestel Bluetooth-compatibel, dan is er een waaier aan audio-toepassingen die je rechtstreeks naar je hoorapparaat kan doorsturen:
  • Geluid van televisie zoals series of films
  • Telefoneren via smartphone, laptop, in de wagen…
  • FaceTimen, Zoomen en alle andere soorten videogesprekken voor persoonlijke of professionele doeleinden
  • Je favoriete muziek of podcasts
  • Audioboeken beluisteren op je tablet of e-reader
  • Navigatie instructies van je GPS-systeem of verkeersapp

De toepassingen zijn dus enorm uitgebreid. Op deze manier kan je een Bluetooth-hoorapparaat eigenlijk het best vergelijken met een draadloze headset, maar dan beter afgestemd op jouw gehoorprofiel (en uiteraard met alle functies van een gewoon hoorapparaat).
 

De nadelen en voordelen op een rijtje

Belangrijk voor zo’n Bluetooth-verbinding is dat beide apparaten niet te ver van elkaar verwijderd mogen zijn, bij voorkeur 10 meter of minder. Op een grotere afstand loop je namelijk het risico dat de verbinding verbroken wordt of dat er stukken geluid wegvallen.

Ook moet je verbonden apparaten vaak eerst terug ontkoppelen vooraleer je ze opnieuw met andere toestellen kan verbinden. Dit is echter niet altijd nodig en hangt af van toestel tot toestel (maar is wel meestal het geval). Uiteraard is dat geen groot probleem, alleen kan het een beetje onhandig zijn wanneer je op korte tijd tussen verschillende toestellen wil schakelen – al zal dat niet gauw voorvallen.
 
Naast bovenstaande minpunten biedt Bluetooth echter heel wat voordelen:

  • Uiteraard is een draadloze verbinding zeer handig omdat je je makkelijker kan rondbewegen dan wanneer je bekabelde toestellen gebruikt. Bluetooth-apparaten met elkaar verbinden is bovendien erg eenvoudig. Qua gebruikscomfort kan dat al tellen.

  • Omdat geluid rechtstreeks naar je hoorapparaat doorgestuurd wordt, is de kwaliteit en helderheid aanzienlijk beter. Lawaai en andere storende factoren uit je omgeving hebben hierdoor een veel kleinere impact, zeker indien je hoorapparaat ook actief omgevingsgeluiden uitfiltert.

  • Geluid komt in real-time binnen zonder vertraging op het visuele (bv. wanneer je naar tv kijkt), dus hier hoef je je geen zorgen over te maken

  • Je loopt geen belangrijke meldingen meer mis wanneer je met het juiste apparaat gekoppeld bent, bv. inkomende telefoongesprekken of navigatieinstructies in de wagen.

  • Diverse verbindingsmogelijkheden: aangezien de meeste moderne digitale apparaten Bluetooth ondersteunen, heeft een Bluetooth-hoortoestel heel wat toepassingen.

Overtuigd van de troeven die Bluetooth te bieden heeft?

Bekijk dan zeker onze Phonak Audéo Marvel hoorapparaten via onderstaande knop. Voor meer vrijblijvend advies kan je ook altijd een afspraak met een expert inplannen in één van onze Lapperre-hoorcentra.
Hoorapparaten met Bluetooth bekijken