De maatstaf voor de geluidssterkte is het geluidsdrukniveau. De maateenheid is decibel.
Alle geluiden die wij waarnemen, zijn eigenlijk enkel trillingen in de luchtdruk die ons trommelvlies opvangt. Pas wanneer ze worden doorgegeven aan onze hersenen, worden ze daar in informatie omgezet. Afhankelijk van de hoeveelheid energie van de trillingen – het geluid dus – die ons trommelvlies opvangt, nemen wij zacht of luid waar. Hoe meer energie een bepaalde toon heeft, des te luider lijkt hij voor ons. Om de geluidssterkte ook te kunnen meten, maken we gebruik van de maateenheid decibel – afgekort tot dB.
De laagst waarneembare geluidssterkte voor mensen – de zachtste toon dus, die een mens kan horen – bedraagt 0 decibel. Een geluidssterkte rond de 50 dB is voor ons aangenaam. Daarentegen ligt rond 100 dB de grens waarbij we ons niet meer prettig voelen en in de buurt van 120 dB is de pijngrens bereikt. Het is belangrijk te begrijpen dat 100 dB niet twee keer zo luid is als 50 dB. De waarneming van de geluidssterkte is weliswaar altijd subjectief en ook afhankelijk van het eigen gehoor, maar in principe kan men stellen dat een toename van 10 dB aangevoeld wordt als een verdubbeling van de waargenomen geluidssterkte. Daardoor is zal 60 dB aangevoeld worden als twee keer zo luid dan 50 dB.
In een omgeving met veel geluid is het dus belangrijk om het gehoor te beschermen, zodat de factor lawaai als oorzaak voor gehoorverlies tot een minimum beperkt kan worden. Door verschillende producten voor gehoorbescherming, bijv. oordopjes voor liefhebbers van muziek, worden alleen de storende, schadelijke frequenties weggefilterd.
Om te zorgen dat u ook morgen nog even goed kunt horen als vandaag biedt Lapperre de passende
gehoorbescherming voor iedere situatie.