Hoe u oorinfecties bij baby's en peuters kunt identificeren, behandelen en voorkomen.

Oorinfecties vallen onder de belangrijkste redenen waarom kinderen naar een arts gaan.

Ze komen heel vaak voor. In sommige landen worden zelfs vier van de vijf kinderen getroffen en sommige kinderen kunnen last hebben van verscheidene oorinfecties in de periode van een jaar. Ze volgen vaak op een verkoudheid, de griep of een sinusinfectie.

Het goede nieuws is dat oorinfecties niet besmettelijk zijn en over het algemeen niet ernstig. De meeste infecties genezen zelf binnen een paar dagen en eenvoudige zonder recept verkrijgbare pijnstillers kunnen de symptomen in de tussentijd verlichten.

De grootste uitdaging om hiermee om te gaan, is dat jonge kinderen over het algemeen niet de woorden kunnen uiten om te beschrijven wat ze voelen. In bepaalde situaties kunnen daardoor complicaties ontstaan.

Hieronder vindt u een gids voor oorinfecties bij peuters en baby's, met algemeen gestelde vragen, oorinfectiebehandelingen, evenals huismiddelen, risico's, preventie en nog veel meer.

Oorzaken van oorinfecties

Er bestaan verschillende soorten oorinfecties. Middenoorinfecties (ook bekend als otitis media) worden veroorzaakt door virussen en bacteriën. Vele infecties verspreiden zich naar het oor vanaf de acherkant van de keel, volgend op een verkoudheid, de griep of andere ademhalingsziekten.

Deze infecties kunnen ertoe leiden dat de buis van Eustachius begint op te zwellen en dichtgeknepen wordt. Deze buis zorgt ervoor dat het binnenoor frisse lucht krijgt (onder andere functies), dus wanneer deze nauwer wordt of sluit, wordt de vloeistof ingesloten. Deze holtes met zware vloeistoffen kunnen gemakkelijk geïnfecteerd worden. Vloeistof kan zich als etter achter het trommelvlies opbouwen. Dit drukt dan tegen het trommelvlies, irriteert het en zorgt ervoor dat het uitpuilt en rood wordt.
Kinderen jonger dan drie zijn vatbaarder voor oorinfecties omdat hun immuunsysteem nog steeds relatief onontwikkeld is. Hun buis van Eustachius is ook veel korter en kan daarom gemakkelijker dichtgeknepen worden.

Sommige kinderen kunnen last hebben van verschillende oorinfecties in een jaar en in sommige gevallen kan er vloeistof achter het trommelvlies blijven zitten nadat de infectie genezen is.

Buitenoorinfecties (otitis externa) zijn gewoonlijk het gevolg van fysieke schade aan het oor, vaak vanwege teveel water of iets dat in het oor werd gestopt.

Oorinfectiesymptomen en oorpijn

Een grote uitdaging bij oorinfecties bij baby's en peuters, is het feit dat de kinderen niet kunnen praten. Dit zorgt voor een grotere druk op de volwassenen om hen heen. Middenoorinfectiesymptomen waar u naar moet kijken zijn onder meer:
  • oorpijn
  • moeite met slapen 
  • vermoeidheid en gebrek aan energie
  • rusteloosheid, prikkelbaarheid en boosheid
  • pijn bij zuigen en kauwen
  • het oor aanraken of eraan trekken
  • druk en volheid in het oor
  • een oor dat te pijnlijk is om aan te raken
  • koorts
  • slecht evenwicht
  • moeite om te horen of om te reageren op geluiden
  • verlies van eetlust
  • vloeistofverlies van het oor
Deze symptomen beginnen vaak snel. Soms kunnen koorts en boosheid de enige tekens zijn. Hoesten, loopneus en keelpijn kunnen ook een voorbode van een oorinfectie zijn.

Huismiddelen voor oorinfecties

Er zijn een paar eenvoudige dingen die u kunt doen voor kinderen met oorinfecties. Zonder recept verkrijgbare pijnstillers zijn een uitstekende manier om te beginnen omdat deze oorpijn, pijn en koorts verminderen. Een warme opgevouwen doek, washandje of kompres dat over het oor gedurende 10-15 minuten geplaatst wordt, kan ook helpen. 

Ook is het belangrijk dat kinderen veel drinken. Slikken kan vaak helpen om de buis van Eustachius te openen en de vloeistoffen af te voeren naar de keel. Het hoofd omhoog houden kan de afvoer ook vergroten.
Als er vloeistofverlies is van het oor, zorg er dan voor dat u het afveegt. Maar stop niets in de gehoorgang, zoals wattenstaafjes of tissues. U moet ook het oor vrij houden van dingen zoals zeep en water en shampoo. Vermijd zwemmen en geheel onderdompelen in het bad.

Geef het kind geen antihistaminica of neussprays, deze hebben geen enkel effect op de oorpijn of de infectie.

De beste kuur is nogmaals om de symptomen van uw kind eenvoudigweg te behandelen met pijnstillers gedurende 48-72 uur.

Wanneer is het nodig om een arts te raadplegen?

De meeste oorinfecties bij peuters en baby's verdwijnen binnen een paar dagen. Als de symptomen dan nog steeds niet verbeterd zijn, of slechter zijn geworden, moet u onmiddellijk een arts raadplegen.

Sommige oorinfecties duren maximaal een week en sommige kinderen worden vaker getroffen door terugkerende oorinfecties.

Andere symptomen die ertoe kunnen leiden om contact met uw arts op te nemen, zijn onder meer: 
  • kinderen die jonger dan zes maanden oud zijn
  • een verandering in het gehoor of gehoorverlies
  • een erg hoge temperatuur
  • koorts die langer aanhoudt dan 48 uur
  • terugkerend overgeven
  • roodheid of zwelling achter het oor
  • huiduitslag
  • vloeistofverlies van het oor
Doktor vizsgálja egy kislány fülét

Diagnose en behandeling

Uw oorspecialist begint met het vragen stellen over de algemene gezondheid van het kind. U moet voorbereid zijn om een serie verwante vragen te beantwoorden, zoals: Hoe oud is uw kind? Welke symptomen ervaart het kind? Heeft het moeite om te slapen? Heeft het kind een verkoudheid? Heeft het kind eerder oorinfecties gehad? Hoelang duurde de infecties? Hoe ernstig waren ze? Heeft het kind enige verhoogde risicofactoren? (Zie hieronder). Heeft het kind andere belangrijke ziekten gehad? 

Dit wordt gevolgd door een onderzoek van het middenoor en trommelvlies met een otoscoop. Dit instrument heeft een vergrootglas en een zaklamp. Veel van deze instrumenten blazen pufjes lucht in het oor wat helpt om de verstopping en vloeistof achter het trommelvlies te controleren. 

Een tympanometer kan ook worden gebruikt: dit is eigenlijk een luidspreker en een microfoon die in een klein buisje zijn gestopt. Wanneer dit in het oor wordt gestoken, worden de interne luchtdruk en de flexibiliteit van het trommelvlies getest.
Het is belangrijk om te begrijpen dat veel medische deskundigen het voorschrijven van antibiotica vermijden. De meeste oorinfecties verdwijnen zelf en antibiotica kunnen bijwerkingen hebben (zoals allergische reacties en overgeven). Overmatig gebruik kan ook leiden tot meer immune bacteriën.

Antibiotica kunnen voorgeschreven worden als de symptomen na drie dagen niet verbeterd zijn, als het kind jonger is dan twee jaar oud (om verdere verspreiding te voorkomen), als beide oren geïnfecteerd zijn of als het trommelvlies beschadigd is. 

Als dat het geval is, gebruik dan de voorgeschreven medicatie gedurende de gehele aanbevolen periode (normaal gesproken 5-10 dagen) zelfs als de symptomen verbeteren. Te vroeg eindigen kan ervoor zorgen dat de infecties terugkeren.

Kinderen jonger dan drie maanden hebben mogelijk een beoordeling nodig van een specialist.

Is het mogelijk om oorinfecties bij kinderen te voorkomen?

Oorinfecties komen vaak voor en zijn bijna onmogelijk te voorkomen omdat ze gekoppeld zijn dingen zoals verkoudheid of de griep. Hieronder staan sommige factoren vermeld die het risico van een kind op oorinfecties vergroten.

Passief roken — De effecten van roken op de cardiovasculaire systemen zijn ruimschoots bewezen. Kinderen die blootgesteld worden aan passief roken, lopen groter risico op schade aan hun longen, keel, sinussen en oren.

Allergieën — Overmatig slijm dat geproduceerd wordt door allergische reacties, vindt gewoonlijk zijn weg in de buis van Eustachius.

Verkoudheid en griep — Alles wat algemene infecties vergroot, vergroot ook de oorinfecties bij peuters en kinderen. Dit houdt onder meer winter- en koude seizoenen in (wat mensen binnenhoudt) en extensief contact met andere kinderen (peuterspeelzalen, speelgroepen en dagverblijven). 

Regelmatige inentingen en griepprikken zijn belangrijk, en regelmatig uw handen en de handen van uw kind wassen is een uitstekende voorzorgsmaatregel. Het is ook belangrijk om het belang van handen wassen aan kinderen te leren.

Flesvoeding — Moedermelk heeft veel antilichamen die infecties voorkomen en tegengaan. Baby's die vroeg in hun leven last hebben van oorinfecties, zijn mogelijk later vatbaarder.

Wanneer een kind bovendien een flesje gebruikt, in het bijzonder terwijl het op zijn rug ligt, dan kan melk in de buis van Eustachius lopen en deze irriteren en ontsteken. Hoe vaker kinderen rechtop drinken, hoe eerder ze een gewone beker gebruiken, hoe beter. Laat een baby nooit met een flesje slapen.

Wie loopt een hoger risico op oorinfecties?

Zoals eerder opgemerkt komen oorinfecties bij baby's en peuters — kinderen in de leeftijd van zes maanden tot drie jaar oud – het meeste voor. Kinderen onder de leeftijd van vijf jaar worden over het algemeen het meest getroffen omdat hun buis van Eustachius korter is en gemakkelijker dichtgeknepen en verstopt kan worden.

Een aantal genetische aandoeningen kunnen ook met oorinfecties in verband worden gebracht, met inbegrip van kinderen met immuunsysteemaandoeningen, kinderen die geboren worden met een hazenlip of gespleten gehemelte en kinderen met een downsyndroom. Hispanische en autochtone Amerikaanse kinderen hebben ook meer oorinfecties dan andere groepen, alhoewel onduidelijk is waarom.

Het risico van oorinfecties

Middenoorinfecties creëren een enorme spanning binnen het hoofd. In sommige gevallen kan het trommelvlies geperforeerd raken of zelfs scheuren. Wanneer dit gebeurt, kan een kind zich misselijk of duizelig voelen en kunnen etter en andere vloeistoffen uit het oor van het kind lekken. Dit lijkt erger te zijn dat het werkelijk is. Het kind voelt zich over het algemeen beter omdat de druk en de pijn verminderd worden. De meeste geperforeerde trommelvliezen genezen binnen een paar weken.
Er bestaat echter een risico op een infectie op de lange termijn als dat niet het geval is. In sommige zeldzame gevallen kunnen deze infecties zich uitspreiden van het oor naar nabijgelegen weefsel. Mastoiditis is een aandoening die plaatsvindt wanneer het bot achter het oor geïnfecteerd raakt. Het veroorzaakt pijnlijke, rode, zachte, opgezwollen knobbels achter het oor. De behandeling kan bestaan uit intraveneuze antibiotica of een operatie om de geïnfecteerde cellen te verwijderen.

Zijn oorinfecties besmettelijk? Waarom komen ze terug?

Oorinfecties zijn niet besmettelijk, maar ze worden vaak veroorzaakt door aandoeningen, zoals verkoudheid en de griep, die wel besmettelijk zijn.

Desondanks hebben sommige kinderen er meer last van dan andere. Sommige kinderen kunnen zelfs vijf tot zes middenoorinfecties in een jaar hebben. 

Eén medische oplossing is een klein ventilatiebuisje dat ingebracht wordt door het trommelvlies in het middenoor. Dit buisje verbetert de luchtstroom, voorkomt de ophoping van vloeistof en brengt de druk aan beide kanten van het trommelvlies in evenwicht. Het buisje is ontworpen om gedurende zes tot negen maanden op zijn plaats te blijven voordat het naar buiten valt. 
De operatie staat ook wel bekend als myringotomie, en de meeste kinderen kunnen dezelfde dag terug naar huis. Het trommelvlies geneest zelf in een paar dagen.

Als de oorinfecties nog steeds niet stoppen, kunnen de artsen aanbevelen om de amandelen te verwijderen om toekomstige infecties te voorkomen.