Wanneer moet je een arts raadplegen voor tinnitus?

Hieronder vind je enkele aanwijzingen wanneer je het beste een afspraak met je arts kunt maken.
Je hebt al meer dan een week last van oorsuizen
Als je deze ochtend wakker werd met een lichte piep in je oor, hoef je je daar niet direct zorgen over te maken. Misschien heb je water in je oor door het douchen of een ophoping van oorsmeer.

Als je al een week of langer een constant rinkelend, statisch of zoemend geluid hoort, neem je best contact op met een arts om te zien of er een onderliggende aandoening is. Zelfs als de tinnitus draaglijk is, aarzel niet om naar een arts te gaan als je symptomen aanhouden.
Er komt vocht uit je oor
Als je afscheiding uit je oor opmerkt en constant piepen of zoemen hoort, heb je mogelijk een oorontsteking.
Oorontstekingen komen vooral voor bij kinderen: vijf op de zes kinderen krijgen voor hun derde verjaardag een oorontsteking1. Een oorontsteking is een plotse, kortdurende ontsteking van het middenoor. Het oor is meestal pijnlijk om aan te raken.

Hoewel sommige oorinfecties vanzelf verdwijnen, kun je contact opnemen met je arts om antibiotica te krijgen om het genezingsproces te versnellen. Als oorinfecties gedurende een langere periode onbehandeld blijven, kunnen ze leiden tot gehoorverlies, mastoïditis, perforatie van het trommelvlies en meer. Dit type tinnitus is meestal niet blijvend, maar het is zeker aan te raden contact op te nemen met je arts.
Je voelt je duizelig of misselijk
Als duizeligheid of misselijkheid gepaard gaat met tinnitussymptomen, maak dan snel een afspraak met je arts. Hoewel er meerdere oorzaken zijn voor tinnitus, zijn duizeligheid en misselijkheid ook symptomen van de ziekte van Menière. Helaas is er op dit moment geen remedie voor de ziekte van Menière, maar een snelle behandeling ervan zal de progressie van de ziekte vertragen.

In de tussentijd vermijd je best cafeïne, tabak, natriumrijke voedingsmiddelen en chocolade.

Hoewel de ziekte van Menière zeldzaam is, treft het ongeveer 12 op de 1.000 mensen wereldwijd; het is een ziekte die serieus moet worden onderzocht2.
'Omgaan met tinnitus'
Je ervaart maar aan één oor symptomen
Tinnitus komt meestal bilateraal voor (in beide oren). Als je echter eenzijdig last krijgt van tinnitus (oorsuizen), raadpleeg je best zo snel mogelijk een arts.

Unilaterale tinnitus is meestal een teken van de ziekte van Menière of idiopathisch plotseling perceptief gehoorverlies (ISSNHL). De ziekte van Ménière is vrij ernstig en helaas is er geen remedie voor. Maar hoe eerder je een behandeling krijgt, hoe sneller je arts kan beginnen met het beheersen van de symptomen. Als je arts je niet kan helpen, zal hij je hoogstwaarschijnlijk doorverwijzen naar een specialist om de behandeling onmiddellijk te starten.
Het symptoom volgt het ritme van je hartslag (pulsatiel)
Tinnitusgeluiden kunnen constant of af en toe voorkomen, maar als je merkt dat het constant is met je hartslag, maak je best zo snel mogelijk een afspraak bij je arts.

De meeste onderliggende aandoeningen zijn echter niet ernstig. Pulsatiele tinnitus kan onder andere een indicator zijn van een hoge bloeddruk. Slechts 10% van alle tinnituspatiënten lijdt aan pulserende tinnitus3.

Wat voor soort arts behandelt tinnitus?

Over het algemeen heeft één op de vijf ouderen tinnitus4. Van diegenen met tinnitus, wordt bij één op de tien het dagelijks leven hierdoor bepaald. Mensen met een gehoorstoornis hebben twee keer zoveel kans op tinnitus. Aangezien tinnituspatiënten ook vaak gehoorverlies ervaren, zoek je best een audioloog op. De audioloog zal een tinnitus-gehoortest bij je afnemen om te zien wat jouw tinnitus veroorzaakt en om beter te begrijpen hoe het behandeld moet worden. 

Advies op jouw maat!

Ervaar je hinder door tinnitus, en ben je op zoek naar oplossingen? Onze audiciens helpen je graag verder. Samen gaan we op zoek naar een oplossing die bij jou past!

Maak direct een afspraak

Referenties

  1.  Ear Infections in Children. National Institute on Deafness and Other Communication Disorders. Publication No. 10–4799. March 2013
  2. Pray, W.S.. Meniere’s Disease. US Pharmacist. 2005;30(7) 
  3. Hofmann, E., Behr, R., Neumann-Haefelin, T., Schwager, K. Pulsatile Tinnitus. Deutsches Ärzteblatt International, 2013. 110(26), 451-8.
  4. Oosterloo, B. C., Croll, P. H.,Baatenburg de Jong, R. J., Ikram, M. K., Goedegebure, A. Prevalence of Tinnitus in an Aging Population and Its Relation to Age and Hearing Loss. Otolaryngology–Head and Neck Surgery, 2021, 164(4), 859-868.