Tinnitus & hyperacusis

Oorsuizing of tinnitus is een ervaring waarbij je geluiden hoort zonder dat er een externe geluidsbron aanwezig is.

Tinnitus kan verschillende vormen aannemen: ruisen, fluiten, rinkelen, suizen of een ‘tuut’ in de oren bijvoorbeeld. Daarnaast kan het geluid hoog- of laagtonig zijn, hard of zacht… Het kan gaan om pulsatiele tinnitus – een pulserende tinnitus die kloppend aanvoelt, als een hartslag – of de tinnitus kan continu zijn. Belangrijk om weten is dat tinnitus geen ziekte is, maar wel een symptoom.

De oorzaken van tinnitus

Tinnitus kan verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaak van tinnitus is gehoorschade door zeer harde geluiden. In andere gevallen gaat het gepaard met een ziekte, gehoorverlies door de ouderdom of een trauma aan het hoofd.

Gewoonlijk wordt een onderscheid gemaakt tussen 4 soorten tinnitus:

  • Normale tinnitus

Ook normaalhorenden ervaren soms tinnitus, vaak in de vorm van een zuivere toon. Dit is een spontane activiteit in het auditief systeem. Gedurende enkele seconden geven neuronen spontaan en gelijktijdig een geluidsprikkel door. Bij normaalhorenden wordt deze ‘normale tinnitus’ overstemd door omgevingsgeluid. Bij slechthorenden is er echter minder input van externe geluiden. De tinnitus wordt daardoor sneller opgemerkt.

  • Disco-tinnitus

Bij extreem lawaai wordt een lange tijd een groot aantal neuronen tegelijk sterk gestimuleerd. Bij de overgang van een lawaaiige naar een stille omgeving, horen we een tijd lang een fluittoon of geruis. Men spreekt van acute tinnitus. Meestal verdwijnt de toon na een nachtje slapen, maar bij regelmatige blootstelling aan lawaai kan de tijdelijke tinnitus echter blijven worden.

  • Tinnitus door een letsel in het auditief systeem

Tinnitus door lawaaislechthorendheid en ouderdomsslechthorendheid komt het meest voor. Een uitgebreide diagnose, zowel medisch als audiologisch, is daarom belangrijk. Bij hoorverlies kan een hoortoestel in de meeste gevallen de tinnitusklachten verminderen.

  • Somatische tinnitus

De oorsprong van tinnitus is niet altijd in het oor zelf te zoeken. Bij somatische tinnitus wordt het suizen veroorzaakt door het sensorische systeem in het lichaam. Zo kunnen een nekblessure, een afwijking aan de bloedsomloop of verhoogde spierspanning in de buurt van het hoofd zorgen voor een abnormale geluidswaarneming.

 

Hyperacusis

Hyperacusis is een overgevoeligheid voor normale (omgevings)geluiden door een overversterking in het auditieve systeem. Bij veranderingen in de emotionele toestand (angst, wisselende stemmingen, vermoeidheid of stress) verhoogt de lichamelijke waakzaamheid, waardoor het centrale gehoorsysteem geluiden overmatig ‘versterkt’.

Hyperacusis kan ontstaan na een lawaaitrauma of door een langdurig hoorverlies. Met hyperacusis worden alledaagse dingen zoals autorijden, TV-kijken, telefoneren, stofzuigen of uitgaan moeilijk, soms zelfs onmogelijk.

Geluidsverrijking is cruciaal om hyperacusis aan te pakken. Hoe minder omgevingsgeluid, hoe luider het stoorgeluid klinkt en hoe hinderlijker het wordt. Een radio of een CD met rustige achtergrondmuziek zorgt voor minder contrast met het stoorgeluid.

Kampt u met hyperacusis en hebt u vragen over de aanpak ervan? Uw Lapperre-audicien kan u hierbij begeleiden. Kijk hier bij welk Lapperre hoorcentrum in uw buurt u terecht kunt of maak meteen een afspraak via 0800 10 888.