Zorg voor een goede balans tussen ontspanning en afleiding

Veel tinnituspatiënten zijn geneigd om constant afleiding te zoeken. Op die manier hebben ze minder last van de typische klachten. Toch is te veel afleiding niet aangewezen. Door jezelf amper rust te gunnen overdag, raken je hersenen overprikkeld en uitgeput. Alhoewel je dan sneller in slaap valt, brengt het doorslaapproblemen met zich mee. Je zoekt beter een balans tussen afleiding en ontspanning. Denk bijvoorbeeld aan het opzetten van een rustig muziekje voor het slapengaan. Je wordt zo in slaap gewiegd zonder de hersenen te overprikkelen.
 

Creëer een slaaproutine

Als je de slaap moeilijk vat, is het verstandig om zo veel mogelijk routine te creëren rondom het slapen. Kies bijvoorbeeld een vast uur om naar bed te gaan en op te staan. Zo weet je lichaam op termijn automatisch wanneer het zich in slaap- of actiemodus mag begeven. Middagdutjes vermijd je beter. Hoe verleidelijk dat ook is, ze kunnen ervoor zorgen dat je ‘s avonds moeilijker in slaap valt. Wie zich overdag toch moe voelt, kan eventueel wel ontspanningsoefening doen.
 

Vermijd cafeïne en alcohol

Wie graag een kopje koffie of een glas wijn drinkt bij het avondeten moeten we teleurstellen. Dranken die cafeïne en/of alcohol bevatten, hebben een negatief effect op je nachtrust. Cafeïne werkt oppeppend waardoor je de slaap moeilijker vat. Alcohol zorgt er dan weer voor dat je minder diep slaapt. Inname van deze stoffen zullen je tinnitusklachten enkel in de hand werken. Probeer ze zeker ‘s avonds te vermijden.
 
 

Overweeg cognitieve gedragstherapie

Wie slecht slaapt door tinnitus, heeft de neiging om in een negatief gedachtenpatroon terecht te komen. Het tekort aan slaap zorgt ervoor dat je je hyperbewust bent van alles wat met slaap te maken heeft. Het gevolg is vaak dat de problemen toenemen. In dat geval biedt cognitieve gedragstherapie een oplossing. Bij deze therapievorm ligt de nadruk niet op het behandelen van de klacht, maar wel op hoe je omgaat met de klacht. Het veranderen van gedrags- en gedachtenpatronen kan ervoor zorgen dat je weer beter slaapt. 
 

Samen naar een beter gehoor

Heeft u last van oorsuizen? En bent u op zoek naar een oplossing die u echt vooruit helpt? Aarzel niet om vrijblijvend een afspraak te maken in één van onze hoorcentra. Onze audiologen helpen u graag verder.

Maak direct een afspraak