Gewone geluiden zorgen voor een onbehaaglijk gevoel.

Blaffende honden, lawaai van een stofzuiger, huilende kinderen, rinkelen van een telefoon of lachen kunnen bij iemand met hyperacusis een vervelend gevoel en zelfs pijn veroorzaken. Dit mag niet verward worden met misofonie.

Hyperacusis is overgevoeligheid voor dagelijkse geluiden. Misofonie heeft te maken met het niet verdragen van specifieke en gewoonlijk herhaalde geluiden, zoals het tikken van een klok, typen, een druppelende kraan en zelfs kauwen.

Gewone geluiden zorgen voor een onbehaaglijk gevoel.

Blaffende honden, lawaai van een stofzuiger, huilende kinderen, rinkelen van een telefoon of lachen kunnen bij iemand met hyperacusis een vervelend gevoel en zelfs pijn veroorzaken.

Dit mag niet verward worden met misofonie. Hyperacusis is overgevoeligheid voor dagelijkse geluiden. Misofonie heeft te maken met het niet verdragen van specifieke en gewoonlijk herhaalde geluiden, zoals het tikken van een klok, typen, een druppelende kraan en zelfs kauwen.

Oordopjes maken het probleem erger.

Stilte versterkt de geluiden nog meer. In plaats van de gevoeligheid dus te verlagen, kan het gebruik van oordopjes de intensiteit van de geluiden versterken, wat leidt tot een nog groter ongemak.

Bovendien zien we vaak dat de betreffende persoon zich isoleert om onaangename geluiden te vermijden. Dit zorgt er vaak voor dat de overgevoeligheid nog groter wordt.

Bij overgevoeligheid voor geluid hoort men niet beter.

Wie aan hyperacusis lijdt, heeft geen 'super gehoor' of hoort ook niet beter dan anderen. Het gehoor van de betreffende persoon kan normaal zijn. Wat afwijkt van de norm, is de onverdraagzaamheid ten opzichte van geluiden.

Gewoonlijk verdragen mensen tot maximaal 90 decibel zonder zich geïrriteerd te voelen – zoals bvb een haardroger of een mixer. Bij overgevoeligheid voor geluid start de irritatie al bij een lager geluidsniveau. Een gesprek bij gewone sterkte heeft bijvoorbeeld ongeveer 60 decibel en kan overgevoelige personen al storen.

Hyperacusis en tinnitus

Tinnitus is een soort geluidsillusie, waarbij de betreffende persoon de indruk heeft dat hij of zij continu een fluittoon hoort. Verschillende factoren kunnen het ontstaan van dit inwendige geluid veroorzaken, waaronder hele luide geluiden, ouder worden, diabetes, oorontstekingen en een trauma van het gehoor.

Hyperacusis is een van de complicaties van tinnitus. Het continue geluid kan een bovenmatige onverdraagzaamheid veroorzaken en zo leiden tot een steeds gevoeliger gehoor.

Geluidstherapie als behandeling

Er bestaan geen medicijnen of operatieve ingrepen die hyperacusis kunnen genezen. Niettemin bestaan er therapeutische middelen die erop gericht zijn om het onbehagen weg te nemen en de levenskwaliteit van de betreffende personen te verhogen. Geluidstherapie tijdens het slapen is één van deze behandelingen.

Onze hersenen rusten nooit. Daardoor kan u tijdens uw nachtrust een therapie tegen de overgevoeligheid ondergaan aan de hand van zachte geluiden.

De persoon krijgt tijdens het slapen een zacht, aangenaam geluid te horen, zonder hoofdtelefoon. Tijdens de slaap leren de hersenen dat geluiden van deze intensiteit geen bedreiging zijn. De geluidssterkte moet langzaam worden verhoogd, totdat deze niet meer storend is.

Hyperacusis is kort gezegd een overgevoeligheid voor geluid. Mochten u zich hierin herkennen neem dan contact met ons op en wij helpen u graag verder.