1. Horen doe je eigenlijk met je hersenen
Geluiden zetten je hersenen aan het werk. Ze geven betekenis aan alle prikkels die je oren opvangen. Ze zetten de geluidsgolven uit je omgeving om naar gezellige babbels met familie, moppen van je vrienden, je favoriete muziek en vrolijk vogelgezang.
2. Je hersenen proberen gaten op te vullen
Als je licht gehoorverlies hebt, pik je sommige zachte klanken niet meer op. Denk aan de letters f, h en s. Als je dan naar een gesprek luistert, proberen je hersenen die aan te vullen op basis van de context.
3. Je hersenen kunnen verbindingen verliezen
Hersenen die steeds minder geluidsprikkels te verwerken krijgen, verliezen de neurologische verbinding die geluid betekenis geeft. Een aanpassing van gehoorverlies en het jaarlijks op punt stellen van hoortoestellen is daarom enorm belangrijk.
4. Gehoorverlies kan dementie versnellen1
Wist je dat gehoorverlies de belangrijkste factor is waar men invloed op heeft om dementie op latere termijn te voorkomen? Het tijdig erkennen en behandelen van gehoorverlies is daarom enorm belangrijk. Gelukkig kunnen we als audioloog hierbij helpen.
5. Hoortoestellen helpen om je hersenen gezond te houden
Uit een onderzoek van de John Hopkins Universiteit2 blijkt dat mensen die hoortoestellen dragen, een aanzienlijk lager risico hebben om de gezonde werking van hun hersenen te verliezen. Hoortoestellen helpen dus niet alleen je gehoor, maar ook je geheugen en denkvermogen!
6. Je kan zelf controle nemen over je gehoor en gezondheid
Activeer je hersenen met woordzoekers, gezelschapspelletjes met familie of door een museum te bezoeken. Denk je dat je minder goed hoort? Dan is het belangrijk om je gehoor op tijd te testen, het liefst minstens één keer per jaar. Zo ben je er snel bij, en dat kan een groot verschil maken voor je gezondheid in de toekomst.