Leeftijdsgebonden gehoorverlies of ouderdomsslechthorendheid is gehoorverlies dat optreedt bij het ouder worden. Het is de meest voorkomende vorm van sensorineuraal gehoorverlies. De term sensorineuraal gehoorverlies betekent dat de haarcellen in het binnenoor of de zenuwbanen beschadigd zijn, veelal door slijtage dat samenhangt met ouder worden. In de meeste gevallen gaat het om gehoorverlies in beide oren. 
Wist je dat leeftijdsgebonden gehoorverlies al kan beginnen op relatief jonge leeftijd
Leeftijdsgebonden gehoorverlies kan beginnen op relatief jonge leeftijd. Je gehoor kan verslechteren vanaf je dertigste of veertigste. En dan steeds verder achteruitgaan. In eerste instantie heb je vaak niet door dat je gehoor verslechterd. En hoewel gehoorverlies niet levensbedreigend is, is het geen goed idee om het onbehandeld te laten. Na verloop van tijd kan je levenskwaliteit en –comfort eronder gaan lijden. Via onze online hoortest krijg je binnen 10 minuten een betrouwbare eerste inschatting van jouw gehoor.

Wat zijn de oorzaken van leeftijdsgebonden gehoorverlies?

  • Verlies van haarcellen in het slakkenhuis: in het slakkenhuis of cochlea raken haarcellen beschadigd. Dat kan bijvoorbeeld door een levenslange blootstelling aan lawaai. Eens de haarcellen beschadigd zijn, vallen ze vaak ook niet meer te ‘repareren’
  • Veranderingen van het trommelvlies: een andere theorie suggereert dat veranderingen van het trommelvlies aan de basis liggen van gehoorverlies. Dit is echter (nog) niet bewezen. De waarheid is dat de medische gemeenschap niet zeker weet wat de oorzaak is. Waarschijnlijk is het een combinatie van factoren.
  • Genetische factoren: wie in de familie nog gevallen van ouderdomsslechthorendheid kent, loopt een hoger risico. Ook omgevingsfactoren en de levensstijl zijn al in verband gebracht met leeftijdsgebonden gehoorverlies.
  • Blootstelling aan lawaai: langdurige blootstelling aan harde geluiden is erg schadelijk voor je gehoor. Roken en blootstelling aan zware metalen als kwik of lood kunnen je oren ook schaden. Bepaalde medicijnen zijn toxisch voor de cellen in je binnenoor en veroorzaken gehoorverlies.
  • Voedingspatroon: hoewel de wetenschap het verband tussen gehoorverlies en het voedingspatroon nog niet volledig ontrafeld heeft, lijkt het erop dat voedingstekorten ook kunnen bijdragen aan leeftijdsgebonden gehoorverlies. 

Wist je dat … hoge tonen als eerste wegvallen?

In een vroeg stadium van het gehoorverlies merk je dat het vooral moeilijker wordt om geluiden op een hoge frequentie te horen. Praten valt bijvoorbeeld in deze categorie. Het verstaan van gesproken taal wordt steeds moeilijker (specifiek woorden die beginnen met de letters s, h en f), en dat zeker in een omgeving met veel lawaai of veel achtergrondgeluiden. Denk maar aan de gesprekken op een druk familiefeest of tijdens een etentje op restaurant. Bij een verminderd gehoor wordt het moeilijk en vaak vermoeiend om die gesprekken goed te volgen. 

Heb je last met hoge tonen? Of heb je juist last met lagere tonen? Doe onze online hoortest en krijg in 10 minuten een betrouwbare eerste inschatting van jouw gehoor.

Doe hier onze online hoortest