Als er gelachen werd, wist ik soms echt niet waarover het ging.

De gehoorproblemen van Werner begonnen ongeveer 15 jaar geleden. “Ik was toen nog aan het werk bij NMBS Technics, eerst als afdelingshoofd en later als werkplaatsdirecteur in Gentbrugge. Zeker als directeur moest ik vaak overleggen met de medewerkers en werden druk bijgewoonde meetings in grote lokalen een vast onderdeel van mijn job. Zeker collega’s die ver van me vandaan zaten en met wie ik geen oogcontact kon maken, kon ik nog maar moeilijk verstaan. Ook gesprekken met mijn medewerkers in de werkplaats, waar veel lawaai was, verliepen moeizaam. Dat leidde soms tot misverstanden. Ik stuurde op den duur liever een mail dan dat ik belde. Of ik ging heel dicht bij een collega staan om toch maar alles te kunnen begrijpen, waardoor ik de persoon in kwestie toch wel enige uitleg verschuldigd was. (lacht) Dezelfde problemen ondervond ik ook op bijeenkomsten met vrienden of familie. Als er gelachen werd, wist ik soms echt niet waarover het ging. Dat was lastig. In die mate zelfs dat ik zulke situaties zo veel mogelijk probeerde te vermijden.”

Dus de stap naar hoortoestellen was vrij snel gezet?

“Niet echt. Toen ik merkte dat ik slechter begon te horen, praatte ik erover met een familielid die ook gehoorproblemen had gehad. Een operatie was voor hem de oplossing gebleken, en ik ging ervan uit dat het voor mij ook wel zo zou gaan. Maar nee, de specialist zei me dat mijn gehoorproblemen erfelijk bepaald waren en dat een operatie niks zou uithalen. Ik hoopte dat dat niet zo was. Een paar jaar later ging ik te rade bij een andere specialist, maar die vertelde me exact hetzelfde. Ik kreeg het advies om hoortoestellen te kopen. Ik dacht terug aan mijn grootmoeder, die inderdaad ook hardhorig was, en hoortoestellen droeg. Ze prutste er voortdurend aan, waardoor die dingen begonnen te fluiten als gek. Iedereen kon het horen! Het was dus met gemengde gevoelens dat ik uiteindelijk een Lapperre-hoorcentrum binnenstapte.”

“Met mijn nieuwe hoortoestellen waan ik me in het paradijs.”

Intussen draag je de allernieuwste hoortoestellen van Lapperre.

“Klopt, sinds begin dit jaar. Ik had toen net opnieuw recht op een tussenkomst van het ziekenfonds als ik nieuwe toestellen kocht, zoals steeds om de vijf jaar, dus ik wou ze best wel eens testen. Uit een nieuwe hoortest bleek dat ik een gemiddeld gehoorverlies van 60 decibel heb, aan beide oren, dus zonder hoortoestellen versta ik bijna niks meer. Op basis van het audiogram programmeerde Isabelle mijn nieuwe hoortoestellen. Ik mocht ze thuis uittesten. Met de bijhorende app kon ik zelf volumeaanpassingen doen en ook andere instellingen veranderen en uitproberen. Na een week legde ik mijn eigen suggesties voor aan Isabelle, waarmee zij mijn hoortoestellen perfect kon bijregelen. En sindsdien waan ik me in het paradijs!”

Wat zijn de grote voordelen van je nieuwe toestellen?

“Mijn hoortoestellen passen zich automatisch aan aan elke situatie, zodat ik er nooit meer hoef aan te komen. Bovendien versta ik alles weer veel beter. Dat zegt ook Annemie. Ook in de auto valt dat op. En als ik nu naar mijn muziek luister, ben ik een gelukkig mens. Ik herken de Elvis van vroeger weer!”

“Wie zoekt die vindt”

“Werner heeft een matig tot zwaar gehoorverlies, waardoor hij moeilijk spraak kan verstaan. Met hoortoestellen is Werner dus zeker geholpen, al is hij nooit echt fan geweest van zijn vorige apparaten. We hebben lang moeten zoeken naar een aangename klank, maar zeker muziek bleef voor Werner onnatuurlijk klinken.”

“Intussen draagt hij onze nieuwste hoortoestellen uit de categorie World+, op maat van mensen die houden van muziek, vaak uit eten gaan en een drukke agenda hebben met veel verschillende activiteiten. Iets voor Werner dus, dacht ik. Het verschil met zijn vorige toestellen werd meteen duidelijk: ik heb zijn nieuwste apparaten slechts één keer moeten bijregelen en we waren al meteen waar we moesten zijn. Hij kan nu veel beter gesprekken volgen, zelfs in ruimtes met een slechte akoestiek.”

“Werner vertelt me dat hij weer echt kan genieten als hij naar zijn muziek luistert, wat heel belangrijk is voor hem. Bovendien is de technologie volledig draadloos. Kortom, veel nieuwe snufjes en helemaal iets voor Werner. Een aangename en duidelijke klank, vertelt hij me. In alle situaties, maar nooit ten koste van de verstaanbaarheid van gesprekken. Wie zoekt die vindt, dat mogen we gerust concluderen!”
 

Isabelle Speeckaert, de audicien van Werner