Maa-Vri: 8u-18u Zat: 9u-13u 0800 10 888

Heeft u het gevoel dat u niet meer alles hoort en verstaat? Of heeft u al gehoorproblemen gehad? Hier leest u wat de indicaties zijn voor slechthorendheid en wanneer een hoortoestel een optie is.

Heb ik een hoorapparaat nodig?

Miljoenen mensen lijden aan slechthorendheid of hoorproblemen. En dat zijn niet enkel oudere mensen, maar ook steeds meer jongeren en zelfs kinderen. Gehoorverlies kan op allerlei manieren ontstaan. Het kan aangeboren zijn of net door ouderdom ontstaan. Het kan gaan om plots gehoorverlies (plotse doofheid), gepaard gaan met oorsuizen, tijdelijk zijn of langdurig.
Meestal ontstaat gehoorverlies geleidelijk en bijna onopvallend. Dikwijls pikken vrienden of familieleden de signalen eerder op dan de persoon zelf. Benieuwd hoe u kunt herkennen of u misschien slechthorend bent?

Dit zijn een aantal indicaties die kunnen wijzen op gehoorverlies:

  • Wijzen vrienden of familie u erop dat de TV heel hard staat?
  • Heeft u de indruk dat gesprekspartners heel stil spreken of mompelen?
  • Vindt u het moeilijk om gesprekken te volgen omdat bepaalde woorden onduidelijk worden? 
  • Heeft u het moeilijk om u te concentreren om een gesprek te volgen?
  • Heeft u zelf het gevoel dat u niet meer hoort als vroeger? 
  • Kost het moeite om de telefoon of de deurbel te horen?
  • Hoort u hoge tonen zoals vogelgetsjilp niet meer zo goed als vroeger?
  • Worden gesprekken en vergaderingen op het werk een echte uitdaging?
Een aantal keer 'ja' geantwoord? Dat kan wijzen op slechthorendheid. Wilt u weten hoe het met uw gehoor is gesteld, dan legt u best een online hoortest af. U krijgt 15 korte vragen over uw gehoor in alledaagse situaties. Vervolgens test u zelf uw gehoor in een rumoerige omgeving. In een mum van tijd krijgt u zo een betrouwbare inschatting van hoe goed uw gehoor werkt. 

Doe de online gehoortest

Heb ik twee hoortoestellen nodig?

Binauraal horen - Wat is dat?

Binauraal horen betekent horen met beide oren. Alleen zo kan u bepalen uit welke richting een geluid komt. Dat wordt ook 'richtingshoren' of 'ruimtelijk horen' genoemd. Uw linker- en rechteroor nemen een geluid op een verschillende manier waar naargelang de richting waaruit het geluid komt (het duurt immers langer of korter voor het geluid dat oor bereikt).

Voor onze hersenen is deze tijdvertraging voldoende. De tijdspanne tussen het moment dat een geluidsgolf uw linker- en rechteroor bereikt, wordt gebruikt om de geluidsrichting te berekenen. Enkel wie twee gezonde oren heeft, kan op een juiste manier detecteren uit welke richting een geluid komt. Heeft u moeite om te bepalen van waar de telefoon rinkelt of een kind roept, dan kan dit een eerste indicatie zijn van gehoorverlies.

Twee oren - twee hoortoestellen

Heeft u een gehoorverlies in beide oren, dan heeft u ook twee hoortoestellen nodig. Bij een lawaaitrauma of ouderdomsslechthorendheid hebben alle twee de oren doorgaans gehoorschade. En dus zal de NKO-arts u ook twee hoortoestellen voorschrijven. Binauraal horen kan levens redden. Het helpt ons om te bepalen uit welke richting een auto, een tram of een fiets komt. Bovendien heeft u ook twee oren nodig om gesprekken te kunnen scheiden van storende omgevingsgeluiden.

Omdat menselijk horen binauraal functioneert en aangewezen is op onze twee oren, heeft u hoortoestellen nodig aan beide oren. Kiest u maar voor één hoortoestel, dan kan het oor zonder toestel het horen verleren, net zoals een niet-getrainde spier. Voor dat oor kan u later nog een hoortoestel nemen, maar dan zal het meer moeite kosten om opnieuw te 'leren horen'.

Kan een geluidsversterker ook helpen bij gehoorverlies?

Niet echt. Een geluidsversterker is immers niet hetzelfde als een hoortoestel. Geluidsversterkers hebben, net als een hoorapparaat, een microfoon en een versterker en ook de vorm doet aan hoortoestellen denken. Maar daar houdt de vergelijking op.

Een geluidsversterker doet enkel wat de naam zegt: het verhoogt het geluidsvolume. Maar verder kunnen geluidsversterkers niet aan worden aangepast aan uw gehoorverlies of persoonlijke wensen. Geluidversterkers zijn vrij te verkrijgen en worden niet door een arts voorgeschreven.

Samen naar een beter gehoor

Om gehoorverlies te verhelpen, moet u er zo vroeg mogelijk bij zijn. Zo blijft het auditief reactiegebied in de hersenen voldoende geprikkeld en getraind. Maak daarom vandaag nog een afspraak in één van onze hoorcentra.

Maak direct een afspraak

Andere thema's

Wat doet een hoorapparaat?
Hoe vind ik het juiste hoorapparaat?
Een hoorcentrum vinden