Wat is een evenwichtsstoornis?

Een evenwichtsstoornis heeft vele oorzaken en kan op diverse manieren ontstaan. Evenwicht en balans worden grotendeels bepaald door uw evenwichtsorgaan. Dit evenwichtsorgaan, ook wel het labyrinth genoemd, bevindt zich in het binnenoor.

Het orgaan neemt versnellingen en rotaties waar en stuurt deze informatie door naar de hersenen. De hersenen verwerken deze informatie samen met de informatie van andere zintuigen en spieren. Komt de informatie niet overeen, dan is het moeilijk om de juiste positie van het lichaam te bepalen. Dit kan leiden tot duizeligheid.

Wat zijn symptomen van een evenwichtsstoornis?

Een evenwichtsstoornis is te herkennen aan verschillende symptomen, zoals:

  • Duizeligheid
  • Lichtheid in het hoofd
  • Zwart voor de ogen
  • Flauwvallen
  • Paniekerig gevoel


De invloed van gehoorverlies

Gehoorverlies veroorzaakt geen evenwichtsstoornissen, maar problemen in het binnenoor kunnen wel degelijk een oorzaak zijn. Zo kan een ooronsteking of een ontsteking van het labyrinth leiden tot gehoorverlies én een evenwichtsstoornis. Gehoorverlies en evenwichtsproblemen kunnen hierdoor tegelijkertijd optreden.

Andere oorzaken van een evenwichtsstoornis zijn problemen met de bloedcirculatie in het binnenoor, een hoofdtrauma of een tumor. Maar ook medicijnen of een lage bloeddruk kunnen leiden tot evenwichtsstoornissen (en gehoorverlies).

Gehoorverlies en evenwichtsproblemen behandelen

Het is belangrijk om de juiste oorzaak van de evenwichtsproblemen te bepalen. Hiervoor is een bezoek aan een NKO-arts noodzakelijk. Hebt u last van gehoorverlies? Laat dan vrijblijvend een hoortest uitvoeren bij een Lapperre hoorcentrum.