Welke vogel zingt het luidst?

Gerald Driessens: “Moeilijk te zeggen. Het winterkoninkje valt in elk geval op, vooral met zijn hoge trillers die klinken als een wekker. Een felle zanger dus, zeker voor zo’n klein vogeltje. Maar de zeldzame roerdomp of de oehoe roepen luider: die vogels produceren hele diepe klanken, waardoor je ze al van ver kan horen. Ook de zanglijster is een speciaal geval. Als hij begint te zingen in de lente is hij hoorbaar tot op een afstand van 1 kilometer!”

Zijn er ook vogels die we níet kunnen horen?

Gerald Driessens: “Bepaalde rallensoorten maken zulke diepe geluiden dat het voor mensen heel moeilijk wordt om ze te horen, terwijl ze voor hun eigen soortgenoten dan weer hoorbaar zijn tot op meerdere kilometers afstand. Daarnaast is er nog het gegeven dat het menselijk gehoor minder scherp wordt naarmate onze leeftijd vordert. Meestal zijn het de hoge tonen die eerst wegvallen, zodat je bijvoorbeeld de hoge piepjes van het goudhaantje steeds minder goed hoort. Zelf heb ik al jaren last van tinnitus. Daardoor worden bepaalde frequenties weg gefilterd. Het sijsje hoor ik bijvoorbeeld bijna niet meer.”

Wat is het effect van vogelgezang op ons gemoed?

Gerald Driessens: “Dat is voor iedereen anders. Ik luister al 40 jaar naar vogels en ik vind dat nog altijd enorm rustgevend. Als ik pakweg een merel hoor zingen, dan doet me dat onmiddellijk denken aan een warme zomeravond. En zo legt iedereen zijn eigen verbanden. Hoe méér vogelgeluiden je kunt herkennen, hoe beter je hen ‘begrijpt’. Als ik bijvoorbeeld de alarmroep van een pimpelmees hoor, dan weet ik dat er een sperwer in aantocht is. En een ijsvogel zie je meestal pas komen aanvliegen nadat je hem hebt gehoord.”

Hoe kan je dat leren, vogelgezang herkennen?

Gerald Driessens: “Met heel veel geduld! Je kan best meteen beginnen, want vanaf april arriveren de trekvogels in ons land en dat klinkt voor een beginner als één grote kakofonie. Nu zijn er een beperkt aantal vogelsoorten aanwezig, en dat maakt het gemakkelijker om ze uit elkaar te houden en te leren herkennen. Begin met de ‘gemakkelijkste’: de Turkse tortel, het winterkoninkje, het roodborstje, … En gebruik ezelsbruggetjes: een pimpelmees klinkt als een zilveren lachje, vind ik. En zo herken ik hem direct als hij zingt. Ook het internet kan je helpen: op de website www.xeno-canto.org vind je een massa vogelgeluiden terug. Eén ding staat vast: met één jaar heb je niet genoeg om de vogeltaal helemaal te doorgronden! Want wat je (nog) niet kent, hóór je doorgaans ook niet. Dus blijf alert, focus op het geluid van vogeltjes, en dan komt het allemaal goed.”