In de lente lonkt de natuur. Erop uit dus, want lekker buiten zijn geeft je een vrolijk en ontspannen gevoel. Misschien dacht je dat vooral de warme zon en het ontluikende groen hun helende werk deden. Maar het blijken juist de tjierpende vogels te zijn die je het grootste geluksgevoel bezorgen!  

Onderzoek aan het King’s College in Londen liet onlangs zien dat kijken en luisteren naar vogels je humeur verbetert. Je stemming wordt positiever, je mentale welzijn neemt toe en je ervaart een gevoel van geluk. En dat effect houdt wel tot acht uur lang aan!   

Je mentale batterij opladen met vogelgezang

Hoe komt het dat vogelgezang en andere geluiden uit de natuur zoveel invloed hebben op hoe we ons voelen? Dat komt omdat die geluiden het parasympatisch zenuwstelsel activeren. Dit zenuwstelsel laat stress van je afglijden en maakt je rustig en ontspannen.  

Ook zorgen natuurgeluiden ervoor dat in de hersenen vooral alfagolven worden geproduceerd. Alfagolven helpen je om de aandacht naar binnen te richten en brengen je in een kalme, relaxte staat. Ook je concentratie neemt toe als je natuurgeluiden hoort. Vaker naar buiten gaan, het bos in of de wei op: dat is de beste manier om je mentale batterij weer op te laden. 

Je mentale batterij opladen met vogelgezang

Hoor je die hoge fluittonen nog wel?

Om te kunnen genieten van de helende kracht van vogelgezang, moet je het natuurlijk wel kunnen horen. Wanneer je gehoor achteruitgaat, zijn het vaak de hoge frequenties die het eerste wegvallen. En juist op die hoge frequenties zingen de meeste vogels. Gehoorverlies in de hoge frequenties is vaak het gevolg van ouder worden, maar het kan ook komen door blootstelling aan lawaai. Het verlies van lage tonen kan dan weer het gevolg zijn van de ziekte van Ménière.

Merk je dat je de vogeltjes niet meer hoort?

“Ik wist niet dat mijn Australische prachtvinken geluid maakten”

Rik de Backer (79) merkte 15 jaar geleden dat zijn gehoor achteruitging. Toen hij met hoortoestellen van Lapperre thuiskwam, hoorde hij voor het eerst het geluid dat zijn vogeltjes maakten. “Opeens hoorde ik ook een merel fluiten en een mus tsjilpen. Het was jaren geleden dat ik dat gehoord had. Dat je de natuur weer kunt horen, dat is toch zo fijn!” 

Kan jij vogels herkennen aan hun getsjilp en gekwetter? Doe onze test en herken de tien gevleugelde zangers.