Onze oren zijn net antennes die signalen uit verschillende richtingen opvangen. Daarom moeten je beide oren goed werken om optimaal te kunnen horen. Maar wat gebeurt er precies wanneer geluidsgolven je oor binnenkomen? Hoe werkt ons gehoor eigenlijk?

Het buitenoor

Via de gehoorgang botsen de geluidsgolven tegen het trommelvlies. Dat is een dun vlies tussen het buitenoor en het middenoor.

Het middenoor

Aan het trommelvlies zit de hamer vast. De hamer is één van de drie gehoorbeentjes (hamer, aambeeld en stijgbeugel), de kleinste beentjes in een menselijk lichaam. Die gehoorbeentjes brengen de mechanische trillingen van de geluidsgolven op het trommelvlies over op het binnenoor.

Het binnenoor & het slakkenhuis

De trillingen gaan via de stijgbeugel en het ovale venster naar het slakkenhuis. Dat is gevuld met een vloeistof. Het geluid beweegt als een golf door die vloeistof en raakt daarbij de haarcellen aan. Het zijn die haarcellen die de mechanische trillingen omzetten naar elektrische zenuwimpulsen die via de gehoorzenuw naar de hersenen worden gestuurd. Het is pas in je brein dat wat je hoort ook echt betekenis krijgt.
Vind een hoorcentrum in de buurt