Waarom slapen met oordopjes?

Oordoppen zijn een makkelijke en effectieve oplossing voor mensen die niet kunnen slapen door omgevingslawaai. Ze dempen storende geluiden zonder druk uit te oefenen in of op het oor. Zo geniet je weer van een optimale nachtrust. Lapperre biedt zowel universele oordoppen als op maat gemaakte oordoppen met filter aan. Weet je niet welke soort het beste bij je past? Maak gerust een afspraak bij een audioloog in je buurt. Met plezier geven onze specialisten advies over de verschillende gehoorbeschermers.

Is het schadelijk om te slapen met oordoppen?

Oordopjes zijn niet schadelijk voor het gehoor. Ze komen niet verder dan het buitenste deel van de gehoorgang, waardoor ze geen schade kunnen aanbrengen in het inwendige oor. Je kunt oordoppen dus zonder problemen iedere nacht dragen. Wel is het belangrijk op je oordoppen goed te onderhouden. Oorsmeer stapelt zich namelijk gemakkelijk op in zo’n oordop, waardoor een infectie kan ontstaan. Je vermijdt dit door ze elke dag schoon te maken met lauw water en zeep. Op die manier blijven ze proper én gaan ze langer mee.

3 tips om nog langer te genieten van je oordoppen

Gebruik bij voorkeur op maat gemaakte oordoppen

Universele oordoppen mogen dan wel handig zijn, op maat gemaakte oordoppen zullen altijd dat tikkeltje beter zijn voor jouw oren. Iedere gehoorgang heeft immers een andere vorm. Daarnaast hebben op maat gemaakte oordoppen speciale filters die ervoor zorgen dat sommige geluiden wél nog hoorbaar zijn. Het geluid van je wekker of een huilende baby bijvoorbeeld.

Maak je oordoppen regelmatig schoon

Zoals hierboven al vermeld, is het belangrijk om je oordoppen regelmatig schoon te maken. Zeker bij oordoppen met filter is het aangewezen om deze dagelijks te reinigen met water en zeep. Op die manier voorkom je infecties en blijven je oordoppen langer intact

Breng de oordoppen op correcte wijze in

Om optimaal te kunnen genieten van je oordoppen is het belangrijk ze op de juiste manier in te brengen. Indien je de oordoppen verkeerd in het oor plaatst, kan er schade ontstaan aan de dop zelf. Daarnaast zijn de oordoppen zo niet in staat hun werk correct te doen. Laat je daarom ook hierover adviseren door een van onze audiologen.