Maa-Vri: 8u-18u Zat: 9u-13u 0800 10 888

Hoor je plots gefluit, geruis of gepiep in je oren? Geen paniek! In de meeste gevallen verdwijnt tinnitus na een tijdje vanzelf. Blijft het gesuis toch duren? Dan is het belangrijk om de oorzaak ervan te achterhalen – hoe vroeger, hoe beter. Afhankelijk van de situatie zijn er verschillende therapieën mogelijk.

In dit artikel
Tinnitus: voorkomen en behandelen
'Omgaan met tinnitus'

Tinnitus: oorzaken en soorten

De meest voorkomende oorzaak van tinnitus is gehoorschade door harde geluiden. Meestal wordt er een onderscheid gemaakt tussen vier soorten tinnitus, met telkens een andere oorzaak aan de basis. Zo heb je normale tinnitus, disco-tinnitus, tinnitus door een letsel in het auditief systeem of somatische tinnitus.

Lees meer over de verschillende oorzaken en soorten tinnitus die er bestaan.

Kan je tinnitus voorkomen?

Om tijdelijke tinnitus en chronische tinnitus te voorkomen, is de juiste gehoorbescherming essentieel. Al bij een korte geluidsbelasting kan er schade aan het binnenoor ontstaan. Draag dus bij elk concert, festival of klusje de passende oordoppen
 
Bij oorsuizen door stress, komt het erop aan die stress te verlichten of de oorzaak weg te nemen. Dat betekent ook een gezonde levensstijl. Nicotine, een hoge cholesterol of dehydratatie kunnen de bloedvaten aantasten of verstoppen. 

Tinnitus: voorkomen en behandelen

Welke tinnitusbehandelingen bestaan er?

Als behandeling bij acute tinnitus wordt vaak gestart met zuurstoftherapie en/of medicatie. Dan neem je voor enkele sessies plaats in een ruimte met verhoogde omgevingsdruk. Je lichaam krijgt dan meer zuurstof waardoor het herstel van bepaalde aandoeningen of infecties bevorderd wordt.

Ligt de oorzaak van de tinnitus bij spanningen in de kaakgewrichten, dan is een bezoek aan de tandarts aangeraden. Als de tinnitus samenhangt met spanning of veranderingen in de wervelkolom, dan kunnen manueel-medische behandelingen helpen. 
 
Ook in de Chinese geneeskunde bestaan er behandelingen voor oorsuizen, zoals acupunctuur of massages. In sommige gevallen valt ook psychotherapie (cognitieve gedragstherapie) aan te raden, vooral als stress aan de basis ligt. Voor chronische tinnitus bestaat er vandaag nog geen behandeling die de tinnitus doet afnemen of verdwijnen.

 
tinnitusbehandelingen

Eerste hulp om tinnitus te verlichten

Voor mensen met chronische tinnitus is het dagelijkse leven vaak een uitdaging – vooral omdat het gefluit het moeilijk maakt om zich op iets anders te concentreren. 

Als eerste stap is aanvaarding het belangrijkste. Daarna gaat het erom om oplossingen te vinden. Bij Lapperre weten we dat iedereen zijn tinnitus anders ervaart. Ook de aanpak ervan is dus heel persoonlijk. Deze drie tips kunnen alvast helpen.

Stilte vermijden
Voor een tinnituspatiënt is absolute stilte zijn grootste vijand. Andere omgevingsgeluiden verkleinen immers het contrast met de tinnitus, waardoor die minder luid wordt en na een tijdje sneller uit het bewustzijn verdwijnt.
Bewustzijn veranderen

Als je erin slaagt om de negatieve betekenis die je aan tinnitus koppelt, te veranderen, dan kan je het gepiep beter plaatsen. Hierdoor herkennen de subcorticale filters in je hersenen de prikkel als een neutraal geluid, net zoals een slikgeluid. We slikken ontelbare keren per dag, zonder dat we ons bewust zijn van dat geluid. Als je slikt én bewust luistert, hoor je hoe luid dat klinkt. Ook met tinnitus kan je dat bereiken ‒ dat je het geruis pas hoort als je er echt aandacht aan schenkt.

Ontspanning

Hobby’s, muziek of sport helpen om je aandacht te verleggen. Je kan ook proberen om je bewust te richten op geluiden uit de omgeving, zoals een fontein of het gefluit van vogels. Je gemoedstoestand kan een invloed hebben op de symptomen van tinnitus. Angst en stress kunnen tinnitus nog verergeren. Je krijgt dan, naast tinnitus, ook soms last van hoofdpijn.

Chronische tinnitus: Lapperre helpt je op weg

Het Lapperre Tinnitus Management Plan werd ontwikkeld om ervoor te zorgen dat chronische tinnitus uw dagelijks leven niet meer beheerst. Dat kan bijvoorbeeld via geluidsverrijking, waardoor de tinnitus minder waarneembaar wordt voor het bewustzijn. Het Lapperre Tinnitus Management Plan telt drie stappen:

Het Lapperre Tinnitus Management Plan telt vier verschillende mogelijkheden:

 

Advies op jouw maat

Last van tinnitus en op zoek naar oplossingen? Lapperre kan je helpen met het Lapperre Tinnitus Management Plan . Dit plan van aanpak biedt verschillende oplossingen aan. Denk aan hoortoestellen (met ruisgenerator), begeleiding van het ‘Tinnitus Retraining Therapy’-team of de SilentCloud-app. Samen gaan we voor een oplossing die bij jou past.

Maak direct een afspraak

Hebt je last van oorsuizen (tinnitus) en wil je graag de verbetering met hoortoestellen zelf ervaren? Dat kan!

Bij Lapperre kan je 30 dagen lang GRATIS hoortoestellen uittesten*. Zo kan je zelf ervaren hoe onze hooroplossingen de klachten van oorsuizen verlichten.

Iets voor jou? Maak een gratis afspraak in een hoorcentrum van je keuze. Een gespecialiseerde audicien zal je gehoor testen en luisteren naar jouw klachten en wensen. Je krijgt gedurende 30 dagen gratis hooroplossingen mee naar huis om in je vertrouwde omgeving te testen.

*Voor het uitproberen van hoortoestellen is een voorschrift van de NKO-arts vereist.

Zo test je gratis hoortoestellen

Gerelateerde artikels

Tinnitus: oorzaken en soorten
Pulsatiele tinnitus
Een hoorcentrum vinden