Lage tonen gehoorverlies

Bij ouderdomsslechthorendheid worden hoge tonen, zoals een deurbel of telefoon, niet gehoord. De ziekte van Ménière is de meest bekende aandoening waarbij het gehoorvermogen van lage tonen afneemt.

Wat is de ziekte van Ménière?

Bij de ziekte van Ménière ontstaat er een probleem in het slakkenhuis. Het slakkenhuis bestaat uit verschillende compartimenten en is gevuld met een vloeistof. Bij de ziekte van Ménière vindt er een ophoping plaats in het slakkenhuis, waardoor het membraan van een compartiment uiteindelijk scheurt.

Kenmerken

De ziekte wordt gekenmerkt door periodieke aanvallen, gevolgd door een klachtenvrije periode die kan variëren van een paar uur tot een paar jaar. Een aanval gaat gepaard met duizeligheid, overgeven, transpireren en een lage hartslag. 

Behandeling van de ziekte van Ménière

Een aanzienlijk deel van de patiënten heeft zelden een aanval. Iemand met Ménière moet echter wel zijn levensstijl aanpassen en stressvolle situaties vermijden. Een cursus kan de patiënt leren om te gaan met spanning en angst.

Kan een hoortoestel helpen?

Een hoortoestel verhelpt in veel gevallen het gehoorverlies en heeft waarschijnlijk ook een positief effect op het evenwichtsorgaan.

Laat een hoortest doen

Heeft u het idee dat u lage tonen steeds minder goed hoort en heeft u daarnaast last van duizeligheid? Maak dan een afspraak bij een Neus-Keel-Oor-arts, zodat deze de oorzaak hiervan kan nagaan. Indien een hoortoestel u een oplossing kan bieden, bent u van harte welkom in het Lapperre hoorcentrum bij u de buurt.