Hoe ontstaan rode oren?

De verkleuring in uw oren heeft te maken met uw lichaamstemperatuur. Die temperatuur wordt geregeld door uw bloedvaten, die kunnen krimpen of uitzetten.

Verwijden bloedvaten

Als uw bloedvaten uitzetten, probeert uw lichaam warmte te verliezen. Dat is bijvoorbeeld het geval na het sporten: u hebt het warm en uw lichaam wil deze warmte kwijtraken. De bloedvaten zetten uit en komen zo dichter bij de oppervlakte van uw huid te liggen. Vandaar dat uw huid dan roder oogt.

Krimpen bloedvaten

Aan de andere kant versmallen uw bloedvaten als u het koud hebt. Op deze manier behoudt uw lichaam zijn warmte. Dit heeft ook gevolgen voor de kleur van uw huid: de huid wordt witter of bleker. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij uw vingers, neus of oren in de winter.

Zijn rode oren schadelijk?

Het is absoluut niet schadelijk als uw lichaam warmte probeert kwijt te raken en u daarom rode oren krijgt. Sommige mensen denken dat het komt door migraine of een andere ziekte of syndroom. Dit is niet het geval. Wanneer uw lichaam op temperatuur is, zal uw normale huidskleur gewoon terugkeren.

Maakt u zich geen zorgen als u rode oren krijgt, dit trekt vanzelf weer weg. Gaat het u te langzaam? Uw lichaam heeft het op dat moment erg warm, dus zorg voor verkoeling en de rode kleur zal langzaam wegtrekken.