Maa-Vri: 8u-18u Zat: 9u-13u 0800 10 888

Gezonde oren zorgen voor levenskwaliteit. Helaas is het menselijk oor een gevoelig orgaan en kan het er door overbelasting – of ook gewoon met de leeftijd – op achteruit gaan. Hebt u het gevoel dat uw gehoor het laat afweten, dan raden we u aan om een hoortest af te leggen. Zo'n test duurt niet lang en geeft zekerheid.

Moet ik een hoortest doen?

Rond uw vijftigste merkt u meestal de eerste tekenen van gehoorverlies op. Door jarenlange (over)belasting van het gehoor vallen doorgaans eerst de hoge tonen met een frequentie van 2000 tot 5000 Hz weg. Deze frequentie is voor het menselijk oor nauwelijks waarneembaar. Daarom merkt u beginnend gehoorverlies zelf eerst helemaal niet op. Vaak merken uw partner of familieleden al sneller dat er iets aan de hand is.
 
Heeft u de indruk dat uw gehoor het laat afweten, dan kunt u starten met een eenvoudige test. Dat kan zelfs thuis. Onze online hoortest geeft u een betrouwbaar inzicht in uw gehoor.  

Wijst de online hoortest op een gehoorprobleem? Ga dan zeker langs bij een hoorcentrum of NKO-arts voor een professionele oorcheck.  


 

Hoe verloopt een hoortest?

Stap 1: Persoonlijke vragen
Bij de eerste afspraak in het hoorcentrum stelt de audicien u enkele vragen over uw persoonlijke situatie. Bijvoorbeeld: Waarom denkt u dat u slechter hoort? Hebt u een beroep waarbij u wordt blootgesteld aan lawaai? Uw antwoorden maken een eerste inschatting mogelijk.

Stap 2: Hoortesten
Dan volgt een reeks hoortesten die onder labo- en realistische omstandigheden worden uitgevoerd. In het dagelijkse leven functioneert uw gehoor heel anders dan in stilte. Die situaties worden bij de hoortest dan ook gesimuleerd. De hoortesten vinden plaats in een geluidsgeïsoleerde ruimte of een geluidsdichte cabine.

We doen zowel een Tonentest als een Versta-test. Bij de Tonentest worden via een hoofdtelefoon piepjes met verschillende frequenties afgespeeld. De tonen hebben een frequentiebereik van 125 tot 8.000 Hertz – ze gaan dus van heel laag tot heel hoog. De piepjes worden voor elk oor apart afgespeeld en starten eerst stil (in het niet-hoorbare bereik). Langzaamaan nemen ze toe in geluidsvolume. Zodra u de toon hoort, geeft u dit aan. 

Naast de Tonentest screenen wij bij Lapperre ook de verstaanbaarheid in lawaai. In het dagelijkse leven wordt u immers zelden geconfronteerd met écht stille situaties. let erop dat de hoofdtelefoon goed zit en weet dat elke test kan worden herhaald. De Versta-test gaat na hoe goed u spraak begrijpt in lawaaiige situaties.

Stap 3: Bespreking van de resultaten
Op basis van de Tonentest wordt een audiogram gemaakt. Daarop kan de audicien zien op welke frequenties uw gehoor afwijkt van het normale horen.

Stap 4: Samen naar een geschikte oplossing
Beide testen helpen niet enkel om uw gehoorverlies te bepalen, maar ook om het passende hoortoestel te kiezen. De gehoortesten zijn dus niet enkel een onderdeel van de diagnose, maar ook van het advies bij de aankoop van een hoortoestel.

Nog enkele tips bij de hoortest: hoe snel u een toon of de woorden herkent, hangt van uw reactiesnelheid, maar ook van uw vorm van de dag – uitgeslapen, gestresseerd, moe. Neem dus voldoende tijd, laat u goed informeren over het verloop van de test,

Hoe vaak moet ik een hoortest laten uitvoeren?

Hoe langer gehoorverlies aansleept, hoe moeilijker het wordt om te behandelen. Om gehoorverlies tijdig aan te pakken, raden we u aan om uw gehoor elk jaar te laten testen. Zo kunnen we bijhouden of en hoe uw gehoor evolueert. 
 
De gehoortest bij een van onze audiciens is daarnaast volledig gratis en duurt slechts 15 minuten.
 

Tips voor familie – Zo kunt u helpen

  • Ga na wat de symptomen van slechthorendheid zijn.
  • Bespreek het thema op een rustig moment. Bekijk wat de volgende stappen kunnen zijn of doe samen de online hoortest.
  • Wennen aan een hoortoestel is niet eenvoudig. Zorg voor de nodige ondersteuning. Uw motivatie kan de doorslag geven!
  • Praat helder, duidelijk en langzaam en draai uw gezicht niet weg. Dat is voor mensen met gehoorverlies het beste te begrijpen. Als uw gesprekspartner u niet begrijpt, herformuleer dan de zin. Dat is beter dan steeds opnieuw dezelfde woorden te herhalen.

Andere thema's

Onze audiciens
Een hoorcentrum vinden