Het juiste hoortoestel verbetert je levenskwaliteit enorm. Een wereld aan geluiden komt terug tot leven dankzij een gamma hoortoestellen met oneindig veel mogelijkheden en de beste technologie. Dat is onbetaalbaar, toch? Heel wat mensen hebben vragen over de prijzen van hoortoestellen. Kosten hoorapparaten echt zo veel?

Wat kosten hoortoestellen?

De prijs van een hoortoestel hangt af van de mogelijkheden die het toestel biedt. Hoe meer het toestel kan, hoe hoger het kostenplaatje. Volgende factoren hebben een invloed:
 

  • het model (type, merk, fabrikant)
  • de kracht van de microprocessor
  • de instellingsmogelijkheden
  • de grootte van het toestel

 
De prijs van hoortoestellen met klassieke batterijen varieert van 720 euro tot 2520 euro per oor. Die met herlaadbare batterijen kan je enkel kopen in het hogere segment. De herlaadbare toestellen beginnen bij 1860 euro per oor.
 
Eén ding is zeker: ook de apparaten met een lagere prijs zijn van goede kwaliteit. Ze bieden je enkel minder mogelijkheden. Zo zullen ze bijvoorbeeld enkel optimaal functioneren bij een gesprek tussen twee personen in een rustige omgeving. Wil je een krachtiger hoorapparaat dat ook goed presteert in moeilijkere luistersituaties, dan kies je beter voor een andere optie. Een Lapperre-audicien maakt je graag wegwijs in het aanbod.

Welke factoren beïnvloeden de prijs?

Hoortoestellen vergelijken loont de moeite, want er is best een groot prijsverschil tussen de basis- en premium modellen.

Bij Lapperre vind je sowieso instaptoestellen tegen een lage prijs, nauwelijks meer  dan de wettelijke terugbetaling. Ze bieden een basis voor goed horen en zorgen dat je kunt genieten van gesprekken in beperkte kring. Zoek je een grotere waaier aan comfortabele functies, dan kies je best voor iets duurdere hoortoestellen.
 
Toch mag de prijs nooit doorslaggevend zijn. Een hoortoestel presteert pas optimaal als het perfect is afgestemd op jouw gehoorverlies, levensstijl en behoeften. En dus komt niet elk hoorapparaat in aanmerking. Een forfaitaire prijs geven is dus moeilijk. De audicien helpt je om het meest geschikte model te selecteren en uit te proberen. 

Welke kosten zijn er naast de aankoopprijs?

Batterijen

Naast de aankoopprijs van je toestel, moet je – bij hoorapparaten met klassieke batterijen – de kost van daarvan in rekening nemen.
 
Welk type batterij je nodig hebt, hangt af van het soort hoortoestel dat je gebruikt. De kleinste toestellen gebruiken kleinere batterijen (een vijftal dagen), die minder lang meegaan. De grotere apparaten, grotere batterijen met een langere levensduur (tot drie weken). Hoeveel batterij je verbruikt hangt ook af van hoeveel uur per dag je de hoortoestellen draagt en welke functies zijn ingeschakeld.
 
Ongeacht het formaat of de levensduur kosten alle batterijen bij Lapperre evenveel. Je betaalt 6 euro voor een setje van 6 batterijen van om het even welk type. Koop je 10 setjes in één keer, dan betaal je 50 euro.
 
Met de nieuwe generatie oplaadbare hoortoestellen met lithium-ion batterijen zijn bijkomende kosten voor batterijen van de baan. Je laadt je hoortoestel nu op zoals een smartphone: met een bijhorende lader in het stopcontact.

5 jaar garantie

De wettelijke garantietermijn voor hoortoestellen bedraagt twee jaar. Daar doet Lapperre nog eens drie jaar bovenop. Je kunt dus vijf jaar genieten zonder zorgen, ook bij problemen die het gevolg zijn van normaal gebruik, inclusief wisselstukken en herstellingen. Na de garantieperiode van vijf jaar rekenen we voor onderhoud en herstellingen forfaitaire tarieven aan, afhankelijk van de categorie van jouw hoortoestellen en de aard van de herstelling of het onderhoud. De audicien licht dit met plezier toe.

Heb je voor beide oren een hoortoestel nodig?

Mensen hebben twee oren om perfect te kunnen horen. Dus is het in de meeste gevallen verstandig om twee hoortoestellen te dragen voor een optimale geluidskwaliteit.
  
Enkel met twee werkende oren kunnen je hersenen de kleinste verschillen in klank verwerken en de tonen juist aan de omgeving toewijzen. Eén hoortoestel kan nooit het werk van twee toestellen overnemen. Het is net als bij muziek: stereo klinkt alles een pak beter dan mono.
 

Andere thema's

Hoe horen wij?
Vind een hoorcentrum in de buurt