Maa-Vri: 8u-18u Zat: 9u-13u 0800 10 888

Oorsuizen (Tinnitus) kan verschillende oorzaken hebben. Bovendien kunnen tinnitus symptomen tijdelijk of chronisch zijn. Je kan het soms meten, soms ook niet. Om je wegwijs te maken in de wereld van oorsuizen (tinnitus) vertellen we je er graag meer over! De oorzaken, de meetbaarheid en het zelf herkennen: leer bij over tinnitus.

In dit artikel
Vrouw met last van oorsuizen zit met haar hoofd gebogen met een hand op haar hoofd en op haar nek.
'Omgaan met tinnitus'

1. Verschillende oorzaken en soorten tinnitus (oorsuizen)

Tinnitus of oorsuizen kan heel wat verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaak is gehoorschade door harde geluiden. In andere gevallen gaat het gepaard met een ziekte, gehoorverlies door ouderdom of een trauma aan het hoofd.

Gewoonlijk wordt er een onderscheid gemaakt tussen vier soorten tinnitus: normale tinnitus, disco-tinnitus, tinnitus door een letsel in het auditief systeem en somatische tinnitus. Bij elke vorm van oorsuizen ligt er een andere oorzaak aan de basis.

Normale tinnitus

Ook wie normaal hoort krijgt soms met tinnitus of oorsuizen te maken, vaak als een zuivere toon. Dit is een spontane activiteit in het auditief systeem. Neuronen geven gedurende enkele seconden gelijktijdig een geluidsprikkel door. Bij normaalhorenden wordt deze ‘normale tinnitus’ overstemd door omgevingsgeluid. Wie kampt met gehoorverlies krijgt echter minder input van buitenaf, waardoor de tinnitus sneller opvalt.

Disco-tinnitus

Bij extreem lawaai wordt voor een lange tijd een groot aantal neuronen tegelijk gestimuleerd. Ga je van een luidruchtige naar een stille omgeving, dan hoor je een tijd lang een fluittoon of geruis. Dit wordt acute tinnitus genoemd. Meestal verdwijnt de toon na een nachtje slapen, maar als je oren regelmatig veel lawaai te verduren krijgen, dan kan de tijdelijke tinnitus blijvend worden. Gehoorbescherming  is een eenvoudige manier om dit te voorkomen.

Tinnitus door een letsel in het auditief systeem

Tinnitus of oorsuizen door slechthorendheid (met lawaai of ouderdom aan de basis) komt het meest voor. Wetenschappers vermoeden dat wanneer bepaalde tonen niet meer worden doorgestuurd, de hersenen proberen om deze tonen te compenseren door er zelf te creëren. In het middenoor kan de oorzaak een defect trommelvlies of een ontsteking zijn.

Een uitgebreide diagnose, zowel medisch als audiologisch, is daarom belangrijk. Bij gehoorverlies kunnen hoortoestellen vaak de tinnitusklachten verminderen.

Somatische tinnitus

De oorsprong van tinnitus of oorsuizen is niet altijd in het oor zelf te zoeken. Bij somatische tinnitus wordt het suizen veroorzaakt door het sensorische systeem in het lichaam. Zo kunnen een nekblessure, een afwijking aan de bloedsomloop of verhoogde spierspanning rond het hoofd de oorzaak zijn van oorsuizen.

2. Oorzaken van tinnitus (oorsuizen) waar je niet meteen aan denkt

 • Stress is een veelvoorkomende oorzaak van oorsuizen. Fluitende oren zijn vaak een eerste aanwijzing dat het lichaam de spanning niet aankan.
   
 • Oorsuizen kan ook een neveneffect van medicatie zijn. Bepaalde pijn- en reumamedicijnen, middelen tegen malaria of antidepressiva kunnen symptomen van tinnitus uitlokken. Ook medicijnen tegen hoge bloeddruk, zoals ACE-remmers of bètablokkers, kunnen een geluid in het oor veroorzaken.
   
 • Ook genotsmiddelen zoals drugs, alcohol en nicotine, maar ook cafeïne, kunnen fluitende oren veroorzaken. Meerdere glazen wijn of bier drinken kunnen tinnitus symtpomen soms zelfs versterken.
   
 • Veel zout of erg gekruid voedsel kan het fluiten of ruisen erger maken.
Lachende man houdt een vinyl plaat in zijn handen bij een platen speler. Luide muziek kan oorsuizen veroorzaken.

3. Wat kan je zelf doen als je een pieptoon hoort?

Vermijd zoveel mogelijk harde geluiden, zoals vuurwerk, luide boormachines of luide muziek. Wanneer stress de oorzaak is, dan helpt ontspanning en rust. Door de stress af te bouwen, kan de piep in je oor soms vanzelf verdwijnen.

Af en toe een ongewoon geluid – zoals ruisen of fluiten – horen, is heel normaal. Duurt het langer dan 24 uur? Dan ga je het best langs bij een neus-, keel- en oorarts. Die kan de oorzaak achterhalen en de juiste tinnitusbehandeling starten. Acute tinnitus wordt doorgaans met medicatie behandeld.

4. Waarom vinden artsen niet altijd een oorzaak van oorsuizen?

Aan de basis van tinnitus (oorsuizen) kunnen dus, zoals je hierboven leest, verschillende oorzaken liggen. Daarom is het soms moeilijk voor een arts om elke soort oorsuizen te meten. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen:
 • Subjectieve tinnitus; die is van buitenaf niet meetbaar. Daarom kan een arts de precieze oorzaak van de oorsuizen meestal moeilijk bepalen, wat een behandeling nog complexer maakt. De oorzaak kan in de verschillende delen van het oor liggen, maar ook in de zenuwen en zelfs in de hersenen.
 • Objectieve tinnitus; die hangt meestal samen met een andere aandoening, zoals de ziekte van Menière. De tinnitus ontstaat dan in de buurt van het binnenoor en kan door een neus-, keel- en oorarts worden gemeten. Als tinnitus een symptoom is van Menière wordt vaak therapie of zelfs een operatieve ingreep voorgesteld. 
Een arts onderzoekt de oren van een vrouw die last heeft van oorsuizen.

 

Advies op jouw maat

Last van tinnitus en op zoek naar oplossingen? Lapperre kan je helpen met het Lapperre Tinnitus Management Plan . Dit plan van aanpak biedt verschillende oplossingen aan. Denk aan hoortoestellen (met ruisgenerator), begeleiding van het ‘Tinnitus Retraining Therapy’-team of de SilentCloud-app. Samen gaan we voor een oplossing die bij jou past.

Maak direct een afspraak

Lachende man die een hoortoestel van Lapperre aanreikt om symptomen van oorsuizen te verminderen.

Hebt je last van oorsuizen (tinnitus) en wil je graag de verbetering met hoortoestellen zelf ervaren? Dat kan!

Bij Lapperre kan je 30 dagen lang GRATIS hoortoestellen uittesten*. Zo kan je zelf ervaren hoe onze hooroplossingen de klachten van oorsuizen verlichten.

Iets voor jou? Maak een gratis afspraak in een hoorcentrum van je keuze. Een gespecialiseerde audicien zal je gehoor testen en luisteren naar jouw klachten en wensen. Je krijgt gedurende 30 dagen gratis hooroplossingen mee naar huis om in je vertrouwde omgeving te testen.

*Voor het uitproberen van hoortoestellen is een voorschrift van de NKO-arts vereist.

Zo test je gratis hoortoestellen

Gerelateerde artikels

Behandeling Tinnitus en hoe te voorkomen
Wat is hyperacusis?
Een hoorcentrum vinden