Inhoud

Voordelen van regelmatig fietsen

Een tochtje op je (e)bike is een geweldige manier om uit te waaien. Je geniet van de omgeving terwijl je calorieën verbrandt en je spieren traint. Wie fit is, beperkt het risico op hart- en vaatziekten, diabetes en obesitas. Geen wonder dat het WHO 30 minuten lichaamsbeweging per dag aanbeveelt. ’s Zomers is het bovendien echt geen straf om ook je doordeweekse verplaatsingen per fiets te doen. Je bespaart op benzine, fileleed en parkeerproblemen terwijl je ontspant. Win-win! 

Goed uitgerust op pad

Cruciaal voor de veiligheid, ook als je nog prima hoort, is je zichtbaarheid. Het verkeersreglement legt fietsers slechts een beperkt aantal verplichtingen op. Een fietshelm is bijvoorbeeld nog niet verplicht maar als je er eentje draagt, vermindert de kans op een hersenletsel bij een ongeval met 85%. Kies ook voor een fiets waarop je je veilig voelt. Speelt ook je evenwicht je parten, denk dan bijvoorbeeld aan een drie- of vierwieler, een tandem of duofiets. Daarnaast is fluorescerende kleding geen slecht idee. Alles voor de zichtbaarheid! Laat andere weggebruikers zeker weten dat je slechthorend bent, zo kunnen ook zij mogelijk risico goed inschatten. Er zijn bordjes, stickers en hesjes verkrijgbaar met het internationale symbool voor beperkt gehoor (ook handig in het buitenland dus), vraag ernaar in je Lapperre-hoorcentrum.  

Veilig fietsen met gehoorverlies

Wie minder goed hoort, is nog meer aangewezen op het zicht. Compenseer je gehoorverlies zoveel mogelijk door extra informatie via je ogen. Hou je bril schoon, neem extra lenzen mee en denk aan een zonnebril. Omdat je het niet goed kan horen, moet je ook kunnen zien wat er achter je gebeurt. Spiegels zijn dan ook geen overbodige luxe op je tweewieler. Gun jezelf daarnaast de tijd en ruimte om veilig te fietsen. Sluit bijvoorbeeld bij stoplichten achteraan aan zodat je overzicht hebt op de situatie en op je eigen tempo kan vertrekken. Om vertrouwd te raken met fietsen als je minder goed hoort kan je ook lessen nemen. Je leert waarop je moet letten en hoe je moet fietsen bij druk verkeer. 

Wetgeving over fietsen met gehoorverlies

Goed nieuws: net zoals bij autorijden, zijn er geen wettelijke beperkingen voor fietsen met gehoorverlies. Je mag – in België - immers ook muziek luisteren met oortjes of een koptelefoon terwijl je fietst. Dat neemt echter niet weg dat de kans op een ongeval verhoogt wanneer je het verkeer rond je niet hoort. Zeker nu: trams maken veel minder lawaai dan vroeger, elektrische auto's, fietsen en steps hoor je zelfs zonder hoofdtelefoon en met 100% gehoor niet meer aankomen. Het blijft dus opletten geblazen. 

De grootse uitdaging bij fietsen met gehoorverlies

Weer en wind blijven de grootste uitdaging voor elke fietser. En als slechthorende is de wind nog minder je vriend. Windruis neemt toe naarmate je sneller gaat, van 85 decibel bij 24 kilometer per uur (normale fietssnelheid) tot liefst 120 decibel bij 45 kilometer per uur (profniveau). Als je onderweg wil communiceren, is het belangrijk dat je niet te snel gaat. Veel fietsers (of joggers) zetten hun hoortoestel uit omwille van het lawaai door de wind. Moderne toestellen houden er gelukkig wel rekening mee. Ze hebben een windruisonderdrukking waarbij het systeem wind herkent en specifiek dat signaal vermindert in plaats van alle geluid te dempen. Zo blijft spraak wel verstaanbaar. 

Welke hooroplossingen zijn er?

Een hoorapparaat is natuurlijk nog de beste tip om het veilig te houden op het fietspad. Met het gepaste toestel voor jouw profiel ervaar je omgevingsgeluiden weer optimaal. Eentje met Bluetooth-ondersteuning is ideaal voor onderweg. Dat laat toe om aanwijzingen van je gps rechtstreeks in je hoorapparaat af te spelen. Geef je fietscompagnon een draadloos microfoontje (Roger) dat er op dezelfde manier mee verbonden is. Zo kan je gezellig babbelen onderweg, zelfs als je voor- of achterop fietst. 

Beide oren op de weg

Denk je dat je gehoorverlies hebt? Hier kan je er alles over nalezen. Blijft het aanhouden of gaat het nog achteruit? Plan een vrijblijvende afspraak met één van onze hoorexperts en laat je adviseren.