Het Lapperre Tinnitus Management Plan

Bij Lapperre weten we dat elke persoon zijn tinnitus anders ervaart. Ook de aanpak ervan is dus heel persoonlijk. Door de band genomen, zijn er echter 3 manieren om verlichting te brengen:

  • Stilte vermijden

Voor een tinnituspatiënt is absolute stilte de grote vijand. De waarneming van andere omgevingsgeluiden verkleint immers het contrast met de tinnitus, waardoor die minder luid wordt en op termijn sneller uit het bewustzijn verdwijnt.

  • Bewustzijn veranderen

Als u er ook in slaagt om de negatieve betekenis die u aan tinnitus koppelt, te veranderen, dan kunt u deze geluidsprikkel beter plaatsen. Hierdoor herkennen de subcorticale filters de prikkel als een neutraal geluid, zoals bijvoorbeeld een slikgeluid. We slikken ontelbare keren per dag, zonder dat we ons bewust zijn van het geluid. Als u nu slikt én bewust luistert, hoort u hoe luid dat klinkt. Ook tinnitus kan dit stadium bereiken, waarin u het geruis pas hoort als u er echt aandacht aan schenkt.

  • Ontspanning

Ontspanning, hobby’s, muziek of sport kunnen bovenstaand effect versterken, want helpen uw aandacht te verleggen. U kunt ook proberen om zich bewust te richten op geluiden uit uw omgeving, zoals een fontein of vogelgefluit. Uw gemoedstoestand kan invloed hebben op de symptomen van tinnitus. Zo kunnen negatieve gevoelens zoals angst en stress tinnitus nog verergeren. Hoofdpijn en tinnitus gaan dan soms met elkaar gepaard.


Lukt het u niet om op deze manier uw oorsuizen en andere tinnitusklachten te verminderen, dan neemt u best contact op met een hoorcentrum in uw buurt. De audicien heeft ervaring met tinnitus en is hiervoor opgeleid. Aan de hand van het Lapperre Tinnitus Management Plan helpt hij of zij u om uw tinnitus onder controle te krijgen.


Het Lapperre Tinnitus Management Plan 

Het Lapperre Tinnitus Management Plan werd ontwikkeld om ervoor te zorgen dat tinnitus uw dagelijks leven niet meer beheerst. Dit kan bijvoorbeeld via geluidsverrijking, waardoor de tinnitus minder waarneembaar wordt voor het bewustzijn. Het Lapperre Tinnitus Management Plan telt 3 stappen:

  • Stap 1: hoortoestellen

De eerste stap is een proef met hoortoestellen. In 80 % van de tinnitusgevallen is er ook sprake van een gehoorsdaling. In 60 % van de gevallen zal een klassieke aanpassing met hoortoestellen voor de nodige verbetering van de tinnitusklachten zorgen.

  • Stap 2: ruisgenerator en de Lapperre Tinnitus Balance App

Als een hoortoestel een onvoldoende of te beperkt resultaat oplevert, is de ruisgenerator en de Lapperre Tinnitus Balance App een bijkomend alternatief. De ruisgenerator zorgt voor een constante geluidsverrijking, wat vooral bij héél stille geluidssituaties cruciaal is.

Via de Tinnitus Balance App op uw smartphone of tablet kunt u een eigen bibliotheek van aangename en rustgevende geluiden – denk aan knetterend haardvuur of het geluid van een fontein - aanleggen en indelen en zo ontspanning brengen.

  • Stap 3: het Lapperre TRT-team

Met aanhoudende tinnitusklachten kunt u terecht bij ons team van tinnitus-experten. Sinds meer dan 10 jaar leggen zij zich toe op de Tinnitus Retraining Therapy (TRT), gebaseerd op het neurofysiologisch model van Prof. Jastreboff. Het TRT-team zorgt voor nog meer inzicht in uw persoonlijke tinnitusproblematiek en begeleiding op maat.

Voor TRT-begeleiding kunt u terecht bij:

Roeselare

Huguette Schilders

Lapperre Medical Oostende

Sarah Vandelanotte, Hannah Thieuw

Kortrijk

Roos Weyhaeghe

Gent

Heidi Stuer

Groot-Bijgaarden

Pauline Blijweert

Leopoldsburg

Lot Peys

Tienen

Suzanne Thomassen

Leuven

Suzanne Thomassen

Antwerpen

Julie Rosseel

Zonhoven

Jole Stevens

Luik

Jérome Labeye

Flèron

Jérome Labeye

Brussel - Midi

Roni Farah

Ukkel

Maud Germain & Roni Farah

Namur

Delphine David & Olivier Domken

Woluwe

Vincent Françotte

Wilt u meer informatie over het Lapperre Tinnitus Management Plan, het Lapperre TRT-team of meteen een afspraak bij een hoorcentrum in uw buurt, dan kunt u terecht via 0800 10 888.