Maa-Vri: 8u-18u Zat: 9u-13u 0800 10 888

De officiële naam voor overgevoeligheid voor geluid is hyperacusis. Een Grieks woord dat letterlijk ‘te veel horen’ betekent. Uw hersenen verwerken normale geluiden helemaal verkeerd. U hoort té goed. Het lijkt alsof er een volumeknop in uw oren zit die continu helemaal opengedraaid is. Daardoor kunt u gewone geluiden zoals tikken op een toetsenbord, stromend water uit de kraan of spelende kinderen niet meer verdragen. Uw oren doen pijn. Hier leest u meer over wat hyperacusis is en wat eraan te doen valt.

Wat is hyperacusis?

Hyperacusis is Grieks en betekent letterlijk ‘te veel horen’. Bij hyperacusis bent u overgevoelig voor normale geluiden. U hoort té goed. Het lijkt alsof de volumeknop van die geluiden continu op de hoogste stand staat.

Iedereen beschikt over een geluidstolerantiegrens. Boven deze grens wordt geluid als pijnlijk of onaangenaam ervaren. Bij mensen met hyperacusis is deze grens verlaagd. Gewone geluiden zoals de wc doortrekken, rinkelend bestek en lawaai van spelende kinderen kunt u niet meer verdragen, zelfs in die mate dat uw oren pijn doen.

Hyperacusis verschilt van persoon tot persoon: sommige mensen hebben enkel last van bepaalde volumes en toonhoogten, terwijl anderen vrijwel ieder geluid storend vinden. De overgevoeligheid voor geluiden gaat vaak samen met vermoeidheid en stress.

Hyperacusis hangt ook samen met tinnitus en slechthorendheid. Alle drie zijn ze verbonden met lawaai. Bij tinnitus hoort u lawaai terwijl er geen geluid is. Bij hyperacusis versterken uw hersenen gewone geluiden tot lawaai. En slechthorendheid is een gevolg van lawaai. Hyperacusis en tinnitus gaan bijna altijd samen. Vaak komt daar ook gehoorverlies bij. Omdat u lawaai hoort waar er geen is, kunnen uw oren beginnen te piepen en kunt u slechthorend worden.
 
Hyperacusis wordt gemeten met de uncomfortable loudness test. Die hyperacusis-test bekijkt bij welke frequenties geluiden onaangenaam voor u worden. Zodra uw gevoeligheid boven de normale grens ligt, hebt u hyperacusis. U komt meteen ook te weten hoe ernstig de hyperacusis is.

Hoe krijg ik hyperacusis?

De oorzaak van hyperacusis? Die is vaak moeilijk tot helemaal niet te achterhalen. Hyperacusis is geen ziekte, maar een symptoom. De overgevoeligheid voor geluid kan ontstaan door aandoeningen (ziekte van Lyme, tinnitus, chronische oorpijn, ziekte van Ménière), door akoestisch trauma of door medicijngebruik. De overgevoeligheid ontstaat door een verandering in het auditieve systeem. De geluidssignalen worden door het gehoor versterkt, waardoor ze als onaangenaam worden ervaren. Hyperacusis kan plotseling of geleidelijk ontstaan.

De oorzaken die het meeste voorkomen:
  • Gehoorverlies
  • Hoofdletsels
  • Geluidstrauma’s
  • Oorontstekingen
  • Auto-immuunziektes
  • Stress

Hyperacusis is bijna nooit erfelijk. Meestal is de overgevoeligheid voor geluid het gevolg van de oorzaken hierboven.

Gevolgen van hyperacusis

Omdat u gewone geluiden als pijnlijk en ondraaglijk ervaart, hebt u het moeilijk om alledaagse dingen te doen: telefoneren, tv-kijken, stofzuigen, boodschappen doen… Enkele van de symptomen: u bedekt uw oren veel, vlucht weg van geluid, ontwijkt openbare ruimtes, zet uw sociale leven stil, zoekt redenen om niet meer te gaan werken… U doet het allemaal om uw gehoor te beschermen.

Omdat het een onzichtbaar probleem is, vindt u vaak geen begrip en steun bij anderen. Chronische vermoeidheid, stress en een depressie of andere psychische problemen zijn dan niet ver weg meer.

Behandeling van hyperacusis: hoortoestellen en oordoppen

Hyperacusis kunt u niet genezen. Het is een symptoom en kan hierdoor samen met de aandoening verdwijnen. Dit is bijvoorbeeld vaak het geval bij chronische oorpijn. Medisch is er nog niets te doen aan deze overgevoeligheid voor geluid. Gehoorbescherming zoals oordopjes helpt om de harde en pijnlijke geluiden te filteren en af te zwakken. Met een hoorapparaat kunt u de geluiden waarvoor u overgevoelig bent dempen tot een niveau dat uw hersenen aankunnen.
 

Raar maar waar: de stilte opzoeken is niet altijd een optie. Voor de ene wel, maar voor de andere is het een echte nachtmerrie. Want zonder omgevingsgeluid klinken andere geluiden nog veel luider. Net zoals u ’s nachts ook meer hoort doordat het stil is. Uw omgeving opvullen met geluid is dan een oplossing. Een rustgevend muziekje of geluid verlaagt het contrast met het storende geluid.

Samen naar een beter gehoor

Herkent u de symptomen van hyperacusis? Hebt u vragen over een mogelijke behandeling? Of wilt u weten of u hyperacusis hebt en een hyperacusis-test afleggen? Kom langs in een van onze hoorcentra.

Maak direct een afspraak

Andere thema's

Wat is tinnitus?
Tinnitus: oorzaken & symptomen
Een hoorcentrum vinden