Feiten & cijfers over gehoorverlies

Ongeveer 800 miljoen mensen wereldwijd lijden aan gehoorverlies. Dit aantal zal naar schatting tegen 2015 tot 1,1 miljard of ongeveer 16% van de wereldbevolking oplopen. Tal van studies tonen aan dat ongeveer 65% van de mensen met gehoorverlies een mild gehoorverlies heeft, 30% een matig gehoorverlies en 5% een ernstig of zeer ernstig gehoorverlies. Slechts ongeveer een derde van alle mensen met een gehoorverlies heeft de pensioenleeftijd al bereikt. De meesten van hen zijn mensen in de schoolgaande of werkende leeftijd. Uit studies is eveneens gebleken dat slechts één op de vijf mensen die voordeel zouden halen uit een hoortoestel of hoorapparaat, er effectief één draagt.

In België zijn we met zo’n 11 miljoen inwoners, waarvan 10% slechthorend is. Ongeveer 300 000 mensen, waarvan de gemiddelde leeftijd 74 jaar is, dragen een hoortoestel.
Jaarlijks worden er op de Belgische markt meer dan 70 000 hoortoestellen verkocht.

Content-Image-2.8-facts_and_figures_about_hearing_loss.jpg

Gehoorverlies bij jonge mensen

Volgens een Britse studie luistert 39% van de 18- tot 24-jarigen minstens één uur per dag naar muziek bij een geluidssterkte tot 105 decibel. Dit betekent dat ze hun oren blootstellen aan een geluidsniveau dat ze ten hoogste slechts 25 minuten per week zouden mogen ondergaan. Door deze permanente overbelasting lopen ze het gevaar om binnen vijf jaar doof te worden. Lees meer over gehoordschade bij jongeren.