Heeft u het gevoel dat u niet meer alles hoort en verstaat? Of heeft u al gehoorproblemen gehad? Hier leest u wat de indicaties zijn voor slechthorendheid en wanneer een hoortoestel een optie is.
Voor onze hersenen is deze tijdvertraging voldoende. De tijdspanne tussen het moment dat een geluidsgolf uw linker- en rechteroor bereikt, wordt gebruikt om de geluidsrichting te berekenen. Enkel wie twee gezonde oren heeft, kan op een juiste manier detecteren uit welke richting een geluid komt. Heeft u moeite om te bepalen van waar de telefoon rinkelt of een kind roept, dan kan dit een eerste indicatie zijn van gehoorverlies.
Heeft u een gehoorverlies in beide oren, dan heeft u ook twee hoortoestellen nodig. Bij een lawaaitrauma of ouderdomsslechthorendheid hebben alle twee de oren doorgaans gehoorschade. En dus zal de NKO-arts u ook twee hoortoestellen voorschrijven. Binauraal horen kan levens redden. Het helpt ons om te bepalen uit welke richting een auto, een tram of een fiets komt. Bovendien heeft u ook twee oren nodig om gesprekken te kunnen scheiden van storende omgevingsgeluiden.
Omdat menselijk horen binauraal functioneert en aangewezen is op onze twee oren, heeft u hoortoestellen nodig aan beide oren. Kiest u maar voor één hoortoestel, dan kan het oor zonder toestel het horen verleren, net zoals een niet-getrainde spier. Voor dat oor kan u later nog een hoortoestel nemen, maar dan zal het meer moeite kosten om opnieuw te 'leren horen'.
Niet echt. Een geluidsversterker is immers niet hetzelfde als een hoortoestel. Geluidsversterkers hebben, net als een hoorapparaat, een microfoon en een versterker en ook de vorm doet aan hoortoestellen denken. Maar daar houdt de vergelijking op.
Een geluidsversterker doet enkel wat de naam zegt: het verhoogt het geluidsvolume. Maar verder kunnen geluidsversterkers niet aan worden aangepast aan uw gehoorverlies of persoonlijke wensen. Geluidversterkers zijn vrij te verkrijgen en worden niet door een arts voorgeschreven.