7 Manieren om stress door tinnitus te verminderen

7 Manieren om stress door tinnitus te verminderen
10 min.
Publicatiedatum: 23 januari 2024
Tinnitus en stress
Onderzoek heeft tinnitus in verband gebracht met stress en angst. Niet alleen kan tinnitus stress veroorzaken, maar stress kan ook tinnitus veroorzaken. Hoewel het gemakkelijk te begrijpen is hoe een constant gerinkel in het oor het stressniveau kan verhogen, kan chronische stress heel goed de oorzaak zijn van het ontwikkelen van tinnitus.
Advies op jouw maat!
Last van tinnitus en op zoek naar oplossingen? Onze audiciens helpen je graag verder. Samen gaan we op zoek naar een oplossing die bij jou past!
Wat is tinnitus en hoe vaak komt het voor?
Hoewel het moeilijk is om precies te weten hoeveel mensen wereldwijd aan tinnitus lijden, liggen de algemene prevalentiecijfers
tussen 5,1 en 42,7 procent
. Het kenmerkende symptoom van tinnitus is oorsuizen, maar het kan ook een brommend, zoemend, klikkend of ander hoog of laag geluid zijn. Het meest frustrerende van de aandoening is dat anderen de geluiden die jij hoort niet kunnen horen, wat leidt tot verwarring en zelfs depressie.
Wat zegt het onderzoek over stress en tinnitus?
Meerdere onderzoeken vonden een directe correlatie tussen de ernst van de tinnitus, de ernst van de stress en de duur van de stress. In eenvoudige bewoordingen hadden mensen met de meest ernstige stress doorgaans de meest ernstige vorm van tinnitus of hebben ze het langst aan tinnitus geleden.
Aan de andere kant vonden studies ook een causaal verband tussen stress en de ontwikkeling en progressie van tinnitus. Bijvoorbeeld, in een onderzoek uit 2015 getiteld ‘Stress en tinnitus’, meldde 53,6 procent van de tinnituspatiënten dat hun tinnitus begon tijdens een bijzonder stressvolle periode. Bovendien meldde 52,8 procent ook de verslechtering van hun toestand onder verhoogde stress.
7 effectieve manieren om stressgerelateerde tinnitus te verlichten
7 effectieve manieren om stressgerelateerde tinnitus te verlichten
Ontvang een gratis hoortest
Als je een vervelende pieptoon in je oren hoort of gehoorverlies hebt, laat je je oren het beste nakijken door een audicien.
Maak een afspraak bij een Lapperre Hoorcentrum voor een gratis hoortest. Je krijgt professionele hulp en advies van onze hoorspecialisten, die graag samen met jou de hooroplossing selecteren die het beste past bij jouw hoorwensen en levensstijl.
De informatie in dit artikel is uitsluitend voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie dient niet als vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij vragen over uw gezondheid altijd een arts of een andere zorgverlener.
Auteur
Lapperre