Maa-Vri: 8u-18u Zat: 9u-13u 0800 10 888

Het verhaal van Lapperre begint in 1948. Adriaan Lapperre fietste van gemeente naar gemeente, op zoek naar mensen met gehoorverlies. Die probeerde hij vervolgens te helpen met hoortoestellen. Enkele jaren later, begin jaren 50, opende hij het allereerste Lapperre-hoorcentrum in België op het Beursplein in Brussel.

Het verhaal groeide, Lapperre groeide. Nu, 75 jaar later, is Lapperre dé referentie en marktleider in België als het om hooroplossingen gaat. We hebben 229 verkooppunten en er werken vandaag meer dan 215 audiciens en zo’n 60 gehoorconsulenten bij Lapperre. Benieuwd naar de grootste mijlpalen van de afgelopen 75 jaar hoortoesteltechnologie? We nemen je mee op tijdreis: van vroeger tot nu!
 
Lapperre: hoe het begon
Door onze expertise, samen met tal van innovatieve en medische ontwikkelingen, maakten we enorme stappen voorwaarts. Want … de hoortoestellen uit 1948 zijn intussen geëvolueerd en niet meer te vergelijken met de hoorapparaten van nu. Zowel op technisch vlak, als op vlak van klantenservice, zijn we enorm geëvolueerd. Tegenwoordig kunnen we zelfs bijna onzichtbare hoortoestellen aanbieden!
 
Maar ook als merk heeft Lapperre heel wat ontwikkelingen doorgemaakt die niemand bij de oprichting durfde voorspellen. En wees gerust: er zit voorlopig zeker nog geen rem op onze groei.

75 jaar Lapperre : De evolutie van het merk

Adriaan Lapperre startte zijn zaak in 1948 per fiets en opende het allereerste hoorcentrum slechts enkele jaren later, op het Beursplein in BrusselIn 1988 besloot hij een Lapperre- hoofdkantoor in Groot-Bijgaarden op te richten. Op deze locatie zijn we vandaag nog steeds gevestigd. Toen hij het hoofdkantoor opende, waren er in totaal 11 Lapperre-hoorcentra in België.
 
Nog geen 10 jaar later, in 1996, werd Lapperre onderdeel van de Zwitserse internationale marktleider in hoortoestellen: Phonak. En nu maakt dit allemaal deel uit van de Sonova Holding.
1996, werd Lapperre onderdeel van de Zwitserse internationale marktleider in hoortoestellen: Phonak
Waar Lapperre al marktleider was, groeiden we nu uit tot de grootste speler in België met maar liefst 229 verkooppunten over het hele land.
In 2018 nam Sonova ook het merk AudioNova over. Dat betekende voor Lapperre meteen een uitbreiding met 80 verkooppunten. Waar Lapperre al marktleider was, groeiden we nu uit tot de grootste speler in België met maar liefst 229 verkooppunten over het hele land. Dat betekent meteen ook dat er wel altijd een Lapperre-hoorcentrum bij jou in de buurt is!
 
Niet enkel het netwerk en het aantal winkels kende een grote evolutie, ook het merk en het merkimago evolueerde. De doelgroep van Lapperre beperkt zich niet enkel tot mensen met gehoorverlies. We werken ook preventief om gehoorschade te voorkomen.

Over Sonova Holding

Sonova is een toonaangevende internationale leverancier van innovatieve hooroplossingen. De groep werd opgericht in 1947 en er werken meer dan 14.000 toegewijde medewerkers. Het hoofdkantoor van Sonova is gevestigd in Stäfa in Zwitserland. 

De belangrijkste merken van de groep zijn Phonak, Unitron, Hansaton, Advanced Bionics en AudioNova. Het productportfolio van Sonova behoort tot de meest uitgebreide in de industrie en strekt van hoortoestellen en cochleaire implantaten tot draadloze communicatieoplossingen.  

Sonova richt zich met 3 kernactiviteiten - hoortoestellen, retail- en cochleaire implantaten – op de gehele markt voor hoortoestellen. Het verkoop- en distributienetwerk van de groep bestaat uit meer dan 50 eigen groothandelsbedrijven en ruim 100 onafhankelijke distributeurs. Dit wordt aangevuld door Sonova's detailhandel, die professionele audiologische diensten biedt via een netwerk van 3.500 locaties in 19 landen. 

Sonova streeft naar een wereld waarin iedereen zonder beperkingen kan genieten van het horen. Ondersteuning van de Hear the World Foundation hoort bij deze missie. 

Meer informatie vind je op www.sonova.com en www.hear-the-world.com

75 jaar Lapperre: reken op onze expertise

75 jaar Lapperre: reken op onze expertise
Nergens word je zo intensief begeleid bij het kiezen van hooroplossingen als bij Lapperre.
Niet alleen reken je op de ervaring en expertise van meer dan 215 gecertifieerde audiciens. We werken daarnaast ook nauw samen met NKO-artsen over het hele land. Deze combinatie zorgt ervoor dat we steeds gaan voor de beste hoorbeleving van élke klant.
 
Wist je dat Lapperre ook dé tinnitusspecialist bij uitstek is? We hebben een doorgedreven Tinnitus Management Plan uitgewerkt om tinnitusproblemen aan te pakken. Hiervoor kan je terecht in een van onze gespecialiseerde tinnitus-centra. Lees alles over tinnitus in ons uitgebreide tinnitusdossier.
 

Lapperre biedt ook, als enige in België, het HoorSupport Plan aan. Dat is een programma van 6 maanden om te wennen aan je hoortoestellen. Dit plan start vanaf de proefperiode. Het doel is om je te helpen kiezen en wennen aan de hoortoestellen die het beste werken in jouw specifieke situatie. Je rekent op de persoonlijke aandacht van onze ervaren experten die beschikken over de kennis van de laatste technieken en ontwikkelingen.  

En omdat we service hoog in het vaandel dragen, werd ook het ComfortPlus Plan ontwikkeld. Een serviceplan waarmee je gedurende 5 jaar zorgeloos goed kan horen.
 
Wist je trouwens dat Lapperre daarnaast ook zorgt voor de levering en het onderhoud van tal van audiologisch materiaal? Bij NKO-artsen, in ziekenhuizen, revalidatiecentra, CLB’s, industrie, maar ook vaste leverancier voor de apparatuur bij Kind&Gezin.

75 jaar Lapperre: Onze audiciens, de gehoorexperten bij uitstek


Het gehoor zit verbazingwekkend ingenieus in elkaar. Hooroplossingen vragen dan ook om maatwerk. Een audicien van Lapperre kent alles over het gehoor en gehoorverlies. Maar ook hoortoestellen en hun technologie kennen geen geheimen voor onze experten. Ze zijn getraind in het werken met audiologisch materiaal en helpen je steeds verder.

Hoe klinkt de definitie van een audicien?

Een paramedische beroepsbeoefenaar die zich bezighoudt met de evaluatie, de preventie, de revalidatie en de correctie van gehoor- en evenwichtsstoornissen. Een audicien is gespecialiseerd in de aanpassing van hoortoestellen en van het uitwendig deel van hoorimplantaten op voorschrift van de neus-keel-oorarts. Hij of zij past oor- en gehoorbeschermingssystemen aan, zoals op maat gemaakte doppen voor het zwemmen of ter bescherming tegen lawaai. Hij of zij zorgt voor hoorhulpmiddelen zoals signaleringsystemen voor personen met gehoorverlies.
 
Onze audiciens verdiepen zich in jouw persoonlijke situatie, het gehoorverlies, activiteiten, wensen en het beschikbare budget. We willen weten hoe jij naar hoorapparaten kijkt en wat je verwachtingen zijn.
Goed om te weten: samen met je audicien bespreek je je verwachtingen. We kijken of ze ook écht bereikt kunnen worden in functie van je gehoorverlies. Daarom doen we steeds een uitgebreide hoortest en kijken we welke hoorapparaten hierbij aansluiten. Voor hoortoestellen is een voorschrift van een NKO-arts vereist, andere prestaties mag de audicien stellen zonder voorschrift. Onze audiciens werken dan ook nauw samen met NKO-artsen en audiologische centra. Zo ben je zeker van expertise én het allerbeste advies.
Hoorapparaten dragen?

Hoorapparaten dragen?

Dat is in het begin altijd even wennen. Daarom krijg je je nieuwe hoortoestellen vrijblijvend en op proef mee naar huis. Gedurende een maand kan je ze dan testen. Bovendien helpen we je tijdens deze proefperiode om te wennen aan je hoortoestellen. Dat doen we door regelmatige controle-afspraken te organiseren. Zo kunnen we kort op de bal spelen en de hoorapparaten bijregelen als dat nodig is. Dat doen we allemaal in functie van jouw hoorsituatie en hoorervaring.

75 jaar Lapperre: Een tijdlijn

Jaren 40-50: de jaren van het kastapparaat

Een toestelletje dat lijkt op een klassieke aansteker. Het kastapparaat werd op de borst gedragen, waarbij een draadje liep tot aan het oor. Daarop werd vervolgens een luidspreker bevestigd met een oorstuk in het oor. Dit apparaat werd enkel bij ernstiger gehoorverliezen (+60dB) aangemeten, want het versterkte werkelijk alles. Was je op een feest, dan werd al het feestgedruis even luid versterkt in je oren. Dragers konden hun kastapparaat dan ook enkel verdragen in rustige situaties.

Jaren 60: de jaren van de hoorbrillen en grote achter-het-oor hoortoestellen

Een hoorbril? Jazeker! De ‘beentjes’ van het brilmontuur waren eigenlijk hoorapparaten. Je moet je voorstellen dat de hoortoestellen uit die tijd zodanig groot en log waren, dat het onmogelijk was om zowel een bril als hoortoestellen te dragen. Vandaar: de hoorbril! Groot minpunt: als je hoortoestellen stuk waren, kon je plots ook niet meer zien. En was je brilglas stuk, kon je ook niet meer horen …

Jaren 70 – de eerste in-het-oor hoortoestellen

Jaren 70 – de eerste in-het-oor hoortoestellen

Het ging om toestellen die in je hele oorschelp zaten. De ideale oplossing voor mensen die ook een bril droegen. In een later stadium konden we hoorsystemen discreet ook in het gehoorkanaal op maat aanmeten.

Jaren 80 – de eerste hoortoestellen met afstandsbediening!

Jaren 80 – de eerste hoortoestellen met afstandsbediening!

Hoewel deze toestellen nog steeds àlle geluiden versterkten, kon je met de afstandsbediening al wel verschillende programma’s kiezen. Dat zorgde ervoor dat storende geluiden minder versterkt werden. Maar nog steeds hoortoestellen die vooral nuttig waren in rustiger situaties.

Jaren 90 – de jaren van de r-e-volutie

Jaren 90 – de jaren van de r-e-volutie

In 92 kwamen de eerste niet-lineaire hoortoestellen op de markt. Dat zorgde ervoor dat sterke geluiden niet of nauwelijks extra versterkt werden terwijl zachte geluiden net meer versterkt werden. Een échte meerwaarde voor het hoorcomfort!

In 94 kwam een belangrijke doorbraak in de hoortoestellenindustrie met de opkomst van de dubbele microfoon. Die nam de spraak op vanuit de spraakrichting vooraan, wat een mijlpaal betekende in verstaanbaarheid in rumoerige situaties. De stem van je gesprekspartner werd versterkt, het achterliggend omgevingsgeluid werd minder versterkt.

Vervolgens komen in 96 de allereerste digitale hoortoestellen op de markt. Dat digitale aspect zorgde voor meer mogelijkheden, meer technologie en andere geluidsbewerkingen in een relatief klein toestelletje. Vanaf dan konden pieken in spraakvolume onderscheiden worden van rumoer.

2007 – klein, kleiner, kleinst

2007 – klein, kleiner, kleinst

Een mijlpaal voor de miniaturisering van hoorapparaten. Nooit eerder waren hoortoestellen zo klein en discreet. Ze zaten achter je oor met een fijn draadje tot in je oor. En nog een weetje, men noemden het geen hoortoestellen, maar een ‘personal communication assistant’, een communicatiesysteem dus. En dat was het eigenlijk ook. Het verbeterde je spraakverstaanbaarheid en dus ook je communicatie.

2008 – de eerste stappen in connectiviteit

2008 – de eerste stappen in connectiviteit

De evolutie zet door, want de eerste hoortoestellen met Bluetooth doen hun intrede. Toen enkel nog mogelijk via een accessoire (Icom), maar je kon al spreken van connectiviteit!

2011 – écht onzichtbaar!

2011 – écht onzichtbaar!

Ook 2011 mogen we noteren als een échte mijlpaal. Bij Lapperre in België brengen we als enige op de hoortoestellenmarkt de Lyric uit. De allereerste 100% onzichtbare hoortoestellen in België. Niet enkel helemaal onzichtbaar, ze blijven ook nog eens 7/7 en 24/24 in je oor zitten en dat gedurende 3 maanden. Niet mis als mijlpaal, toch?

2016 – de oplaadbare hooroplossingen  

2016 – de oplaadbare hooroplossingen  

In 2016 komen de eerste oplaadbare hoortoestellen op de markt. Een echt verademing voor dat gepruts met kleine batterijtjes … én duurzamer dan ooit!

2019 – connectiviteit ten top!

2019 – connectiviteit ten top!

Waar in 2008 Bluetooth mogelijk was via een accessoire, kunnen we 11 jaar later échte connectiviteit waarmaken en dat in al zijn aspecten. Bluetooth is voortaan mogelijk op alle hoortoestellen en voor elke gebruiker.

2022-2023 – gehoor in een breder kader

2022-2023 – gehoor in een breder kader

We kunnen er niet onderuit, iedereen wordt ouder … en dat is voor de een al wat lastiger dan voor de ander. Maar wist je dat met enkele eenvoudige tips ook echt gezond ouder kan worden, en dat dat ook ten goede komt van je gehoor?

Daarenboven lanceerden we hoortoestellen die hierop helemaal inspelen. De Lumity Fit en Lumity Life bijvoorbeeld. Die zorgen voor een zorgeloos hoorcomfort, ook in de meest uitdagende situaties. Ben je een fervente sportliefhebber en ga je nog dagelijks fietsen of zwemmen? De Lumity Life kan tegen vocht en water. Daarenboven houden je hoortoestellen ook je stappen bij, en ze kunnen je hartslag meten.

Kortom, bij Lapperre hebben we alles in huis om gezond ouder te worden mét behoud van een goed gehoor en je gekende levensstijl. Of de evolutie van de hoortoestellen hiermee ten einde is? We beloven je van niet! Zo hebben we nog heel wat in petto … Stay tuned!