Maa-Vri: 8u-18u Zat: 9u-13u 0800 10 888

Oorsuizen, ook wel tinnitus genoemd, is het horen van een geluid dat er in werkelijkheid niet is. Het gehoororgaan geeft aan de hersenen het signaal dat er een geluid is, zonder dat er een externe geluidsbron is.

Wat is tinnitus?

Tinnitus is een onaangenaam geluid dat enkel de persoon in kwestie kan horen.  U hoort dus geluiden zonder dat er een externe geluidsbron aanwezig is.

Tinnitus kan verschillende vormen aannemen: ruisen, fluiten, rinkelen, suizen of een ‘tuut’ in de oren bijvoorbeeld. Het geluid kan hoog of laag zijn, gelijkmatig of ritmisch, luid of stil… Het kan gaan om pulsatiele tinnitus – een pulserende suizing die kloppend aanvoelt, als een hartslag – of de tinnitus kan continu zijn. Belangrijk om weten is dat tinnitus geen ziekte is, maar wel een symptoom.

Hoe lang kan tinnitus blijven?

Tinnitus kan heel kort de kop opsteken en dan opnieuw verdwijnen, bijvoorbeeld na een luid concert. Maar het kan ook meerdere maanden aanhouden, tot zelfs een leven lang. Dat heet dan chronische tinnitus. Concreet wordt er een onderscheid gemaakt tussen acute tinnitus (tot 3 maanden), subacute tinnitus (3 tot 12 maanden) en chronische tinnitus (vanaf 12 maanden).

Hoe schadelijk is tinnitus?

Het effect van tinnitus op iemands levenskwaliteit kan heel uiteenlopend zijn. Veel hangt af van hoe iemand het oorsuizen ervaart:

  • Bij gecompenseerde tinnitus merkt de persoon de tinnitus nauwelijks op. Het suizen wordt vaak uitgeschakeld.

  • Gedecompenseerde tinnitus veroorzaakt veel last over een langere periode. Vaak gaat dit gepaard met angst voor verslechtering en sociale isolatie. Bij gedecompenseerde tinnitus kan ook overgevoeligheid voor normale geluiden ontstaan (hyperacusis). 

Samen naar een beter gehoor

Heeft u last van oorsuizen? En bent u op zoek naar een oplossing die u echt vooruit helpt? Aarzel niet om vrijblijvend een afspraak te maken in één van onze hoorcentra. Onze audiologen helpen u graag verder.

Maak direct een afspraak

Andere thema's

Tinnitus: oorzaken & symptomen
Tinnitus: voorkomen & behandelen
Een hoorcentrum vinden