Als je een frisse neus haalt tijdens een verkwikkende herfstwandeling, valt de stress zo van je af. De heilzame boslucht of de dopamine die vrijkomt bij het bewegen zouden een verklaring kunnen zijn. Al merkten Britse onderzoekers dat vooral de natuurgeluiden zelf kalmerend werken. 
frisse neaus in bos

Meer natuurgeluiden = minder stress

Uit dit Britse onderzoek bleek dat natuurgeluiden effect hebben op je hartslag en ze je  hersenen kunnen veranderen in de positieve zin. Ze beïnvloeden namelijk welke hormonen je zenuwstelsel opwekt. De stresshormonen cortisol en adrenaline worden afgeremd als we in rustmodus gaan. Een paar minuten in de natuur kan al wonderen doen.  Minder stress en regelmatig bewegen is bovendien bevorderlijk  voor de kwaliteit van je gehoor.   

“Natuurgeluiden schakelen stress uit”  

Audicien Kaya Bruwaert van Lapperre Groot-Bijgaarden:  “Bevind je je in een stressvolle situatie? Dan willen we vechten of vluchten. We maken ook stresshormonen aan, die ons ’s nachts soms uit onze slaap houden. Natuurgeluiden kunnen ons dan helpen ontspannen. Ze helpen om makkelijker en beter in slaap te geraken. En dat heeft ook een effect op hoe we ons overdag voelen. Als we taken moeten uitvoeren, gaan we beter presteren. Kortom, natuurgeluiden zorgen voor rust in ons hoofd.”  

Merk je dat al die prachtige herfstgeluiden aan jou voorbijgaan? Dan zou het kunnen dat je minder goed hoort. Kom het in drie minuten te weten met onze  online hoortest.

Ga naar de gratis hoortest

Weinig tijd? Opgenomen geluiden hebben hetzelfde effect

Nummer één onder de natuurgeluiden is water: golven in de branding, regendruppels, bruisende watervallen of een stromend riviertje. Maar ook tjirpende krekels, het fluiten van de wind en ruisende bladeren maken ons rustig. Vooral herfstgeluiden doen het goed. Dit zijn de toppers:  

  • Bosgeluiden: knappende takjes, een krakend bladerdek en een zacht kabbelend beekje. Kortom: alles wat je aan een herfstwandeling doet denken.  
  • Hoog in de bomen: het geluid van de wind die door de boomkruinen waait en de roep van een occasionele vogel nemen ons ontspannen mee de bossen in.   
  • Regen en wind: regen die tegen het raam klettert, de huilende wind onder de pannen of een storm die in de verte woedt: als we veilig en gezellig binnen zitten, vinden we dat best relaxerend. 
Weinig tijd? Opgenomen geluiden hebben hetzelfde effect

Twijfel je of je alles nog wel even goed hoort?

Onze online hoortest neemt maar drie minuten in beslag en geeft jou een eerste indicatie.   

Ga naar de gratis hoortest