Oorsuizen (Tinnitus) kan verschillende oorzaken hebben. Bovendien kunnen tinnitus symptomen tijdelijk of chronisch zijn. Je kan het soms meten, soms ook niet. Om je wegwijs te maken in de wereld van oorsuizen (tinnitus) vertellen we je er graag meer over! De oorzaken, de meetbaarheid en het zelf herkennen: leer bij over tinnitus.
Tinnitus of oorsuizen kan heel wat verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaak is gehoorschade door harde geluiden. In andere gevallen gaat het gepaard met een ziekte, gehoorverlies door ouderdom of een trauma aan het hoofd.
Gewoonlijk wordt er een onderscheid gemaakt tussen vier soorten tinnitus: normale tinnitus, disco-tinnitus, tinnitus door een letsel in het auditief systeem en somatische tinnitus. Bij elke vorm van oorsuizen ligt er een andere oorzaak aan de basis.
Ook wie normaal hoort krijgt soms met tinnitus of oorsuizen te maken, vaak als een zuivere toon. Dit is een spontane activiteit in het auditief systeem. Neuronen geven gedurende enkele seconden gelijktijdig een geluidsprikkel door. Bij normaalhorenden wordt deze ‘normale tinnitus’ overstemd door omgevingsgeluid. Wie kampt met gehoorverlies krijgt echter minder input van buitenaf, waardoor de tinnitus sneller opvalt.
Bij extreem lawaai wordt voor een lange tijd een groot aantal neuronen tegelijk gestimuleerd. Ga je van een luidruchtige naar een stille omgeving, dan hoor je een tijd lang een fluittoon of geruis. Dit wordt acute tinnitus genoemd. Meestal verdwijnt de toon na een nachtje slapen, maar als je oren regelmatig veel lawaai te verduren krijgen, dan kan de tijdelijke tinnitus blijvend worden. Gehoorbescherming is een eenvoudige manier om dit te voorkomen.
Tinnitus of oorsuizen door slechthorendheid (met lawaai of ouderdom aan de basis) komt het meest voor. Wetenschappers vermoeden dat wanneer bepaalde tonen niet meer worden doorgestuurd, de hersenen proberen om deze tonen te compenseren door er zelf te creëren. In het middenoor kan de oorzaak een defect trommelvlies of een ontsteking zijn.
Een uitgebreide diagnose, zowel medisch als audiologisch, is daarom belangrijk. Bij gehoorverlies kunnen hoortoestellen vaak de tinnitusklachten verminderen.
De oorsprong van tinnitus of oorsuizen is niet altijd in het oor zelf te zoeken. Bij somatische tinnitus wordt het suizen veroorzaakt door het sensorische systeem in het lichaam. Zo kunnen een nekblessure, een afwijking aan de bloedsomloop of verhoogde spierspanning rond het hoofd de oorzaak zijn van oorsuizen.
Vermijd zoveel mogelijk harde geluiden, zoals vuurwerk, luide boormachines of luide muziek. Wanneer stress de oorzaak is, dan helpt ontspanning en rust. Door de stress af te bouwen, kan de piep in je oor soms vanzelf verdwijnen.
Af en toe een ongewoon geluid – zoals ruisen of fluiten – horen, is heel normaal. Duurt het langer dan 24 uur? Dan ga je het best langs bij een neus-, keel- en oorarts. Die kan de oorzaak achterhalen en de juiste tinnitusbehandeling starten. Acute tinnitus wordt doorgaans met medicatie behandeld.
Last van tinnitus en op zoek naar oplossingen? Lapperre kan je helpen met het Lapperre Tinnitus Management Plan . Dit plan van aanpak biedt verschillende oplossingen aan. Denk aan hoortoestellen (met ruisgenerator), begeleiding van het ‘Tinnitus Retraining Therapy’-team of de SilentCloud-app. Samen gaan we voor een oplossing die bij jou past.
Maak direct een afspraak
Bij Lapperre kan je 30 dagen lang GRATIS hoortoestellen uittesten*. Zo kan je zelf ervaren hoe onze hooroplossingen de klachten van oorsuizen verlichten.
Iets voor jou? Maak een gratis afspraak in een hoorcentrum van je keuze. Een gespecialiseerde audicien zal je gehoor testen en luisteren naar jouw klachten en wensen. Je krijgt gedurende 30 dagen gratis hooroplossingen mee naar huis om in je vertrouwde omgeving te testen.
*Voor het uitproberen van hoortoestellen is een voorschrift van de NKO-arts vereist.
Zo test je gratis hoortoestellen