Maa-Vri: 8u-18u Zat: 9u-13u 0800 10 888

“Oorsuizen, ook wel tinnitus genoemd, is het horen van een geluid dat er in werkelijkheid niet is. Het gehoororgaan geeft aan de hersenen het signaal dat er een geluid is, zonder dat er een externe geluidsbron is.”

Aan het woord is audicien Kaya. Zij is tinnitus-expert bij Lapperre. In dit artikel geeft ze meer uitleg over tinnitus of oorsuizen. Ze vertelt wat tinnitus juist is, hoelang je er last van kan hebben, hoe schadelijk het is én wat mogelijke oplossingen zijn.

Een Lapperre expert geeft meer info over wat tinnitus is en de verschillende soorten.

Wat is tinnitus?

“Tinnitus is een onaangenaam geluid dat enkel de persoon in kwestie kan horen. Tinnitus kan verschillende vormen aannemen: ruisen, fluiten, rinkelen, suizen of een ‘tuut’ in de oren bijvoorbeeld. Het geluid kan hoog of laag zijn, gelijkmatig of ritmisch, luid of stil …”, vertelt audicien Kaya.

“Het kan gaan om pulsatiele tinnitus – een pulserend suizen dat kloppend aanvoelt, als een hartslag – of de tinnitus kan continu zijn. Belangrijk om weten is dat tinnitus geen ziekte is, maar wel een symptoom.”

Ontdek de oorzaken van tinnitus

Vrouw die kenbaar last heeft van pulsatiele tinnitus en met gebogen hoofd naar haar hoofd en nek grijpt.
'Omgaan met tinnitus'

Hoe lang kan tinnitus blijven?

“Tinnitus kan heel kort de kop opsteken en dan opnieuw verdwijnen, bijvoorbeeld na een luid concert. Dat heet acute tinnitus (tot 3 maanden). Maar het kan ook meerdere maanden aanhouden (subacute tinnitus, 3 tot 12 maanden), tot zelfs een leven lang. Dat heet dan chronische tinnitus (vanaf 12 maanden).

Chronische tinnitus zal niet meer verdwijnen, maar er zijn een aantal mogelijke behandelingen die soelaas kunnen bieden. Ze onderdrukken de ruis of leren je ermee omgaan. Maar daarover vertel ik je verderop meer!”

Zo verbeteren we jouw tinnitus

Man die last heeft van fluitende oren en zich afvraagt wat tinnitus is.

Heeft tinnitus een effect op je levenskwaliteit?

"Het antwoord op deze vraag kan heel uiteenlopend zijn. Veel hangt af van hoe iemand het oorsuizen ervaart:
  • Bij gecompenseerde tinnitus merkt de persoon de tinnitus nauwelijks op. Het suizen wordt vaak uitgeschakeld of gecompenseerd door andere geluiden.
  • Gedecompenseerde tinnitus veroorzaakt veel last over een langere periode. Vaak gaat dit gepaard met angst voor verslechtering en sociale isolatie. Bij gedecompenseerde tinnitus kan ook overgevoeligheid voor normale geluiden ontstaan (hyperacusis).”

Tinnitus voorkomen en behandelen?

Ontdek de 3 tips van audicien Kaya

Een Lapperre expert geeft meer info over wat tinnitus is en de verschillende soorten.

Kaya Bruwaert, audicien en tinnitus-expert bij Lapperre

Kaya Bruwaert heeft een diploma in de Audiologische Wetenschappen en is tinnitus-experte bij Lapperre. Dagelijks komt ze in contact met mensen die last hebben van oorsuizingen of tinnitus. Ze luistert naar hun verhalen én hun zorgen en angsten over tinnitus. Kaya weet hoe je tinnitus moet aanpakken, zodat je er in je dagelijkse leven zo min mogelijk hinder van ondervindt.

Ga in gesprek met audicien Kaya tijdens haar gratis webinar over tinnitus.

Schrijf je nu in

 

Advies op jouw maat

Last van tinnitus en op zoek naar oplossingen? Lapperre kan je helpen met het Lapperre Tinnitus Management Plan . Dit plan van aanpak biedt verschillende oplossingen aan. Denk aan hoortoestellen (met ruisgenerator), begeleiding van het ‘Tinnitus Retraining Therapy’-team of de SilentCloud-app. Samen gaan we voor een oplossing die bij jou past.

Maak direct een afspraak

Man toont een Lapperre tinnitus hoorapparaat als mogelijke behandeling van pulsatiele tinnitus.

Hebt je last van oorsuizen (tinnitus) en wil je graag de verbetering met tinnitus hoorapparaten zelf ervaren? Dat kan!

Bij Lapperre kan je 30 dagen lang GRATIS hoortoestellen uittesten*. Zo kan je zelf ervaren hoe onze tinnitus hoorapparaten de klachten van oorsuizen verlichten.

Iets voor jou? Maak een gratis afspraak in een hoorcentrum van je keuze. Een gespecialiseerde audicien zal je gehoor testen en luisteren naar jouw klachten en wensen. Je krijgt gedurende 30 dagen gratis hooroplossingen mee naar huis om in je vertrouwde omgeving te testen.

*Voor het uitproberen van hoortoestellen is een voorschrift van de NKO-arts vereist.

Zo test je gratis tinnitus hoorapparaten

Dossier tinnitus

Oorsuizen (Tinnitus): oorzaken en soorten
Behandeling Tinnitus en hoe te voorkomen
Een hoorcentrum vinden