Overzicht:

Wat is oorsmeer?

Cerumen, of oorsmeer, is een vettige, wasachtige substantie die van nature in het oor voorkomt. Het heeft twee doelen: bescherming tegen vreemde voorwerpen en het doorsmeren van de gehoorgang.

Oorsmeer vangt kleine stukjes vuil, stof en dode huidcellen op en voorkomt dat ze het trommelvlies bereiken of schade veroorzaken. Op die manier beschermt het oorsmeer de gehoorgang en 'smeert' zogezegd de huid om eventuele droge, jeukerige irritatie te voorkomen. Soms kan overtollig oorsmeer verharden en blokkades of verstoppingen veroorzaken die het gehoor beïnvloeden.

Hoe herken je de ophoping van oorsmeer?

Er zijn een aantal niveaus van ongemak die je kunt ervaren bij de ophoping van oorsmeer of een verstopping, dat ligt aan de hoeveelheid smeer die is opgebouwd en de tijdsduur. Hier zijn een aantal veelvoorkomende symptomen die bij een oorsmeerprobleem optreden:

  • oorpijn of pijn in het oor of de nek
  • het gevoel alsof de gehoorgang vol zit
  • tinnitus of suizen in de oren
  • gehoorverlies of geluiden die klinken alsof je onderwater bent
  • Bij hele jonge kinderen kan dit ertoe leiden dat ze uit frustratie of onrust hun vinger of een voorwerp in het oor steken. Het is het beste om dit door een arts te laten behandelen, ten einde schade aan het gevoelige oor van een kind te voorkomen.
  • Bij oudere mensen is de ophoping van oorsmeer en verstopping de meestvoorkomende oorzaak van gehoorverlies en dit kan verergeren door het gebruik van gehoorapparaten die de zelfreiniging van oren blokkeren.
Als je ernstige pijn ervaart, lekken of een ongewone geur uit het oor opmerkt, is het belangrijk om een arts te raadplegen. Je oor kan ontstoken zijn en moet behandeld worden door een arts om verdere infectie of permanent gehoorverlies te voorkomen.

Koptelefoons en oordopjes zijn tegenwoordig heel populair. Als je regelmatig oordopjes gebruikt, moet je voorzorgsmaatregelen nemen.

De oorsmeer in de gehoorgang zelf kan overigens geen infectie veroorzaken. Complicaties door het op een verkeerde manier verwijderen van oorsmeer wel.

Kan de ophoping van oorsmeer thuis worden behandeld?

Het enige gedeelte van het oor dat thuis schoon mag worden gemaakt, is de oorschelp. Het oor heeft een zelfreinigende functie en hebben van oorsmeer is gezond/nodig. Als er zich te veel oorsmeer heeft opgehoopt, is het vaak het beste om een huisarts of KNO-arts te raadplegen. De meeste mensen hebben namelijk geen otoscoop waarmee de blokkade (gedeeltelijk of volledig) kan worden beoordeeld.
De huisarts of KNO-arts zal beoordelen of verwijdering van het oorsmeer noodzakelijk is. Mocht de consistentie om de een of andere reden te hard zijn waardoor het oorsmeer niet verwijderd kan worden, wordt de patiënt aangeraden om gedurende een week elke dag een paar druppels minerale olie aan te brengen, voordat de arts het veilig kan verwijderen.

Wanneer is het nodig om een arts te raadplegen?

Nogmaals, als je aanzienlijke pijn of gehoorverlies ervaart, kan het zijn dat je een infectie hebt of iets serieuzers waarvoor je professionele hulp nodig hebt, zoals medicatie of een operatie. In dat geval is een bezoek aan de huisarts of KNO-arts noodzakelijk om het probleem te verhelpen. 

Hoe kan ik in de toekomst overmatig oorsmeer voorkomen?

Hoewel sommige mensen meer oorsmeer of cerumen produceren dan nodig is, gelden voor de meesten van ons een aantal eenvoudige dingen:
  • Ga één keer per jaar naar de huisarts om je oren en de hoeveelheid oorsmeer je laten controleren. 
  • Het enige gedeelte van het oor dat thuis schoon mag worden gemaakt, is de oorschelp.
  • Kijk uit bij het dragen van oordopjes of draag ze minder vaak om de natuurlijke zelfreiniging van het oor niet te dwarsbomen. 
  • Als je gehoorapparaten gebruikt, maak ze dan regelmatig schoon om de ophoping van oorsmeer of een verstopping te voorkomen. Dit moet worden uitgevoerd door een audicien.

De gezondheid van je oren is heel belangrijk en het verwijderen van overmatig oorsmeer kan je gehoor en algemene gezondheid en welzijn verbeteren. Neem contact met ons op als je vragen hebt over het verbeteren of onderhouden van je gehoorgezondheid of die van een familielid.