Wat is de ziekte van Ménière?

Bij de ziekte van Ménière werkt uw binnenoor niet goed. Hierdoor kunt u lage tonen niet goed horen. Dit komt door het ophopen van vloeistof in het slakkenhuis in het binnenoor.

Door deze binnenooraandoening kunt u slechthorend en duizelig worden. Er kunnen ook oorsuizingen ontstaan en en ook misselijheid is een mogelijk gevolg. Iedereen kan de ziekte van Ménière krijgen, maar over het algemeen komt dit voor bij mensen tussen de 40 en 50 jaar.

Hoe ziekte van Ménière op te sporen?

De ziekte van Ménière is tot nu toe lastig vast te stellen. In feite wordt de ziekte vastgesteld als andere diagnoses uitgesloten zijn. In eerste instantie baseert de NKO-arts de diagnose op basis van het verhaal van de patiënt. Wat zijn de klachten en hoe ervaart hij of zij dit? Er volgt vaak een gehoortest en een evenwichtsonderzoek. Aan de hand van deze onderdelen wordt wel of geen Ménière geconstateerd.

Sinds afgelopen jaar is er een nieuwe methode ontdekt: een radiologisch onderzoek die de diagnose kan ondersteunen. Door middel van de MRI kan het binnenoor bekeken worden. Op deze manier kan de radioloog zien in hoeverre het binnenoor afwijkt van de standaard.