Wat is een loopoor precies?

Een loopoor komt meestal voor bij kinderen, maar ook volwassenen kunnen er last van krijgen. Bij een loopoor komt er vocht uit het oor lopen, maar er zijn meer symptomen. Het is mogelijk dat u tijdelijk minder goed hoort. Ook kan een loopoor gepaard gaan met oorpijn of jeuk.

Oorzaken van een loopoor

Hoe ontstaat een loopoor? In de meeste gevallen wordt een loopoor veroorzaakt door een middenoorontsteking. Door een ontsteking in het middelste deel van het oor ontstaat er een drukverhoging, die tot een vochtophoping leidt. Bij een middenoorontsteking wordt het loopoor voorafgegaan aan hevige oorpijn.

Ook een gehoorgangontsteking kan leiden tot een loopoor. Bij een geïrriteerde gehoorgang kan er een ontsteking ontstaan, die een loopoor tot gevolg heeft. Andere oorzaken zijn een chronische neus- of keelontsteking of hoofdletsel. Bij hoofdletsel kan er een scheur in je trommelvlies of in de hersenvliezen ontstaan.

Behandelingen

Meestal gaat een loopoor uit zichzelf over. Heeft u er langer dan twee weken last van, dan kunnen oordruppels of antibiotica helpen. Bij hoofdletsel moet er vooral rust worden genomen.

Voorkomen is beter dan genezen

Het voorkomen van een loopoor is natuurlijk beter dan het oplossen van het probleem. De belangrijkste tip tegen een loopoor is: pas op met het schoonmaken van de oren. Kijk bijvoorbeeld uit met het gebruik van wattenstaafjes. Reinigt u uw oren met wattenstaafjes? Ga dan niet te diep de gehoorgang in om ontstekingen te voorkomen. De gehoorgang reinigt zich vanzelf, dus haal alleen het zichtbare oorsmeer weg.