Een verplaatsing met openbaar vervoer kan soms wat lastig zijn als je gehoorverlies hebt. Er komen veel dingen bij kijken waar je zelf geen controle over hebt – iets waar we het sowieso vaak moeilijk mee hebben. Dat geldt zeker als een van je zintuigen het minder goed doet. Denk maar aan een stadsbezoek of fietsen met gehoorverlies.  Een goede voorbereiding zorgt er alvast voordat je met een gerust hart kan vertrekken. En met de volgende tips wordt het al helemaal een eitje!  

Tip 1 : Plan vooraf je route

Vertrek goed voorbereid. Bekijk op voorhand de route én de alternatieven mocht er een bus, tram of trein uitvallen of vertraging hebben. Koop je ticket vooraf online of in een automaat, zo kan je de details steeds nakijken

Plan vooraf je route

Tip 2: Download de apps van het openbaar vervoer

Download de apps van het openbaar vervoer
In België hebben busmaatschappijen De Lijn, TEC en STIB-MIVB, evenals de treinen van de NMBS, een app die je kan downloaden op je telefoon. Zo heb je altijd alle info op zak. Die apps zijn niet alleen handig bij vertragingen en wijzigingen op het traject, maar ook om online tickets te kopen of je reisweg op voorhand uit te stippelen

Tip 3: Kom te vroeg

Vertrek op tijd, want haast geeft stress. Ga daarom iets vroeger naar het station of de halte, zeker als je afwijkt van je vertrouwde route. Zorg dat je ruim de tijd hebt om het juiste perron te vinden of je ervan te vergewissen dat je aan de correcte bushalte staat.

Kom te vroeg

Tip 4: Hou een oogje op de schermen

Aankondigingen in lawaaierige stations, een slechte akoestiek of een storing op het omroepsysteem: zelfs passagiers met een perfect gehoor verstaan soms maar een fractie van wat er uit de luidsprekers schalt. Ook achtergrondgeluiden storen enorm, zeker als je minder goed hoort. Grijp daarom terug naar die handige affichering van de uurregeling en de schermen met realtime-info. Ook via de apps van de vervoersbedrijven blijf je op de hoogte van alle recente info. (Zie tip 2.)

Waarom is achtergrondgeluid zo storend voor mensen met gehoorverlies?

Audicien Kim van Lapperre Sint-Katelijne-Waver:

“Oren kunnen last hebben met het filteren van omgevingsgeluiden. Dit is vaak het eerste symptoom van gehoorverlies. Geluid gaat via je oren naar de hersenen die de informatie decoderen zodat je het geluid begrijpt. Een van de taken is daarbij het filteren van overbodige informatie, zoals achtergrondgeluid. Ofwel: je hersenen onderdrukken geluiden op de achtergrond, zodat je je beter kunt concentreren op spraak. Bij mensen met gehoorverlies gebeurt dit niet optimaal, waardoor ze sommige zaken niet goed meer verstaan.” 

Tip 5: Communiceer met buschauffeur of conducteur

Download de apps van het openbaar vervoer

Gehoorverlies kan je natuurlijk niet aflezen op iemands gezicht, maar als je mensen op de hoogte houdt, hebben ze er alle begrip voor. Informeer de buschauffeur of conducteur zodat ze je kunnen verwittigen wanneer je bijna je bestemming hebt bereikt of als er belangrijke aankondigingen zijn. Zet je vooraan in de bus zodat de chauffeur je niet vergeet.  

Tip 6: Kies het gepaste hoortoestel

Zeker op het openbaar vervoer, bij de haltes of in de stations is een hoortoestel dat achtergrondlawaai weg filtert een goede hulp. Een digitaal hoorapparaat is dan de beste keuze. Anders dan bij analoge toestellen worden alleen de belangrijkste geluidssignalen versterkt en doorgestuurd, overbodig rumoer wordt gedempt. 

Iedereen is anders. Zo kunnen zowel de oorzaak als de mate van het gehoorverlies verschillen, net zoals hoe je het persoonlijk ervaart.

Denk jij dat je minder goed hoort?
Check het alvast hier en laat je gehoor vervolgens testen door een Lapperre-audicien.