Maa-Vri: 8u-18u Zat: 9u-13u 0800 10 888

Kom hier te weten hoe u tinnitus herkent, hoe u zich ertegen kunt beschermen en welke invloed die piep in uw oor kan hebben.

Hoe ontstaat tinnitus?

Tinnitus kan heel wat verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaak is gehoorschade door harde geluiden. In andere gevallen gaat het gepaard met een ziekte, gehoorverlies door ouderdom of een trauma aan het hoofd.

Gewoonlijk wordt een onderscheid gemaakt tussen vier soorten tinnitus, met telkens een andere oorzaak aan de basis:

Normale tinnitus

Ook wie normaal hoort krijgt soms met tinnitus te maken, vaak als een zuivere toon. Dit is een spontane activiteit in het auditief systeem. Neuronen geven gedurende enkele seconden gelijktijdig een geluidsprikkel door. Bij normaalhorenden wordt deze ‘normale tinnitus’ overstemd door omgevingsgeluid. Wie kampt met gehoorverlies krijgt echter minder input van buitenaf, waardoor de tinnitus sneller opvalt.

Disco-tinnitus

Bij extreem lawaai wordt een lange tijd een groot aantal neuronen tegelijk gestimuleerd. Gaat u van een lawaaiige naar een stille omgeving, dan hoort u een tijd lang een fluittoon of geruis. Dit is acute tinnitus. Meestal verdwijnt de toon na een nachtje slapen, maar als uw oren regelmatig veel lawaai te verduren krijgen, dan de tijdelijke tinnitus blijvend worden. Gehoorbescherming dragen is een eenvoudige manier om dat te vermijden.

Tinnitus door een letsel in het auditief systeem

Tinnitus door slechthorendheid (met lawaai of ouderdom aan de basis) komt het meest voor. Wetenschappers vermoeden dat wanneer bepaalde tonen niet meer worden doorgestuurd, de hersenen proberen om deze tonen te compenseren door er zelf te creëren.  In het middenoor kan de oorzaak een defect trommelvlies of een ontsteking zijn. Een uitgebreide diagnose, zowel medisch als audiologisch, is daarom belangrijk. Bij gehoorverlies kan een hoortoestel vaak de tinnitusklachten verminderen.

Somatische tinnitus

De oorsprong van tinnitus is niet altijd in het oor zelf te zoeken. Bij somatische tinnitus wordt het suizen veroorzaakt door het sensorische systeem in het lichaam. Zo kunnen een nekblessure, een afwijking aan de bloedsomloop of verhoogde spierspanning rond het hoofd de oorzaak zijn.

Op basis van de vele oorzaken kan niet elk oorfluiten door een arts worden gemeten. Dat is het verschil tussen subjectieve en objectieve tinnitus:

  • Subjectieve tinnitus is van buitenaf niet meetbaar. Daarom kan een arts de precieze oorzaak meestal maar moeilijk bepalen, wat een behandeling nog moeilijker maakt. De oorzaak kan in de verschillende delen van het oor liggen, maar ook in de zenuwen en zelfs in de hersenen.

  • Objectieve tinnitus hangt meestal samen met een andere aandoening, zoals de ziekte van Menière. De tinnitus ontstaat dan in de buurt van het binnenoor en kan door een neus-keel-oorarts worden gemeten. Als tinnitus een symptoom is van Menière wordt vaak therapie of een operatieve ingreep voorgesteld. 

Wat zijn andere oorzaken van tinnitus?

  • Stress: een veelvoorkomende oorzaak van oorsuizen is stress. Fluitende oren zijn vaak een eerste aanwijzing dat het lichaam de spanning niet aankan.
  • Medicijnen: oorsuizingen kunnen een neveneffect van medicatie zijn. Bepaalde pijn- en reumamedicijnen, middelen tegen malaria of antidepressiva kunnen tinnitussymptomen uitlokken. Ook medicijnen tegen hoge bloeddruk, zoals ACE-remmers of bètablockers, kunnen een geluid in het oor veroorzaken.
  • Genotsmiddelen: drugs en andere substanties, zoals alcohol, nicotine, maar ook cafeïne, kunnen suizende oren veroorzaken. Meerdere glazen wijn of bier drinken kan tinnitus soms versterken.
  • Zout: veel zout of erg gekruid voedsel kan het fluiten of ruisen erger maken. Ook glutamaat zou een invloed hebben, al zijn er daarvoor geen bewijzen.

Tinnitus herkennen

Als u af en toe een ongewoon geluid – zoals ruisen of fluiten – hoort, is dat heel normaal. Duurt dat langer dan 24 uur, dan gaat u best langs bij een neus-keel-oorarts. Die kan de oorzaak achterhalen en de juiste tinnitus behandeling starten. Acute tinnitus wordt doorgaans bijvoorbeeld met een infuus behandeld.

Vermijd in de tussentijd zoveel mogelijk geluiden, zoals telefoons, straatgeluid of luide muziek. Soms ontstaat oorsuizen door stress en is het een waarschuwingssignaal van het lichaam: ”Opgelet! Het wordt me teveel”. Dan helpt wat ontspanning en innerlijke rust u al een heel eind verder. Door de stress in uw lichaam af te bouwen, kan de piep in uw oor vanzelf verdwijnen.

 

Samen naar een beter gehoor

Heeft u last van oorsuizen? En bent u op zoek naar een oplossing die u echt vooruit helpt? Aarzel niet om vrijblijvend een afspraak te maken in één van onze hoorcentra. Onze audiologen helpen u graag verder.

Maak direct een afspraak

Andere thema's

Tinnitus: voorkomen & behandelen
Wat is hyperacusis?
Een hoorcentrum vinden