Overzicht

Wat is tinnitus?

Tinnitus, ook wel 'oorsuizen' genoemd, kan voorkomen in verschillende soorten geluiden, zoals sissen, brullen, zoemen of klikken. Hoewel er geen specifieke definitie is voor de aandoening, wordt algemeen aangenomen dat mensen met tinnitus een geluid of geluiden waarnemen die voor niemand anders hoorbaar zijn omdat er geen externe bron is. Bovendien wijzen artsen er vaak op dat tinnitus meestal een symptoom is van een ander onderliggend probleem in plaats van een op zichzelf staande aandoening.

De mate waarin mensen tinnitussymptomen ervaren, kan ook van persoon tot persoon verschillen. Voor sommigen zijn de geluiden tijdelijk, terwijl voor anderen het chronisch kan zijn. Wanneer tinnitus verband houdt met gehoorverlies, raden audiciens hoortoestellen aan om verlichting te bieden.

Wat zijn de verschillende soorten tinnitus?

Mensen ervaren tinnitusgeluiden op verschillende manieren. De vier meest voorkomende soorten van tinnitus zijn:
Subjectieve tinnitus
Subjectieve tinnitus is de meest voorkomende vorm die doorgaans het gevolg is van overmatige blootstelling aan lawaai. Het is niet ongebruikelijk dat dit type zich plotseling ontwikkelt en drie tot twaalf maanden blijft hangen. Bij sommige mensen kunnen de symptomen zelfs nog langer aanhouden; soms is het blijvend. 
Somatische tinnitus
Somatische tinnitus is gerelateerd aan het sensorische systeem. Tinnitus is niet altijd gerelateerd aan het oor zelf, zo kan het ook de oorzaak zijn van een nekblessure, een afwijking aan de bloedsomloop of verhoogde spierspanning rond het hoofd.
Neurologische tinnitus
Neurologische tinnitus wordt meestal veroorzaakt door een aandoening zoals de ziekte van Menière.
Objectieve tinnitus
Objectieve tinnitus is een zeldzaam type dat over het algemeen wordt veroorzaakt door vasculaire misvormingen en kan worden gehoord door iemand anders dan de getroffen persoon.
Andere subcategorieën van de aandoening zijn muzikale, pulserende tinnitus en laagfrequente tinnitus. De muzikale versie komt meestal voor bij mensen die al langere tijd gehoorverlies en tinnitus hebben. Het unieke kenmerk van pulserende tinnitus is dat het overeenkomt met de hartslag. Ten slotte is laagfrequente tinnitus waarschijnlijk het meest verwarrend omdat mensen die het hebben moeite hebben om uit te zoeken of de geluiden die ze horen intern of extern zijn. De mompelende, rommelende geluiden waarmee ze worden geteisterd, hebben de neiging om een negatieve invloed te hebben op de levenskwaliteit.
'Omgaan met tinnitus'

Wat zijn de meest voorkomende onderliggende gezondheidsproblemen van tinnitus?

Het is belangrijk om te beseffen dat tinnitus vaak een teken of symptoom is van een ander probleem in het lichaam. Heel vaak is oorsuizen het gevolg van schade aan het gehoorsysteem. Maar hoewel gehoorverlies vaak wordt geassocieerd met de aandoening, zijn er ook honderden andere aandoeningen aan verbonden.
 

Hier is een lijst met de meest voorkomende gezondheidsproblemen die verband houden met tinnitus:

 • Perceptief gehoorverlies (leeftijdsgebonden of door lawaai veroorzaakt)
 • Verstopping in de gehoorgang (bijv. obstructie van het middenoor door overmatig oorsmeer)
 • Ernstig letsel aan hoofd of nek
 • Temporomandibulair gewricht (TMJ)
 • Verstopte neus en sinusdruk
 • Traumatisch hersenletsel (TBI)
 • Ototoxische geneesmiddelen (niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen en bepaalde antibiotica)

Andere medische aandoeningen die mogelijk de oorzaak van tinnitus kunnen zijn:
 • Vestibulaire aandoeningen zoals de ziekte van Ménière, otosclerose
 • Stofwisselingsstoornissen zoals hypothyreoïdie
 • Psychische stoornissen zoals depressie en angst
 • Auto-immuunziekten zoals de ziekte van Lyme
 • Bloedvataandoeningen zoals hoge bloeddruk
 • Tumorgerelateerde aandoeningen (zeer zeldzaam) zoals akoestische neuroom

Hoewel de lijst met mogelijke gezondheidsproblemen die verband houden met tinnitus vrij lang is, betekent een piep in het oor niet automatisch dat jij een van de bovengenoemde aandoeningen hebt. Daarom is het van cruciaal belang om een audioloog te bezoeken, een tinnitustest te laten doen en een behandelingsplan op te stellen. Als jouw zorgverlener de hoofdoorzaak met succes identificeert, kan de perceptie van tinnitusgeluiden verdwijnen.

Hoe wordt een tinnitustest uitgevoerd?

Gehoortesten en MRI
Wanneer je een NKO-arts bezoekt voor hulp, zal je arts waarschijnlijk eerst een audiologisch onderzoek (een gehoortest) uitvoeren en je mogelijk een MRI (Magnetic Resonance Imaging) laten afnemen. De MRI wordt gebruikt om de mogelijkheid van ernstigere oorzaken uit te sluiten, zoals een akoestisch neuroom of een andere organische oorzaak van tinnitus.
Vragenlijsten
Soms worden vragenlijsten gebruikt om te beoordelen hoe de aandoening de kwaliteit van je leven beïnvloedt. Je arts zal je een reeks vragen stellen om te achterhalen in welke mate tinnitus jouw leven beïnvloedt. Je arts zal ook proberen de onderliggende oorzaak te achterhalen en de oorzaak van je gezondheidsprobleem aan te pakken. Als het probleem echter niet in verband kan worden gebracht met een ander gezondheidsprobleem, zal je arts zich waarschijnlijk concentreren op verlichting van de klachten.
Online gehoortest
Als je last hebt van je gehoor, is dat een goede reden voor een gehoortest. Een online gehoortest is een heel makkelijke manier om dit eenvoudig te testen.

Bij jouw NKO-arts kan je een spraak in lawaaitest laten afnemen waarbij er wordt geëvalueerd hoe goed je getallen of woorden hoort in rumoerige omgevingen. Je arts kan zelfs beoordelen hoe goed je kunt horen bij verschillende niveaus van achtergrondgeluid. Zodra je de resultaten hebt, weet je of je gehoorverlies hebt en ga je naar een audioloog.
Online tinnitustest
Omdat er meestal geen fysieke oorzaak is voor tinnitusgeluiden, denken experts dat het probleem ligt bij de zenuwen die bij het horen betrokken zijn. Het gebruik van pitch matching in een online tinnitustest is een effectieve manier om de beste therapie voor jou te bepalen. De tinnitusfrequentie moet nauwkeurig worden gediagnosticeerd, omdat de therapie enkel effectief zal zijn als de juiste tinnituspitch wordt verwijderd. Met pitch-matching is het mogelijk om die frequenties te identificeren en vervolgens de minder reactieve zenuwen opnieuw te trainen.
 
Houd er rekening mee dat pitch-matching geen vervanging is voor een professionele medische diagnose.

Hoe wordt tinnitus vastgesteld?

Hoewel online tests kunnen helpen bij het opsporen van enkele van de problemen die jij mogelijk ondervindt, vereist het correct diagnosticeren van tinnitus een meer alomvattende benadering. Maak een afspraak met een audioloog en onderga de nodige onderzoeken om een definitieve diagnose te krijgen.

Conclusie

Hoewel er geen remedie is voor tinnitus, zijn de symptomen zeer goed te behandelen. Therapie op maat, aanbevolen door een NKO-arts of audicien, zal waarschijnlijk positieve resultaten opleveren en verlichting bieden. Bovendien komen er elke dag nieuwe behandelingsopties bij, waardoor deze aandoening gemakkelijker te behandelen is dan ooit tevoren. Als je gehoorverlies hebt, moet je regelmatig een gehoortest ondergaan. Je kunt ook een online gehoortest of een online tinnitustest doen.

Advies op jouw maat!

Ervaar je hinder door tinnitus, en ben je op zoek naar oplossingen? Onze audiciens helpen je graag verder. Samen gaan we op zoek naar een oplossing die bij jou past!

Maak direct een afspraak

De informatie in dit artikel is uitsluitend voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie dient niet als vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij vragen over uw gezondheid altijd een arts of een andere zorgverlener.