Maa-Vri: 8u-18u Zat: 9u-13u 0800 10 888

Hoort u plots gefluit, geruis of gepiep in uw oren? Geen paniek! Tinnitus is geen symptoom van een bedreigende ziekte – en in de meeste gevallen verdwijnt het gesuis na een tijdje opnieuw. Blijft de tinnitus duren? Dan is het belangrijk om de oorzaak ervan te achterhalen – hoe vroeger, hoe beter. Afhankelijk van de situatie zijn er verschillende therapieën mogelijk.

Kunt u tinnitus voorkomen?

Om tijdelijke tinnitus en chronische tinnitus te vermijden, is de juiste gehoorbescherming essentieel. Al bij een korte geluidsbelasting kan er schade aan het binnenoor ontstaan. Draag dus bij elk concert, festival of klusje de passende oordoppen.
Bij oorsuizen door stress, komt het erop aan die stress te verlichten of de oorzaak weg te nemen. Dat betekent ook een gezonde levensstijl. Nicotine, een hoge cholesterol of dehydratatie kunnen de bloedvaten aantasten of verstoppen. 

Welke tinnitus behandeling bestaat er?

Als behandeling wordt vaak gestart met zuurstoftherapie. Ligt de oorzaak van de tinnitus bij spanningen in de kaakgewrichten, dan is een bezoek aan de tandarts aangeraden. Hangt de tinnitus samen met spanning of veranderingen in de wervelkolom, dan kunnen manueel-medische behandelingen helpen.
Ook in de Chinese geneeskunde bestaan er behandelingen voor oorsuizen, zoals acupunctuur of massages. In sommige gevallen valt ook psychotherapie (cognitieve gedragstherapie) aan te raden, vooral als stress aan de basis ligt. Voor chronische tinnitus bestaat op vandaag nog geen oplossing. 

Tips om tinnitus te verlichten

Voor mensen met chronische tinnitus is het dagelijkse leven vaak een uitdaging – vooral omdat het gefluit het moeilijk maakt om zich op iets anders te concentreren. 

Als eerste stap is aanvaarding het belangrijkste. Daarna gaat het erom om oplossingen te vinden. Bij Lapperre weten we dat iedereen zijn tinnitus anders ervaart. Ook de aanpak ervan is dus heel persoonlijk. Deze drie tips kunnen alvast helpen.

Stilte vermijden

Voor een tinnituspatiënt is absolute stilte de grote vijand. Andere omgevingsgeluiden verkleinen immers het contrast met de tinnitus, waardoor die minder luid wordt en na een tijdje sneller uit het bewustzijn verdwijnt.

Bewustzijn veranderen

Als u erin slaagt om de negatieve betekenis die u aan tinnitus koppelt, te veranderen, dan kunt u het gepiep beter plaatsen. Hierdoor herkennen de subcorticale filters in uw brein de prikkel als een neutraal geluid, net zoals een slikgeluid. We slikken ontelbare keren per dag, zonder dat we ons bewust zijn van dat geluid. Als u nu slikt én bewust luistert, hoort u hoe luid dat klinkt. Ook met tinnitus kunt u dat bereiken ‒ dat u het geruis pas hoort als u er echt aandacht aan schenkt.

Ontspanning

Hobby’s, muziek of sport kunnen dat effect versterken, omdat ze helpen om uw aandacht te verleggen. U kunt ook proberen om u bewust te richten op geluiden uit de omgeving, zoals een fontein of vogelgefluit. Uw gemoedstoestand kan een invloed hebben op de symptomen van tinnitus. Angst en stress kunnen tinnitus nog verergeren. Hoofdpijn en tinnitus gaan dan soms hand in hand.

Wat bij chronische tinnitus? - Het Lapperre Tinnitus Management Plan

Het Lapperre Tinnitus Management Plan werd ontwikkeld om ervoor te zorgen dat chronische tinnitus uw dagelijks leven niet meer beheerst. Dat kan bijvoorbeeld via geluidsverrijking, waardoor de tinnitus minder waarneembaar wordt voor het bewustzijn. Het Lapperre Tinnitus Management Plan telt drie stappen:

Stap 1: hoortoestellen

De eerste stap is een proef met hoortoestellen. Hoortoestellen kunnen helpen bij chronische tinnitus omdat in 80% van de tinnitusgevallen er ook sprake is van een gehoorverlies. Hoortoestellen versterken het volledige hoorspectrum om een betere hoorervaring te creëren. In 60% van de gevallen zorgen hoortoestellen voor de nodige verbetering van de tinnitusklachten.

Stap 2: ruisgenerator en de Phonak Tinnitus Balance App

Als hoortoestellen alleen niet genoeg of een te beperkt resultaat opleveren, zijn een ruisgenerator en de Phonak Tinnitus Balance App een interessant alternatief. De ruisgenerator zorgt voor een constante geluidsverrijking en werkt als tinnitusmaskeerder, wat vooral in héél stille geluidssituaties cruciaal is.

Met de Tinnitus Balance App op uw smartphone of tablet kunt u een eigen bibliotheek van aangename en rustgevende geluiden – denk aan knetterend haardvuur of het geluid van een fontein – aanleggen en zo ontspanning brengen.

Stap 3: het Lapperre TRT-team

Met aanhoudende tinnitusklachten kunt u terecht bij ons team van tinnitus-experten. Al meer dan 10 jaar leggen zij zich toe op de Tinnitus Retraining Therapy (TRT), gebaseerd op het neurofysiologisch model van Prof. Jastreboff. Het doel is niet het bestrijden, maar het indammen van de tinnitus. Het TRT-team zorgt voor nog meer inzicht in uw persoonlijke tinnitusproblematiek en begeleiding op maat. Deze therapie loopt over een langere periode – tot het gewenste resultaat bereikt is.

Voor TRT-begeleiding kunt u terecht bij een groot aantal Lapperre hoorcentra over het hele land. Meteen een afspraak inplannen bij een hoorcentrum in de buurt? Contacteer ons via 0800 10 888.

Samen naar een beter gehoor

Heeft u last van oorsuizen? En bent u op zoek naar een oplossing die u echt vooruit helpt? Aarzel niet om vrijblijvend een afspraak te maken in één van onze hoorcentra. Onze audiologen helpen u graag verder.

Maak direct een afspraak

Andere thema's

Wat is hyperacusis?
Een hoorcentrum vinden